Legea pensiilor a trecut de Curte cu mâna PSD

Legea pensiilor a trecut de Curte cu mâna PSD

Judecătorul Ion Predescu, apropiat al PSD, a avut votul decisiv în privinţa declarării constituţionalităţii actului normativ.

Legea pensiilor a fost declarată, ieri, constituţională la limită. Votul decisiv a stat în mâna unui judecător susţinut de PSD, partid care a contestat de altfel actul normativ.

Judecătorul Ion Predescu, potrivit unor surse din interiorul Curţii Constituţionale a României (CCR), a considerat că legea este valabilă, alături de alţi patru magistraţi numiţi de actuala putere. Contrar aşteptărilor, judecătorul Zoltan Puşkaş, susţinut de UDMR, partid de guvernământ, a votat contra constituţionalităţii legii.

Un singur vot, cel al lui Ion Predescu, ar fi fost suficient pentru ca legea pensiilor să fie considerată la acest moment neconstituţională şi, astfel, să se întoarcă în parlament pentru dezbateri şi vot. Adică exact dorinţa partidelor de opoziţie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Judecătorul Predescu a refuzat să-şi explice opţiunea. "Veţi afla cum am votat şi de ce am votat peste şapte-opt zile, când va apărea motivarea", a spus el. Prin votul său însă, Predescu a trimis legea direct spre promulgare, oferind PSD argumente să-şi pună în practică planurile de suspendare.

"Dacă preşedintele ţării îşi va pune semnătura pe o lege adoptată în mod fraudulos de Camera Deputaţilor, poziţia PSD este anunţată şi decisă. Vom folosi instrumentul politic şi constituţional pe care îl avem la dispoziţie: declanşarea procedurii de suspendare", a reiterat Victor Ponta, liderul PSD. Citeşte şi:

  • Ponta: Declanşăm suspendarea lui Băsescu, dacă va promulga legea pensiilor 
  • Anastase, către opoziţie: "Aţi cerut bani PDL ca să plecaţi din sală la votul pe legea pensiilor"
  • Roberta Anastase, anchetată pentru fraudă la legea pensiilor
  • Cât l-a costat pe Boc votul la legea pensiilor

PSD aşteaptă mutarea lui Traian Băsescu

În acelaşi timp, Ponta a admis că judecătorii Curţii nu se pot pronunţa în privinţa modului de adoptare a legii. "Dincolo de fondul legii, CCR nu se va putea pronunţa pe adoptare, pe frauda comisă în Camera Deputaţilor de Roberta Anastase. In diferent de fondul legii, forma de adoptare a fost una fraudată", a adăugat Ponta.

Acesta a fost şi motivul pentru care social-democratul a spus că îi va cere lui Traian Băsescu, printr-o scrisoare, să nu promulge legea pensiilor.

Acelaşi demers îl vor face şi liberalii, şi ei susţinători ai ideii de suspendare a preşedintelui. "Îi cerem preşedintelui să nu promulge această lege adoptată prin furt, ci să o retrimită în parlament pentru ca pe procedură şi pe conţinut să fie adoptată în condiţii legale şi morale", a arătat Crin Antonescu, preşedintele PNL. Decizia de ieri a Curţii a dat aripi puterii.

Democrat-liberalii au "proclamat" astfel "legalitatea, necesitatea şi oportunitatea" legii pensiilor. "Prin sentinţa dată de cea mai înaltă instituţie abilitată să verifice constituţionalitatea legilor, orice fel de suspiciune privind nelegalitatea acestui act e înlăturată", a spus, ieri, Ioan Oltean, vicepreşedintele PDL. El a evitat să comenteze însă votul dat de judecătorul susţinut de UDMR, motivând că membrii Curţii "sunt independenţi şi nu iau decizii politice".