Lituania speră să finalizeze pregătirile pentru aderarea la euro până la sfârşitul lunii iulie

Lituania speră să finalizeze pregătirile pentru aderarea la euro până la sfârşitul lunii iulie

Numărul statelor din zona euro ar putea creşte din 2015, prin adoptarea monedei unice europene de Lituania.

Ministrul lituanian de finanţe, Rimantas Sadzius, a declarat că ţara sa speră să adere la euro la începutul anului 2015 şi îşi pregăteşte activ candidatura, în pofida neliniştilor legate de relaţiile sale comerciale cu Rusia, informează Agerpres, citând AFP. Astfel, statul baltic ar putea deveni cea de-a 19-a ţară membră a Uniunii monetare, după o primă tentativă ratată în 2006-2007.

Lituania şi-a propus să finalizeze pregătirile până la sfârşitul lunii iulie, potrivit lui Rimantas Sadzius. Totuşi, pentru a aceede în zona euro, statul baltic trebuie să treacă testul Comisiei Europene. Forul de la Bruxelles trebuie să pregătească un raport în iunie, urmând apoi ca statele reprezentate în Consiliul European să se pronunţe înaintea Parlamentului European, în iulie.

După prima sa tentativă de aderare la zona euro, Lituania a făcut eforturi importante de însănătoşire bugetară, a pledat ministrul. Economia lituaniană a trecut printr-o criză violentă în 2008. Pentru anul în curs, Lituania estimează o creştere economică de 3,4 % pentru acest an şi de 4,3% în 2015. La aceasta se adaugă o datorie şi un deficit mult sub pragurile de 60 % din PIB şi de 3 % din PIB, potrivit criteriilor de la Maastricht.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şansele Lituaniei de a adera la zona euro ar putea fi afectate de tensiunile din Ucraina şi de eventualele sancţiuni impuse Rusiei.

"Suntem neliniştiţi, dar nu total pentru că ne-am diversificat economia după criza din 2008-2009', a spus ministrul lituanian de finanţe, Rimantas Sadzius, care se aşteaptă şi la unele "căderi", în condiţiile în care exporturile spre Rusia reprezintă 5 % din volumul total al exporturilor Lituaniei. Două treimi din exporturi merg acum spre ţări din UE.

Totuşi, Lituania este dependent de importurile de gaze din Rusia.

"Lucrăm pentru a ne reduce consumul energetic. Aceste reforme ar trebui să ne ajute să reducem importanţa monopolului Gazprom", a explicat Sadzius.

În ianuarie, conducătorii UE s-au declarat optimişti cu privire la intrarea Lituaniei în zona euro în 2015.