Victor Ponta: Am fost în vizită privată în Italia. Nuland a venit pentru un subiect confidenţial

Victor Ponta: Am fost în vizită privată în Italia. Nuland a venit pentru un subiect confidenţial

Invitat în cadrul emisiunii "Sinteza zilei" de la Antena 3, Victor Ponta a dezvăluit motivele din spatele absenței sale pe perioada vizitei la București a asistentului secretarului american de Stat, Victoria Nuland. Premierul a abordat și subiectul noului Cod Penal, precum și cel al condamnării lui Adrian Năstase

LIVE TEXT

  • 2014 o să fie un an foarte bun, sfârșitul o să fie bun. Timp de nouă ani în România nu a fost bine. Ar fi trebuit ca țara să arate mai bine. Închidem acest regim anul acesta și important este ce vom construi de aici încolo.
  • Nu m-am întâlnit cu Victoria Nuland pentru că aveam o vizită programată în Italia, o vizită cu soția mea, ocazie cu care m-am întâlnit cu omologul meu de la Roma, Matteo Renzi pentru că peste o lună va avea loc Congresul Partidul Socialiştilor Europeni, unde va fi nominaliat şi candidatul pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene. Era o vizită stabilită deja. Eu știam care este subiectul principal, e un subiect important în relația România - SUA, e un subiect confidențial și asupra căruia nu putem da detalii. Domnul Corlățean era cel mai îndreptățit să-și spună punctul de vedere. E foarte bine că doamne Nuland a fost la București. Nu a venit ca să certe Guvernul, oamenii trăiesc într-o iluzie, românii își decid singuri soarta. Poziția doamnei Nuland a fost apreciativă la adresa României. A fost o discuție bună, eu l-am felicitat pe domnul Corlățean pentru felul în care au decurs discuțiile. Nu am fost nici la schi, nici la vânătoare la Balc. Până pe 22 decembrie, 340 de zile, m-am uitat cu familia mea, în 300 deja am pus o activitate, politică, vizite în teritoriu sau în străinătate, emisiuni, dar când nu sunt la Guvern, sunt cu familia, e foarte simplu. Președintele știa unde sunt, SPP-ul știe tot timpul unde mă aflu. Nu era secret, privat nu înseamnă secret
  • Înainte de emisiune am avut o întâlnire cu domnul Antonescu și nu am trecut asta în programul public.
  • Orientarea noastră proeuropeană și transatlantică este o direcție bună pentru România. N-am văzut presa băsistă spunându-i domnului Corlățean despre problema vizelor. Pentru români e important să știe că SUA este un partener. Spre deosebire de președintele Băsescu, care a avut o gândire meschină, noi ne-am gândit că e bine pentru dezvoltarea noastră să avem parteneriate și cu Turcia, China, chiar și cu Rusia. Eu văd că doamna Merkel merge acolo și are relații importante cu Rusia, eu zic că e foarte bine să avem cât mai puțini adversari. 
  • Anul acesta se va hotărî cine va conduce UE și e bine ca liderii aceia să știe cine e România. Eu vreau să deschidem România spre cât mai multe parteneriate, deocamdată, din relațiile noastre externe a profitat doar Traian Băsescu, eu vreau să profite toți românii de aceste relații.
  • Vreau să aduc aminte ce a spus președintele Bush când a venit la București, România să fie poarta dintre Europa si celelalte tari din afara Europei. Daca noi putem sa folosim aceasta oportunitate, de ce sa n-o folosim?
  • Vreau să vă felicit pentru petiția lansată, însă nu-mi fac iluzii în legătură cu asta. Noi ne rezolvăm problemele singuri, nu vine nimeni să ni le rezolve. 
