Lovitură dată ANI. Camera Deputaților: Persoanelor în conflict de interese ori incompatibilitate nu le mai este interzis să ocupe funcţii publice electorale

Lovitură dată ANI. Camera Deputaților: Persoanelor în conflict de interese ori incompatibilitate nu le mai este interzis să ocupe funcţii publice electorale

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat tacit azi proiectul de lege iniţiat de senatoarea PC Cristiana Anghel potrivit căruia persoanele faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese sau a incompatibilităţii să nu li se interzică să ocupe funcţii sau demnităţi publice electorale timp de trei ani.

Proiectul de lege modifică legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice şi pe cea privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, informează Agerpres.

Actul normativ prevede că "persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit alineatului 1 sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia de demnitate publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului".

Proiectul mai prevede că, dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie care a generat starea de incompatibilitate ori existenţa conflictului de interese pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de trei ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate.

Proiectul de lege va pleca la Senat, care este cameră decizională.

Un alt proiect adoptat tacit miercuri în plen prevede că persoanele faţă de care s-a constatat conflict de interese sau stare de incompatibilitate sunt decăzute din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor ocupate în urma unor alegeri.

"Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alineatului 1 sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor ocupate în urma unor alegeri, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului, fiind incompatibilă pe o perioadă de 3 ani cu funcţiile sus menţionate", se arată în proiect.

Potrivit textului, dacă persoana a ocupat funcţia de primar, viceprimar, consilier local sau consilier judeţean, preşedinte sau vicepreşedinte de consiliu judeţean, deputat, senator sau parlamentar european, nu mai poate ocupa niciuna dintre aceste funcţii pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului, fiind incompatibilă cu aceste funcţii.

Proiectul este iniţiat de 9 deputaţi, printre care Ciprian Nica (PSD), Eugen Nicolicea (UNPR), Marton Arpad (UDMR) şi Niculae Mircovici (grupul minorităţilor) iar Senatul este cameră decizională.