Legenda lui Thor Heyerdahl, omul care a traversat Pacificul cu o plută din lemn de balsa și Atlanticul cu o barcă din stuf și papură

Legenda lui Thor Heyerdahl, omul care a traversat Pacificul cu o plută din lemn de balsa și Atlanticul cu o barcă din stuf și papură

A fost unul dintre cei mai fabuloși aventurieri ai omenirii și, cu siguranță, cel mai mare explorator al secolului XX

Thor Heyerdahl s-a născut pe 6 octombrie 1914, la Larvik, în Norvegia, și a murit pe 18 aprilie 2002, Colla Micheri, Italia, la vârsta de 87 de ani. Aventurier pur-sânge, el a fost un etnograf cu formație de biolog, cu realizări științifice în zoologie și geografie. Heyerdahl a devenit celebru datorită expediției Kon-Tiki în care a navigat, în 1947, 4.300 mile, aproximativ 7.000 km, din America de Sud până în Arhipelagul Tuamotu. Ulterior, el a traversat Atlanticul, din Maroc până în Barbados, la bordul unei bărci din stuff și papirus botezată RA II.

SURSA: kon-tiki.no

Ne puteți urmări și pe Google News

Expediția Kon Tiki. Pe o plută de-a latul Pacificului

Împreună cu cinci camarazi, Thor Heyerdahl a efectuat prima sa expediție maritimă între portul Callao, din Peru, America de Sud și arhipelagul polinezian Tuamotu pe o plută botezată cu numele de Kon-Tiki. Ei doreau să dovedească faptul că populațiile de pe continentul american puteau să navigheze până în Polinezia. În acest scop, expediția a folosit tehnicile de navigație care puteau fi cunoscute în epoca civilizației inca. Pluta era confecționată din trunchiuri din lemn de balsa, aflate din abundență în această regiune a Americii de Sud și era propulsată de o velă. Curentul Humboldt care o deplasa spre vest către insulele polineziene a jucat un rol major. Călătoria de 6.000 km a durat trei luni și jumătate, mai exact 101 zile și a fost un succes.

SURSA: britannica.com

Momentul cel mai periculos a fost naufragierea acestei ambarcațiuni nemanevrabile pe o insulă pustie din Tuamotu, apărată de o barieră de corali bătută de valuri. Deși succesul acestei călătorii a dovedit că polinezienii ar fi putut să vină dinspre est, de pe continentul american, această teză este astăzi contestată de către comunitatea științifică.

Expediția RA II. A traversat Atlanticul pe o barcă din stuf, cu un echipaj de șapte inși, din șapte țări, cu șapte religii diferite

Cea de-a doua mare aventură a lui Thor Heyerdahl s-a petrecut în Atlantic, în două episoade. El dorea să demonstreze că popoarele din zona Mediteranei ar fi putut ajunge în America, cu mult timp înainte de Cristofor columb sau a vikingilor. Pe 17 mai 1970, cand a început expediția „Ra II” –Ra fiind zeul suprem, al soarelui, la egipteni, Heyerdahl era deja faimos pentru expediția Kon Tiki. Prima expeditie transatlantică, „Ra I”, eșuase la limită, după 2.662 mile, parcurse în 54 de zile. Heyerdahl folosise papirus pe baza de trestie din zona lacului Lana din Etiopia. Dar „Ra II„ a reușit, plecând din Maroc ajungând în Insula Barbados, din estul Mării Caraibelor, după 57 de zile și 3.270 de mile, adică 6.100 de kilometri parcurși cu o ambarcațiune lungă de numai 12 metri.

SURSA: kalw.org

A fost un triumf pentru exploratorul norvegian, iar reușita expediției ușura explicarea faptului că, din Barbados, oamenii ar fi putut ajunge în America de Nord. Trebuie subliniat neapărat faptul că Heyerdahl a avut un echipaj format din șapte bărbați din șapte țări diferite, cu religii diferite. El voia sa demonstreze astfel că anticele căltorii oceanice s-au putut realiza cu oameni care nu căutau să se impună în fața altor etnii.