Liste de așteptare la radioterapie întinse până în decembrie

Liste de așteptare la radioterapie întinse până în decembrie

Bolnavii de cancer care au nevoie de tratament radiologic așteaptă câte o jumătate de an să poată urma terapia. Cele mai multe aparate ar trebui înlocuite.

Situație dramatică pentru bolnavii de cancer care au nevoie de radioterapie. Bucureștiul, ca și alte orașe mari din țară, „aspiră” și pacienți din alte zone, astfel că aglomerația este maximă, iar listele de așteptare la radioterapie se întind pe luni de zile.

La Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila”, de exemplu, lista se întinde până la sfârșitul anului. În funcție de gravitatea bolii, un tratament poate dura și șase-șapte săptămâni.

La Spitalul Colțea din București, lista de așteptare a ajuns la luna octombrie, în condițiile în care la radioterapie se lucrează în două schimburi și aparatele vechi din 2006 sunt exploatate la maximum.

Ne puteți urmări și pe Google News

La Constanța, Corina Alexandru, reprezentanta Asociației OncologicRom, spune că pacienții sunt mai „norocoși” în sensul că nu se stă pe liste, însă aparatul este atât de vechi încât funcționează fără scuturi de protecție, astfel că există îndoieli asupra efectelor adverse ale radioterapiei.

La Iași, perioada de așteptare a ajuns și la două luni, iar la Galați aparatele de radioterapie când merg, când nu merg astfel că bolnavii din zona Moldovei ajung tot la Iași pentru a-și urma tratamentul.

În zona Olteniei, la Craiova, bolnavii preferă să vină la București pentru tratament întrucât condițiile de cazare din spitale sunt mai bune, iar medicii se poartă mai bine cu pacienții.

Slabe speranțe de schimbare

Situația listelor de aș­teptare se perpetuează de la un an la altul și sunt slabe speranțe ca să se schimbe ceva, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer. Aceasta în condițiile în care numărul pacienților crește.

„Situația radioterapiei e la pământ. Avem circa 48 de medici la nivel național și cred că 15 aparate funcționale în acest moment. Acoperă cam 12-15% din necesar. Ar trebui 60 de aparate cel puțin. Ca să nu mai vorbesc că nu avem fizicieni, asistenți”,  adaugă Irimia.

El mai spune că există o promisiune a actualului Ministrul al Sănătății că printr-un împrumut la Banca Mondială vor fi cumpărate aparatele de radioterapie necesare. Aceeași promisiune însă a fost făcută și de fostul ministru Eugen Nicolăescu.