Legea Business Angels: Ce avantaje au cei care investesc în start-up-uri

Legea Business Angels: Ce avantaje au cei care investesc în start-up-uri

Cei care doresc să investească într-un start-up au acum nişte avantaje la care rămâi cu greu indiferent.

Legea a fost recent votată în Parlament şi are ca scop principal susţinerea IMM-urilor într-un mediu de afaceri destul de dur cu antreprenorii începători.

Marius Ghenea: Rata reală de supravieţuire a start-up-urilor este de sub 20%

Această lege vine să-i ajute pe antreprenorii aflaţi la început de drum, mai ales acum, într-o perioadă în care băncile acordă extrem de greu finanţare pentru start-up-uri, iar sursele alternative de finanţare sunt puţine şi greu de accesat.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Principalul avantaj este scutirea de la plata impozitului pe profit atunci când se face exit-ul, până în trei ani de la data efectuării investiţiei”, a declarat Marius Ghenea, membru în grupul de lucru pentru Antreprenoriat al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

Apoi, veniturile obţinute din dividende sunt şi ele scutite de impozit. Plafonul maxim pentru investiţia iniţială este de 200.000 de euro, iar investitorul nu trebuie să deţină mai mult de 50% din afacerea respectivă. Investiţia medie într-un start-up este de circa 3.000 de euro. Pentru reducerea riscului, pot exista asocieri de investitori într-un start-up. 

Rata de supravieţuire a unei firme în primii trei ani de funcţionare este mai mică de 20%. Se poate investi în orice domeniu de activitate, mai puţin cele în care activitatea speculativă este foarte ridicată, cum este domeniul imobiliar.

„Este pentru prima dată când se vorbeşte serios în România despre business angels, iar legea este una dintre puţinele colaborări de succes dintre mediul privat şi cel de stat”, a afirmat Ghenea.

Acesta a atras atenţia asupra faptului ca IMM-urile creează în ţările dezvoltate peste 80% din locurile de muncă şi sunt principalele responsabile pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor. Ultima problemă este una cu care se luptă mai multe ţări din zona euro, în ţări precum Spania şi Grecia nivelul depăşind 50%.