Lege istorică. Guvernul vrea să limiteze vânzarea pungilor din plastic. Unde pot câștiga clienții?

Lege istorică. Guvernul vrea să limiteze vânzarea pungilor din plastic. Unde pot câștiga clienții?

Mai multe tipuri de pungi de plastic cu mâner ar putea fi interzise, iar magazinele ar putea fi obligate sa de banii înapoi celor care returnează punga, potrivit unui proiect de lege elaborat de specialiștii din Ministerului Mediului.

Pe motiv că România a fost atenționată de UE, mai marii din Executiv vor să interzică comercializarea unor tipuri de pungi de plastic cu mâner.  În plus, potrivit unui proiect elaborat de Ministerul Mediului, cei care returnează punga magazinului, ar putea primi banii achitați în momentul achiziționării ei. 

Cum motivează specialiștii Ministerului Mediului elaborarea proiectului de lege:

  • Nivelul actual al consumului de pungi de transport din plastic creează cantități ridicate de deșeuri abandonate și implică utilizarea ineficientă a resurselor și se preconizează că, dacă nu se iau măsuri, consumul va crește.
  •  
  • Deșeurile provenite din pungile de transport din plastic abandonate conduc la poluarea mediului și agravează problema răspândită a deșeurilor abandonate din corpurile de apă, amenințând ecosistemele acvatice din întreaga lume.  
  • Măsurile care trebuie luate pentru a reduce consumul de pungi de transport din plastic ar trebui să ducă la o reducere durabilă a consumului de pungi de transport din plastic subțire, și nu la o creștere globală a generării de ambalaje.
  • România avea ca termen de conformare până la data de 27 noiembrie 2016. Prin adresa din data de 23 ianuarie 2017 Comisia Europeană informa Ministerul Afacerilor Externe cu privire la:
  • depășirea termenului de transpunere al Directivei (UE) 2015/720 a Parlamentului European și a Consiliului din 29 aprilie 2015 de modificare a Directivei 94/62/CE în ceea ce privește reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire;

    Ne puteți urmări și pe Google News
    • sancțiunile financiare pe care Curtea de Justiție le poate impune în temeiul articolului 260 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).
    • În adresa nr. K2/186, transmisă de la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, se menționează faptul că autoritățile române au la dispoziție un termen de două luni de la data primirii scrisorii de punere în întârziere, respectiv până la data de 24 martie 2017 pentru a transmite un răspuns, în cauza 2017/0184, acțiune în constatarea neîndeplinirii obligației de comunicare a măsurilor naționale de transpunere a Directivei 2015/720/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 29 aprilie 2015 de modificare a Directivei 94/62/CE în ceea ce privește reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire.

Ce prevede proiectul de lege: