Legea anti-Facebook provoacă revolta societății

Legea anti-Facebook provoacă revolta societății

Jurnaliștii și activiștii din ONG-uri protestează față de cenzura pe care o va institui proiectul inițiat de Liviu Dragnea. Jurnalistul Ion Cristoiu avertizează că legea limitează libertatea de exprimare

Potrivit mai multor juriști, pericolul este dat de faptul că, între grupurile sociale care ar trebui protejate prin această lege, se află și politicienii. Legea Dragnea definește grupul social ca fiind o „categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică (...) apartenență politică, orientare sexuală, origine socială, avere, dizabilităţi (...) sau infecţie HIV/SIDA”.

Cristoiu: „Legea este perversă”

Jurnalistul Ion Cristoiu a arătat că acest proiect va limita libertatea de opinie. „Se limitează libertatea de expresie. Când spun «partid de penali » sau de corupți voi fi încriminat. Ori, asta ține de un minim al libertății de expresie”, a arătat Cristoiu. pentru EVZ. El a arătat că va fi greu, însă, de contestat o lege care se luptă cu discriminarea.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Legea este perversă pentru că, sub pălăria discriminării, introduce un atac la libertatea de exprimare. Va fi greu să ne batem cu ea”, a arătat jurnalistul.

O lege anti-presă

„Evident, este o lege antipresă, dar te poate lua și dacă ai postat ceva pe Facebook”, a apreciat, la Europa FM, Sorin Ioniță, de la Expert Forum. El a explicat că legea îi va proteja pe politicienii și pe demnitarii acuzați de corupție, care vor încerca să „tempereze discuția publică”.

Și deputatul independent, avocatul Daniel Fenechiu a susținut că e o propunere năs trușnică, care pe el, personal, îl surprinde.„Nu doar cuantumul mare al amenzilor - 30.000 de lei defăimarea unei persoane fizice, 60.000 a unui grup, ci, mai ales, implicarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării în constatarea și sancționarea defăimării. Eu cred că stabilirea existenței elementelor constitutive ale „defăimării sociale” trebuie să fie atributul instanțelor și nicidecum al unor instituții desemnate pe criterii politice. Dacă proiectul va fi votat și în Camera Deputaților - grupul parlamentar PND se va opune -, atunci orice critică adusă unui ungur sau rom va fi prilej de amendă. Mi se pare aberant...”, a spus Fenechiu.

Aviz pozitiv de la Ponta

Guvernul a avizat pozitiv legea Dragnea, susțin mai multe publicații on-line. Totuși, în punctul de vedere al Executivului se cere ca noțiunea de „defăimare socială” să fie mai bine definită. Potrivit Guvernului, noțiunea de defăimare socială nu este “consacrată de reglementările comunitare”. În proiectul Dragnea se afirmă că defăimarea socială este „fapta sau afirmația prin care o persoană este pusă în situație de inferioritate pe temeiul apartanenței sale la un anumit grup social”. Guvernul a cerut eliminarea articolului privind incitarea la ură și discriminarea socială din proiect, care este redundant, deoarece Codul penal prevede sancțiuni pentru aceste fapte.