Lovitură de teatru în alegerile prezidențiale americane: FBI l-a readus pe Trump suflând în ceafa doamnei Clinton | PULSUL PLANETEI

Lovitură de teatru în alegerile prezidențiale americane: FBI l-a readus pe Trump suflând în ceafa doamnei Clinton | PULSUL PLANETEI

FBI a ajuns în prim planul alegerilor americane joia trecută când directorul instituției, James Comey, un înalt funcționar apreciat altfel atât de către Republicani, cât și de Democrați, a lansat un nou atac direct la adresa candidaturii en fanfare a doamnei Clinton și l-a împins pe Donald Trump, în sondaje să-i sufle în ceafa fostei prime doamne.

 Într-un gest fără precedent, FBI a devenit principalul jucător în acest final de campanie, cu 10 zile înainte de votul decisiv.

Preactic, FBI a încălcat regulile jocului care susțin că instituțiile nu trebuie să se implice în campania electorală în ultimele două luni și a dat publicității faptul că a redeschis ancheta privind emailurile clasificate ale doamnei Clinton care s-ar fi transmis de pe o adresa de mail publică. Investigația fusese închisă și doamna Clinton exonerată de răspunere până când Comey, un membru al Partidului Republican care a servit în administrația Obama, pare să fi identificat anomalia prezenței unor mailuri posibil clasificate într-un server al soțului unei colaboratoare personale apropiate a lui Hillary Clinton, urmărit pentru pornografie și posibil pedofilie.

Motivația politică nu poate fi exclusă în demersurile actualului director FBI iar lovitura a fost primită puternic de doamna Clinton, mai ales că a avut loc concomitent cu publicarea documentelor unei anchete din 2001 privind grațierea finanțistului Marc Rich, acte emise la 16 ani după ce Bill Clinton a părăsit Casa Alba și cu o săptămână înaintea votului prezidențial pentru Doamna Clinton. În paralel, FBI a susținut că nu a găsit legături directe între Donald Trump și finanțatorii săi ruși, dar a refuzat să dea informații publice despre numeroase anchete ale reprezentanților republicani din campania lui Trump precum fostul șef de campanie Paul Manafort și fostul consilier de politică externă, Carter Page. Totuși instituția condusă ce Comey susține că nu ar avea motivații politice, deși a încălcat direct regulile deontologice și modul de comportament cuprins în propriile documente prin ieșirea publică a directorului său în plină campanie electorală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comey, considerat cel mai puternic director al FBI, după J. Edgar Hoover, a deschis cutia Pandorei lansând discuțiile privind anchetarea emailurilor chiar dacă această anchetă se va încheia după votul de marți, 8 noiembrie. În același timp, FBI desfășoară mai multe investigații legate de alegațiile privind legăturile campaniei lui Trump cu Rusia, inclusiv o legătură de server directă tip linie roșie cu un sediul al Alfa Bank din Rusia, întreruptă la izbucnirea scandalului și refăcută ulterior și redescoperită de anchetatori în noua formulă, totul fără să comunice public aceste date în mod formal.

Dezbaterea despre caracter și încredere creează întotdeauna probleme la finalul campaniei prezidențiale americane când populația este cea mai sensibilă, după dezbaterile de program, la componenta morală a candidaților. Și dacă Donald Trump a luat lovitura în urmă cu circa 15 zile privind modul în care tratează femeile și probele privind elemente ce pot fi considerate hărțuire sexuală fără sesizare penală în trecut, ajungând la 12- 14 % sub doamna Clinton în sondaje, astăzi combinarea temelor legate de anchetă și pedofilie, chiar legate indirect de candidatul democrat, au făcut ca diferența să se reducă la 2%, unele sondaje ajungând chiar să-l vadă pe Trump în față cu 1% în votul popular.

E adevărat că nu suntem încă la finalul campaniei. Trump a profitat de emoția de moment însă nu a reușit să schimbe nimic în campania sa iar conservarea acestui momentum e extrem de dificilă. Cel mai probabil, curba de cădere a doamnei Clinton se va estompa, se va retrage și se va stabiliza cu un impact mai redus, permițând candidatului democrat să câștige nu numai alegerile prezidențiale ci și votul popular la nivel național. Asta deși și la Brexit în ajun nu exista sondaj care să anunțe dezastrul ieșirii Marii Britanii din UE, așa cum și acum Donald Trump ar putea să înregistreze, la limită, o victorie acoperită de spirala tăcerii cercetărilor sociologilor. Indierent dacă varianta pe care o arată astăzi sondajele se va menține, doamna Clinton va fi subiect al presiunii internaționale, iar Președintele Rusiei, Vladimir Putin, la ultima reuniune de la Soci, a lansat un atac fără precedent la adresa democrației liberale și a sistemului transparent occidental, explicând renașterea extremismelor în Occident pe seama faptului că alegerile aduc partea negativă din fiecare candidat în prim plan, murdărind și târând în mizerie toată dezbaterea, fapt ce oripilează și îndepărtează votantul de procesul electoral, de participare și de vot, optând mai degrabă în favoarea celor care-i spun ce vrea să audă, personaje noi și încă neafectate de dezvăluirile sordide ale presei.