LOTERIA DEFECTĂ sau cum poți rata premiul bonului fiscal

LOTERIA DEFECTĂ sau cum poți rata premiul bonului fiscal

Mii de românii ar putea obține un câștig de câteva sute de lei lunile viitoare în urma loteriei bonurilor, o inițiativă lăudabilă, dar care lasă loc de îmbunătățire.

Valoarea mică a bonurilor declarate câștigătoare în urma extragerilor primei loterii a Fiscului (numai șase lei) dă multora șanse la un premiu. În schimb, cine se bazează pe ajutor din partea Fiscului pentru a intra în posesia câștigului nu trebuie să își facă speranțe, funcțiile de sprijin din partea ANAF fiind slabe. Există și „inițiative private” ce pot induce în eroare.

● Spre exemplu, Finanțele au pus la dispoziția publicului un telverde pentru cei care au nelămuriri sau vor să facă sesizări legate de bonurile fiscale: 0800.800.085. Este același număr la care pot fi sesizate neemiterea de bon fiscal sau abateri ale Fiscului, așa că telefoanele curg din o mulțime de direcții. Ca să facă față solicitărilor, Fiscul a decis ca de relația cu publicul să se ocupă un robot, care îți transmite, odată apelat, că trebuie să înregistrezi sesizarea și datele specifică însă și cum îți va răspunde Fiscul, și în ce interval de timp. De exemplu, dacă ai o nelămurire legată de felul în care poți revendica premiul, răspunsul s-ar putea să vină prea târziu, peste cele 30 de zile pe care legea le prevede pentru revendicarea câștigului. Cine se mulțumește doar cu informații de bază, poate accesa însă s i t e - u l mfinante. ro, unde există o rubrică specială, chiar pe prima pagină: „Loteria bonurilor fiscale”.

● Mici „afaceri” pe lângă loteria bonurilor – Românii care au un bon câștigător și vor să revendice premiul mai pot fi induși în eroare de anumite site-uri care au lansat propria loterie a bonurilor fiscale și care anunță că acordă la rândul lor premii. Cele mai celebre sunt loteriabonurilor. com și loteriabonurilor. ro. Cei care le vizitează sunt rugați să introducă datele bonului, incluzând aici valoarea cumpărăturii, codul CIF sau CUI al vânzătorului și chiar un mail personal pentru a fi anunțat dacă ești câștigător. Riscul este ca românii să înțeleagă că înscriind datele bonului pe site poți intra în posesia premiului de la Fisc. Greșit! Pentru a obține câștigul, trebuie să depui bonul la ANAF.

Ne puteți urmări și pe Google News

● „Măsluirea” caselor de marcat - Imediat ce a fost lansată ideea de loterie, au apărut și temerile că poate fi fraudată prin manipularea caselor de marcat. De exemplu, taximetriștii ar putea seta casele de marcat, imediat după ce a avut loc extragerea, fixând ora, ziua și valoarea bonului extras, pentru a obține un bon câștigător. În realitate, controlul taximetriștilor asupra caselor de marcat este redus, explică Andrei Gafița, patronul Speed Taxi. „Casele de marcat au toate datele setate de către producătorii acestora, de la dată și până la oră. Există mici abateri doar în privința orelor, când un ceas rămâne în urmă, dar se merge pentru reglare la producători. Chiar dacă un taxi nu efectuează curse, casele de marcat își actualizează datele. Doar la producător poate fi setată o casă de marcat”, a comentat acesta.

Cum revendici premiul și când va fi următoarea extragere

În urma extragerii din 13 aprilie a rezultat că sunt câștigătoare bonurile cu valori cuprinse între 6 și 6,99 lei, emise pe data de 7 februarie 2015. Acestea trebuie depuse la orice Administrație Financiară, alături de o cerere format tip și o copie a cărții de identitate, în termen de 30 de zile de la extragere. Plata câștigurilor se face de către Ministerul Finanțelor Publice, în termen de 60 de zile de la expirarea termenului de revendicare a premiilor. Următoarea loterie va fi organziată pe data de 17 mai și vor putea participa bonurile emise în luna aprilie.

Mii de câștigători

Suma redusă cu care se câștigă luna aceasta la loteria bonurilor ar putea face mulți români fericiți. Reprezentanții Visa Europe, cel mai important operator de plăți de la noi, a estimat că 2.050 de bonuri ar putea fi declarate câștigătoare numai din plățile făcute cu carduri Visa. În circulație, cardurile Visa reprezintă circa trei sferturi din total, ceea ce înseamnă că, doar din plățile cu cardul s-ar putea revendica circa 2.800 de premii. Dacă ținem cont și că doar una din 5 tranzacții, ca volum, este realizată cu cardul la comercianți, reiese că există circa 13.000 de români care este posibil să fi avut un bon câștigător, plătind cu cardul sau cash. Cum însă nu toată lumea a păstrat bonurile, vor exista câteva mii de câștigători ce pot obține un premiu de câteve sute de lei. Dacă toate bonurile ar fi fost păstrate, atunci fiecăruia din cei 13.000 de câștigători i-ar reveni circa 76 de lei.