Lecția Colectiv. Acțiune în forță a polițiștilor locali din sectorul 4 în cluburile de noapte

Lecția Colectiv. Acțiune în forță a polițiștilor locali din sectorul 4 în cluburile de noapte

Descoperirile oamenilor legii: alimente expirate, clienți care fumau în interior, marfă fără prețuri și un local „fantomă“

Noapte albă pentru patronii cluburilor de noapte din Sectorul 4, zona administrativă a Bucureștiului în care a avut loc cea mai mare tragedie din ultimul sfert de veac: incendiul de la Colectiv, soldat cu moartea a 64 de tineri. Toate locațiile de acest gen au fost verificate „la sânge“ de circa 100 de polițiști locali și inspectori ai primăriei sectorului 4. Printre acestea se numără și Sosa&Sosa – Club Expirat, al cărui patron, Andrei Șoșa, declara, după tragedia din 30 octombrie 2015, că își va închide localul, întrucât, ani la rând, a funcționat ilegal. Acesta și-a redeschis, ulterior, clubul într-o altă locație, în sectorul 4.

Instruiți ca la Poliția Română

După modelul Poliției Române, șeful Poliției Locale, Marcian Colman, fostul director adjunct al Direcției de Ordine Publică din IGPR, a întocmit un plan de acțiune și i-a chemat la instructaj pe cei care urmau să plece în teren. Apoi, echipe ale Direcției Generale de Poliție Locală Sector 4, formate din inspectori ai Serviciului Control Comercial și agenți locali, au verificat cluburile de pe raza Sectorului 4.

Ne puteți urmări și pe Google News

Localul fantomă

Acțiunea de amploare a polițiștilor locali a condus la închiderea unui club care, susțin oficialii primăriei, nu avea autorizație de funcționare, dar continua să își desfășoare activitatea. Drept urmare, clienții au fost nevoiți să plece acasă iar inspectorii și polițiștii locali au pus lacătul pe ușa „clubului fantomă“. În plus, patronul s-a ales și cu o amendă usturătoare. Șocant este că, în localurile verificate, polițiștii locali au găsit alimente expirate servite clienților. În plus, se fuma, fără nicio reținere, în interior. Multe dintre produsele scoase la vânzare în localurile verificate nu aveau afișate prețurile.

Oficialii primăriei au transmis că, în urma deficiențelor constatate, au aplicat amenzi în cuantum de 126 de mii de lei. Cele mai mari amenzi le-au primit administratorii care vindeau produse cu termen expirat. Patronii tuturor cluburilor au fost chemați la sediul Poliției Locale Sector 4 cu acte doveditoare și nu este exclus ca, în urma verificărilor, să mai fie închise localuri. Oficialii primăriei sectorului 4 arată că acțiunile vor continua în perioada următoare.

Cum pot funcționa fără autorizație

Așa cum dezvăluia Evenimentul zilei pe 24 ianuarie, anul acesta, unele cluburi reușesc să fenteze legea și să funcționeze în condiții improprii, punând în pericol tinerii care petrec serile în interior.

Patronii beneficiază de brambureala legislativă generată de Ordonanța de urgență a Guvernului (OUG) 56/2015, cunoscută și ca Ordonanța Colectiv, emisă după tragedie. În această situație se află și clubul Expirat, al cărui patron, Andrei Șoșa, anunța pe Facebook, în noiembrie 2015, că îl va închide: „De astăzi nu mai pot să-mi asum vieți. Am funcționat pe proprie răspundere de 14 ani...“.

După ce a fost amendat de Poliția Locală, pe 30 septembrie 2016, pentru lipsa autorizației de funcționare, în luna octombrie, reprezentanții firmei Sosa&Sosa au anunțat că au depus un certificat de grefă, prin care au contestat contravenția în instanță. Poliția Locală a formulat Ordonanță președințială, pentru suspendarea activității Sosa&Sosa-Club Expirat, acțiune respinsă de Judecătoria Sector 4.

Proprietarii locației și-au motivat apărarea spunând că ei ar fi cerut toate avizele, dar că nu le-au primit de la ISU, pe motiv că este un volum mare de muncă. Tot din acest motiv, nu dețin nici măcar autorizație de construire.