Liber la turismul electoral

Liber la turismul electoral

Curtea Constituțională a decis că ordonanța privind alegerile prezidențiale e legală. Opoziția acuză Guvernul că pregătește fraudarea alegerilor, prin desființarea secțiilor de votare speciale.

Judecătorii Curții Constituționale au stabilit ieri că ordonanța de urgență prin care Guvernul Ponta reglementează alegerile prezidențiale este în conformitate cu Legea fundamentală, dând astfel o lovitură liberalilor care contestaseră actul normativ, pe motiv că PSD pregătește fraudarea scrutinului. Primul tur al alegerilor va avea loc la 2 noiembrie, iar al doilea la data de 16 noiembrie. Principala prevedere a ordonanței vizează însă desființarea secțiilor speciale din gări, autogări și aeroporturi și le dă românilor dreptul de a vota la orice secție, indiferent de domiciliul oficial, cu condiția de a depune o declarație pe proprie răspundere. Această prevedere a fost atacată de PNL, liderul formațiunii Klaus Iohannis, argumentând că PSD își pregătește terenul pentru a recurge în liniște la deja tradiționala practică a votului multiplu.

Comisia de la Veneția, ignorată

Un alt argument invocat de PNL se referă la recomandările Comisiei de la Veneția, potrivit cărora nu este permisă amendarea legislației în an electoral. Liberalii au acuzat faptul că șeful Executivului, care este și candidat la președinție, încearcă să își creeze un avantaj, schimbând regulile în timpul jocului. Potrivit Ordonanței, doar partidele care au deputați și senatori aleși pe listele lor, la ultimul scrutin legislativ, își pot trimite reprezentanți în birourile electorale. Astfel, formațiunile înființate ulterior, cum ar fi PMP, nu vor putea fi reprezentate în aceste birouri. Ordonanța mai prevede că propunerile de candidați pentru președinția României se depun la Biroul Electoral Central, cel mai târziu cu 40 de zile înainte de data alegerilor. Astfel, candidații mai au la dispoziție doar o săptămână pentru depunerea semnăturilor necesare înscrierii în cursă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Legea cartelelor prepay, respinsă

Curtea Constituțională a decis ieri că Legea referitoare la identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay este neconstituțională, după ce a admis sesizarea Avocatului Poporului. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, magistrații considerând că legea nu garantează protecția datelor personale, existând riscul unor abuzuri. „Curtea a constatat că dispozițiile legii criticate nu au caracter precis și previzibil, iar modalitatea prin care sunt obținute și stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor serviciilor de comunicații electronice pentru care plata se face în avans, respectiv a utilizatorilor conectați la puncte de acces la internet, nu reglementează garanții suficiente privind protecția datelor”, se arată într- un comunicat al CCR. Decizia magistraților este definitivă.