Liderul rus își caută aliați în Europa

Liderul rus își caută aliați în Europa

Vladimir Putin nu mai este invitat la reuniunile G7, dar se întâlnește cu un alt lider important al lumii: Papa Francisc

Întrevederea de ieri, care nu avusese loc la ora închiderii ediției, testează modul în care Papa își va folosi influența asupra lui Putin. Este a doua întâlnire dintre Putin și Suveranul Pontif - prima dată cei doi lideri s-au văzut în noiembrie 2013, când încă Rusia nu anexase Crimeea și nu începuse conflictul din Ucraina.

Relații bune Rusia-Vatican

Sfântul Scaun încearcă să construiască relații diplomatice cu Rusia - au existat doar șase ani de astfel de legături, după mai mulți ani de eforturi și o jumătate de secol de neglijare reciprocă, pentru că URSS era oficial un stat ateu. Niciun Papă nu a vizitat vreodată Rusia și nici în 2013, când a fost la Vatican, Putin nu l-a invitat pe Sfântul Părinte la Moscova.

Ne puteți urmări și pe Google News

În schimb, Papa i-a scris lui Putin, când a fost gazda summitului G20, în 2013, pentru a cere liderilor lumii să se opună unei intervenții militare în Siria. Rusia a fost un partener al eforturilor Vaticanului de a proteja creștinii din Orientul Mijlociu. În martie, Sfântul Scaun a dat o declarație comună cu Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, Rusia și Liban, de susținere a drepturilor creștinilor din Orientul Mijlociu.

Întâlnirea cu Renzi

Premierul italian, Matteo Renzi, l-a primit, ieri, pe președintele rus. Cu două săptămâni înainte ca UE să decidă dacă va prelungi sancțiunile contra Rusiei, Renzi a lăudat „prietenia tradițională italo-rusă”, dar a amintit că există „poziții divergente” pe anumite subiecte. „Suntem într-o situație internațională dificilă, chiar și pe probleme care ar trebui să ne unească: lupta contra terorismului”, a spus el, la o ceremonie de la Expo Milano 2015.

Rusia se bucură de relații mai bune cu Italia decât cu majoritatea țărilor din UE. Roma este printre cei care susțin dialogul cu Moscova și critică sancțiunile aplicate de comunitatea internațională. Renzi a specificat faptul că abia așteaptă să participe la Cupa Mondială 2018 din Rusia, alături de echipa Italiei, excluzând astfel, implicit, că va participa la un boicot internațional pe această temă.

Și Putin a subliniat, înaintea vizitei, relațiile „speciale” cu italienii. El speră că va fi bine primit de Papa Francisc, care a jucat un rol important, în spatele scenei, în negocierile privind statul palestinian și în relațiile dintre SUA și Cuba.

SUA critică Rusia SUA

au cerut Vaticanului, ieri, să critice mai ferm implicarea Rusiei în conflictul din Ucraina. „Poate aceasta este o ocazie ca Sfântul Părinte să-și exprime îngrijorarea în mod privat”, a spus ambasadorul american la Vatican, Ken Hackett. Ministrul de Externe italian, Paolo Gentiloni, declarase anterior că Italia combină loialitatea față de aliații europeni cu relația specială cu Rusia. Vladimir Putin neagă acuzațiile Vestului, potrivit cărora a trimis arme și trupe în sprijinul separatiștilor ruși, într- un conflict în care au murit 6.400 de oameni, într-un an. Președintele Barack Obama dă vina direct pe Putin. El l-a acuzat că distruge economia Rusiei în încercarea de a recrea imperiul sovietic.