Locuri de muncă în Germania pentru studenții români

Locuri de muncă în Germania pentru studenții români

Studenții și masteranzii români pot lucra vara aceasta în locul cetățenilor germani contra unui salariu identic cu al acestora. Câștigul lunar variază între 1.300 și 1.600 de euro.

Perioada în care studenții pot lucra în Germania este de minimum două luni, putând aplica pentru un loc de muncă atât studenții și masteranzii de la facultățile de stat, cât și cei de la cele private, dacă acestea sunt acreditate conform legii.

Masterand, la fast-food

Reprezentanții Agenției Municipale pentru Ocuparea Forței de Muncă București au declarat că unicul criteriu de selecție pentru studenți este nivelul de limbă germană, aceștia urmând să lucreze în domeniul hotelier și cel gastronomic, de tip fast-food. Depunerea dosarelor și susținerea testului de limbă germană se pot efectua până în data de 6 februarie, în intervalul lunijoi, orele 9.00-15.30 și vineri, între orele 9.00-13.00, la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă București.

Ne puteți urmări și pe Google News

Experiența internațională este răsplătită și cu un salariu pe măsură, reprezentanții Agenției spunând că studenții vor primi un salariu echivalent cu cel al cetățenilor germani. Joburile sunt temporare, tinerii români urmând să țină locul cetățenilor germani aflați în concediu, ceea ce implică și un program de lucru full-time. Studenții pot câștiga, astfel, pe timpul verii între 1.300 și 1.600 de euro lunar.

Job-uri și pentru calificați

Dacă pentru studenți unicul criteriu de selecție este nivelul de limbă germană, Agenția Muncipală pentru Ocuparea Forței de Muncă dispune de locuri de muncă și pentru persoanele calificate în domeniul hotelier și gastronomic pe teritoriul Germaniei. Acestora li se cere calificare profesională încheiată, experiență în domeniu și cunoașterea limbii germane. Pentru personalul calificat, angajarea se face pe o perioadă de nouă luni, cu posibilitate de prelungire, începând cu luna martie 2015.

Dosarul depus de candidați trebuie să cuprindă următoarele documente: cerere tip care se completează la sediul Agenției de Ocupare a Forței de Muncă, copie după actul de identitate sau pașaport, C.V model Europass, în limba germană, cazier judiciar, în original, și adeverință de la medicul de familie.

România, la antipod

„Este o inițiativă de bun augur, mai ales că, pe timp de vară, foarte mulți studenți caută loc de muncă pentru a-și putea plăti taxele la facultate, care au crescut din ce în ce mai mult. Sper ca statul român să se asigure că studenții care pleacă nu sunt exploatați și beneficiază de aceleași drepturi ca angajații germani”, a declarat pentru EVZ Cristi Popescu, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR). „În România, există unele firme care pun la dispoziție locuri de muncă sezoniere, la mare terase, hoteluri. Altele iau studenți în practică neplătită, în fiecare an, și apoi nu angajează pe nimeni!”, a mai spus Popescu.