Editura Evenimentul si Capital

Lucian Blaga este primit în Academia Română | POVESTEA UNEI FOTOGRAFII

Autor: | | 0 Comentarii | 203 Vizualizari

Lucian Blaga a fost primit în Academia Română la 5 iunie 1937. Momentul a fost imortalizat în această fotografie.

În fața sa, pe partea dreaptă, se află scriitorul Liviu Rebreanu. Blaga s-a născut la Lancrăm, lângă Sebeș. Se știe despre el că până la vârsta de 4 ani nu a vorbit. „Lucian Blaga e mut ca o lebădă”, scria chiar el mai târziu. A fost și este o personalitate proeminentă a societății românești: filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, academician și diplomat român.

În anul 1939 a devenit profesor de filosofia culturii la Universitatea din Cluj, mutată temporar la Sibiu în anii ce au urmat dictatului de la Viena (1940–1944). În 1948 a fost îndepărtat cu brutalitate de la catedră. Comuniștii nu l-au putut convinge să fie de-al lor. Lucian Blaga a murit la 6 mai 1961, în Cluj, și a fost înmormântat chiar de ziua sa de naștere, 9 mai, în cimitirul din Lancrăm.

Discursul de recepţie în Academia Română l-a intitulat „Elogiul satului românesc”. „Am fost învrednicit de înalta cinste de a fi ales membru al acestei ilustre instituții (...). În studiile mele de filosofia culturii, intitulate: «Orizont şi stil» şi «Spaţiul mioritic» am ajuns la unele concluzii cari îndreptăţesc cel mai robust optimism. Avem un orizont sufletesc al nostru, acel spaţiu indefinit ondulat, ca plaiurile ţării, manifestat îndeosebi în doină şi în cântecele noastre, şi nu mai puţin într-un unanim sentiment românesc al destinului. (...) Înclinarea spre pitoresc îşi are la noi şi ea specificul ei întrucât apare solidară cu un deosebit simţ al măsurii şi atenuat de un accent de molcomă discreţie. Nu voi stărui asupra tuturor acestor structuri şi categorii ale inconştientului nostru etnic colectiv, pe cari mi-am luat sarcina să le pun în lumină altădată. Matca stilistică românească este o realitate. O realitate sufleteasca de necontestat. Putem privi ca nici unul din popoarele înconjurătoare, în afară poate de cel rusesc, cu mândrie de binecuvântaţi stăpâni asupra acestui incomparabil şi inalienabil patrimoniu (...).

Fotografia face parte din Arhiva Academiei Române, instituție care a împlinit, anul acesta, 150 de ani.
Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate