Legendara Rosa Luxemburg, “redescoperită” la Berlin

Legendara Rosa Luxemburg, “redescoperită” la Berlin

Un medic din Berlin susţine că a descoperit rămăşiţele celei mai importante figuri a marxismului german interbelic, revoluţionara Rosa Luxemburg, ucisă de o facţiune militară de extremă dreapta în 1919.

După ce, vreme de nouă decenii, nostalgicii ideilor promovate de fondatoarea Partidului Comunist din Germania au făcut pelerinaje anuale la mormântul Rosei Luxemburg din estul Berlinului, descoperirea de dată recentă readuce în prim plan istoria fascinantă a acestei femei care a inspirat generaţii întregi ale feminismului mondial, scrie Spiegel Online.

Piatra funerară din Cimitirul Friedrichsfelde, unde se credea că este înhumat corpul Rosei Luxemburg, a căpătat de-a lungul anilor statutul unui altar pentru mişcarea socialistă mondială. Totul s-ar putea schimba însă în urma dezvăluirilor făcute de Michael Tsokos, şeful Institutului de Medicină Legală din cadrul spitalului berlinez Charite.

Acesta susţine că a descoperit rămăşiţele umane ale militantei marxiste în subsolul instituţiei. Deşi cadavrul este lipsit de cap şi membre, câteva indicii susţin ipoteza lansată de medicul german. Testate cu ajutorul computerului tomograf, rămăşiţele poartă amprenta particularităţilor fizice pentru care era recunoscută Rosa Luxemburg: osteoartrită şi lungimi diferite ale membrelor inferioare.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, testele au relevant că trupul neînsufleţit a fost “îmbibat” cu apă, iar istoria confirmă că rămăşiţele Rosei Luxemburg au fost aruncate de asasinii săi într-un canal din Berlin. În fine, un test cu izotopi de carbon a confirmat faptul că trupul descoperit datează din perioada în care a fost ucisă revoluţionara marxistă.

VISUL MARXIST Torturată la Hotelul Eden

Istoria asasinării Rosei Luxemburg este una dintre cele mai cunoscute şi totodată mistificată poveşti din Germania. După ce a trăit Primul Război Mondial încarcerată la Posen şi Breslau, Rosa a fost eliberată spre finalul conflictului, fondând, alături de Karl Liebknecht, Partidul Comunist din Germania.

În noiembrie 1918, o revoltă populară girată de socialiştii moderaţi a provocat căderea monarhiei şi formalizarea primelor eforturi ce aveau să stea la baza Republicii de la Weimar. În ianuarie 1919 însă, un al doilea val de revolte a izbucnit, de data aceasta susţinute de radicalii comunişti ai Rosei Luxemburg. Ţinta lor era impunerea unui regim marxist într-o Germanie devastată de efortul războiului.

Puşi faţă în faţă cu un asemenea pericol, socialiştii moderaţi şi-au dat acceptul pentru asasinarea cuplului Luxemburg-Liebknecht, misiune ce avea să fie îndeplinită, ironic, de o grupare paramilatară protofascistă, Freikorps.  Pe 15 ianuarie 1919, cei doi erau răpiţi, duşi la Hotelul Eden din Berlin, interogaţi şi torturaţi, iar în final ucişi într-un parc din apropierea stabilimentului.

Dacă trupul lui Liebknecht a fost lăsat la morga din Berlin, cel al Rosei Luxemburg a fost aruncat în apele îngheţate ale unui canal, de unde avea să fie recuperat cinci luni mai târziu.