  • Au fost discuții informale pe tema alegerilor prezindețiale, ele vor fi undeva în noiembrie, ca noul presedinte sa poata intra imediat ce expira mandatul lui Traian Basescu, pe 21 decembrie
  • Abuzurile nu se vor opri atâta timp cât Traian Băsescu mai este încă la Cotroceni. Ei taie pensii, taie salarii, iau terenuri, dar sistemul se va prăbuși, dar tot acest atac al lui Traian Băsescu și al oamenilor lui a pornit de la faptul că jurnaliștii au scos la iveală neregulile. Eu nu cedez, mai ales că văd cum sistemul se prăbușește. 
  • Președintele își folosește funcția pentru a se îmbogăți ilicit.
  • Noi am discutat astăzi și vom revota legile pe care le-a respins Traian Băsescu. Probabil el va face din nou un circ, va semna la 12 noaptea, gesturi de copil cu probleme, nu de om matur. Dar e bine că are grijă Traian Băsescu să le aducă aminte oamenilor cine îi minte, cine le taie pensiile și salariile. Vom reacționa dacă Ungaria va acorda subvenții.
  • Traian Băsescu nu-i vrea pe noii șefi de la CSM, e clar că nu-i agreează. Aceste cozi de topor ale președintelui, Macovei, Morar, Papici au făcut dosare politice, au afectat viața a nenumărați oameni.
  • Cred că cel mai mare jaf în România a fost reprezentat de retrocedări. În România s-a retrocedat de trei ori suprafața, s-au retrocedat clădiri de școli, spitale.
  • Îmi mențin punctul de vedere în legătură cu cazul lui Adrian Năstase. Daniel Morar și Monica Macovei au deschis acest dosar imediat după ce a pierdut alegerile, în 2005. Ei au vrut să-l distrugă pe omul politic Adrian Năstase. N-am voie să spun realități? Eu sunt obligat să spun lucrurile astea. Eu nu vreau să trăiesc într-o țară în care nu am voise să spun ce cred eu și ce crede toată lumea.
  • Noul Cod Penal a fost asumat de Emil Boc și semnat de ministrul Justiției din acea perioadă, domnul Predoiu, el a fost pe placul președintelui Traian Băsescu, dar acum nu-l mai vrea, nu știu de ce. Categoric, orice articol care îngrădește libertatea de exprimare va fi scos prin ordonanță de urgență.
  • Haideți să spunem adevărul, în 2009 românii nu l-au ales pe Traian Băsescu.
  • Astă seara nu a fost prima întâlnire din an cu domnul Antonescu, eu m-am mai întâlnit cu el. Nu am vorbit despre liste comune, dar vom oficiliza mâine discuțiile.
  • Candidatul USL la prezidențiale este Crin Antonescu. Eu sunt foarte optimist după întâlnirea din această seară. USL rămâne unit în lupta împotriva regimului Băsescu. Eu sunt convins că vom rămâne împreună.
  • Dintre toți românii, numai Traian Băsescu a luat de la CEC un credit atât de mare, și la Loto mai câștigă mai mulți oameni, numai de la CEC singurul român care a putut lua un credit așa mare a fost Traian Băsescu.
  • Cred că accizarea va rămâne să se aplice de la 1 aprilie. N-am discutat cu cei de la FMI ce se întâmplă banii pe care ar fi trebuit să-i încasăm. Acciza este o soluție care afectează cei mai puțini oameni. 
  • Economic, sperăm la o creștere de peste 2% anul acesta.

CITIȚI ȘI:

  • De ce credeți că premierul Ponta a DISPĂRUT din senin în aceste zile? - Guvern
  • Victoria Nuland: Politicul nu trebuie să se AMESTECE în justiţie. ”Indiferent ce partid susţineţi LUPTAŢI pentru o justiţie independentă”
  • EFECTUL PONTA ASUPRA JUSTIŢIEI: Anchetatorii lui Năstase, Fenechiu,Silaghi şi Ridzi, luaţi la întrebări
  • Victor Ponta fuge de emisarul american, Victoria Nuland

Ne puteți urmări și pe Google News