Locuinţa lui Puzdrea, angro de hackeri

Locuinţa lui Puzdrea, angro de hackeri

O acţiune de proporţii a organelor de ordine, în colaborare cu FBI, a dus la anihilarea unei reţele de licitatori pe internet.

Capul unei reţele de hackeri care acţiona în SUA a fost reţinut ieri în Bucureşti, în casa deputatului PDL Dumitru Puzdrea. Este vorba despre Romeo Ghiţă care, împreună cu mai multe persoane, alcătuise o reţea care a comis numeroase fraude prin internet, cu victime în special din Statele Unite. Conform declaraţiei de avere postată pe site-ul Camerei Deputaţilor, locuinţa respectivă este singura proprietate a deputatului PDL.

Subcomisarul Diana Smărăndoiu, purtătorul de cuvând al IPJ Vâlcea, a precizat că grupul infracţional a fost monitorizat timp de un an de poliţiştii români şi de agenţi FBI. La acţiunea de ieri, denumită „Malware“, au participat 80 de poliţişti de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, de la Servicii şi Brigăzi de Combatere a Criminalităţii Organizate din Vâlcea, Argeş, Hunedoara şi Sibiu, DPIR Vâlcea, plus 100 de jandarmi ai Brigăzii Speciale de Intervenţie „Vlad Ţepeş“ Bucureşti.

Au fost făcute peste 30 de descinderi în Râmnicu-Vâlcea, Bucureşti, Sibiu, Hunedoara, Alexandria şi Drăgăşani, în urma cărora au fost ridicate 24 de persoane. Cele mai multe descinderi s-au făcut în judeţul Vâlcea, în localităţile Drăgăşani, Rm.-Vâlcea şi comuna Măciuca, de unde au fost reţiunte 10 persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani. Cinci persoane au primit ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore. La expirarea termenului, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea urmează să emită mandate de arestare pentru 29 de zile. Alte 15 erau audiate la închiderea ediţiei. Zestre bogată Din locuinţele percheziţionate au fost ridicaţi, pentru cercetări, 19.500 de lei, 24.000 de euro, 4.500 lire sterline, 1.100 de dolari, 18 laptopuri, 12 calculatoare, 29 de telefoane mobile, opt memory stick-uri, cinci modemuri, şase cartele SIM, obiecte, bunuri şi valori care constituie mijloace materiale de probă şi care au servit la comiterea de infracţiuni.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Majoritatea unităţilor centrale şi a laptopurilor erau folosite în timpul activităţii ilicite“, se arată în comunicatul de presă al poliţiei. Anchetatorii susţin că membrii reţelei se ocupau cu pătrunderea fără drept în sisteme şi conturi bancare, după care organizau licitaţii fictive pe diferite site-uri, unde au atras sute de cetăţeni străini, în special din SUA. Ei au reuşit să obţină sume importante de bani, peste 400.000 de euro, achiziţionând apartamente, vile şi autoturisme de lux. REACŢIA DEPUTATULUI „Nu ştiu cine e şi nici ce căuta acolo“ Deputatul PDL Dumitru Puzdrea ne-a declarat că apartamentul în care a fost găsit Romeo Ghiţă a fost închiriat de soţia sa, Mihaela, prin intermediul unei agenţii imobiliare, „unei peroane pe nume Claudiu George Iordache, care nu este cel căutat de DIICOT“. Puzdrea spune că nu ştie cine este Ghiţă şi nici ce căuta acolo“.   „Ăsta stătea acolo singur. Eu stau într-o casă, tot în sectorul 1, împreună cu mama, soacra mea şi doi copii, iar casa este pe numele copiilor“, a mai spus Puzdrea, care a adăugat că soţia lui a stat de vorbă cu poliţia, „dar n-au găsit nimic important“. Deşi spune că „nişte măsuri se vor lua în mod cert“, Puzdrea nu se grăbeşte însă să rezilieze contractul cu chiriaşul şi spune că nici nu a avut personal o discuţie cu acesta după incident. (Anca Simina)