TIPIC ROMÂNESC. CHICHIȚELE care bagă în CEAȚĂ procedura de numire a lui MRU la SIE. Improvizația de la numirea lui Săftoiu

Augustin Zegrean si Mihai Răzvan Ungureanu
Autor: | | 27 Comentarii | 4774 Vizualizari

În februarie 2015, președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, atrăgea atenția că prevederea din legea SIE referitoare la numirea directorului acestei instituții este neconstituțională. O situație tipic românească, cu prevederi legale care conțin proceduri diferite, bagă în ceață procedura de numire a șefului SIE. La numirile anterioare s-au găsit soluții considerate apoi ”improvizații” în afara legii. Lucrurile au mers însă înainte până acum, în aceste condiții neclare, pentru că nu exista un context politic conflictual. În cazul MRU însă, PSD care deține teoretic majoritatea parlamentara, s-a pronunțat împotriva acestei numiri, prin senatorul Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta.


Reacția lui Ilie Sârbu: Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu: Nominalizarea făcută de Iohannis pentru şefia SIE este ilegală Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat, azi, că propunerea făcută de preşedintele Klaus Iohannis, care l-a nominalizat pe Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE, este ilegală din punct de vedere procedural, el susţinând şi că premierul Ponta ”nu ştie nimic şi nu a fost consultat”.  Citește AICI toate declarațiile lui Sârbu!Legea 1/1998 privind organizarea și funcționarea SIE, în vigoare la această oră, prevede la articolul 6, alineat 1: „conducerea Serviciului de Informaţii Externe se asigură de către un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării la propunerea Preşedintelui României”. În același timp, Constituția României, așa cum a fost revizuită în 2003, prevede, la articolul 65, litera h, ca atribuție a camerelor reunite ale Parlamentului, „numirea, la propunerea Preşedintelui României, a directorilor serviciilor de informaţii şi exercitarea controlului asupra activităţii acestor servicii”.

„Cum să zic, numirea este constituțională, dar e nelegală. Au descoperit problema în 2006, când l-au numit pe Săftoiu, dar, pentru că actele erau deja făcute, au mers așa în continuare și nu au mai modificat nimic. Este o lipsă acolo, un vid. Legea trebuie refăcută acolo. Cineva trebuie să pună acolo în text, că nu poți să folosești Constituția ca unealtă de lucru”, a declarat Zegrean, la 20 februarie 2015.

Și Claudiu Săftoiu, și Mihai Răzvan Ungureanu, au fost numiți la conducerea SIE printr-un vot al Parlamentului, deși această procedură nu era trecută în lege.

...


Mihai Răzvan Ungureanu, propus la șefia SIE: "Este nevoie de un Serviciu puternic și cu adevărat implicat în ce înseamnă asigurarea securității naționale"  

Președintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pentru funcția de director al Serviciului de Informații Externe pe Mihai-Răzvan Ungureanu. "Este nevoie de un SIE puternic și cu adevărat implicat în ce înseamnă asigurarea securității naționale. Nominalizarea a venit azi, SIE a fost foarte bine condus și în absența unui lider civil", a spus Ungureanu, întrebat dacă va trece de votul din Parlament.

Citește aici declarația integrală a lui Mihai Răzvan Ungureanu!


Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi