Lideri ai NATO denunță retorica războinică a Rusiei

Lideri ai NATO denunță retorica războinică a Rusiei

Ministrul britanic al Apărării, a declarat, ieri, la București, că împărtășește îngrijorarea României în privința securității în zona Mării Negre, iar președintele polonez vrea o nouă strategie transatlantică ca răspuns la provocărilor Rusiei.

Ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon, s-a întâlnit, ieri, cu omologul sau român Mircea Dușa, cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Victor Ponta. Subiectele abordate au vizat relațiile bilaterale și prezența militarilor britanici în Comandamentele NATO ce vor fi create în România, amenințarea venita din partea Rusiei la adresa securitații regionale, situația din Republica Moldova și cea din Ucraina. „Este foarte important ca acordurile ce guvernează situația de securitate din zona Mării Negre să fie respectate pe deplin”, a spus Fallon, anunând ca unul dintre cele mai noi distrugătoare ale marinei Marii Britanii va fi prezent la Constanța în luna octombrie. El a salutat decizia României de crestere cu 2% din PIB a bugetului Apararii si a ținut sa precizeze ca sistemul antiracheta este unul defensiv. „Avem dreptul sa ne aparam în acest format al unei alianțe de state. Nici Marea Britanie, nici România nu se vor lasa intimidate de niciun fel de amenințare la adresa Alianței sau a unuia dintre statele ei”, a spus el.

Noi strategii regionale

În contextul crizei ucrainene, vecinii de dincolo de Prut au ajuns la concluzia ca au nevoie de o nouă strategie de securitate națională, cea din 2011 nemaifiind actuală. Autoritațile de la Chisinau vor elabora o noua strategie, dupa cum a decis Consiliul Suprem de Securitate al Republicii Moldova, convocat de presedintele Nicolae Timofti.

Ne puteți urmări și pe Google News

În același timp, presedintele polonez, Bronislaw Komorowski, declara, în urma cu doua zile, ca este nevoie de o nouă strategie transatlantică, pentru a răspunde provocărilor reprezentate de Rusia. În opinia liderului de la Varșovia, strategia pe termen lung ar trebui sa implice eforturi comune UE-NATO. Amintind de Planul Marshall de dupa al Doilea Razboi Mondial, Komorowski a vorbit despre un plan similar care ar trebui oferit Ucrainei.

La același forum, comandantul forțelor NATO din Europa, generalul Philip Breedlove, a amintit presiunile la care au fost supuse România, Polonia și alte țari, pentru ca s-au alaturat scutului antiracheta american.