PUBLICAȚIILE NOASTRE:

Horoscop

Lucy a căzut din copac? Cum a fost descoperită planeta Neptun | Horoscopul lui Dom' Profesor

Autor: | | 0 Comentarii | 3116 Vizualizari
Radu Ştefănescu
Pe 23 septembrie s-au născut Gaius Octavius Augustus Cezar, Bruce Springsteen, Ray Charles, Ion Gheorghe Maurer, Alfred Margul Sperber, Sofia Vicoveanca, Şerban Ionescu, George Mihăiţă, Eugenia Bădulescu.

În calendarul creştin ortodox este Zămislirea Sf. Prooroc Ioan Botezătorul, Sfintele Xantipa şi Polixenia. Dragi lupi, padawani şi hobbiţi, pe la sfârşitul lunii august o informaţie, puţin mediatizată în România, a surprins pe „tocilari”. Lucy a căzut din copac! „Lucy in the Sky with Dimonds” este o melodie de mare succes a „The Beatles” care se auzea non-stop în tabăra cercetătorilor din Etiopia.

Dar Lucy care a căzut din copac acum 3,5 miliane de ani era o maimuţică cu aere umane. Descoperită, ceea ce a mai rămas din ea, oase fosile, în anul 1974 de Donald C. Johanson, un paleontolog şi antropologist chemat în Etiopia de Maurice Taieb, un savant francez care a delimitat o zonă de cercetări foarte promiţătoare în Hadar. Pe 24 noiembrie 1974, “In an expanse of arid badlands, he spotted an arm bone. Then, in the area surrounding it, Dr. Johanson and his colleagues found hundreds of other skeletal fragments.” Aşa sună relatarea descoperirii.


Bun, savanţii sunt nişte oameni ciudaţi. Au conclus că Lucy, maimuţica de un metru şi cu capacitatea craniană de cimpanzeu, sub cinci sute de centimetri cubi, adică pentru babuinii de astăzi, vorba maestrului Cristoiu, nici cât o sticlă de bere – ei bine, savanţii au zis că Lucy mergea în două picioare! Şi au botezat-o savant “Australopithecus afarensis”. Foarte bine, treburi de savanţi.

Dar, recent, Lucy a plecat din muzeul ei din Etiopia şi a făcut un turneu prin lume. A ajuns şi în State, în Texas. Acolo, prilej de reclamă şi de obţinere de granturi! Americanii s-au dat în stambă! Au făcut copii după oasele fosilizate, neapărat cu o imprimantă 3D, cu metodele clasice, le cădea nasul şi au scos o teorie, tot de la imprimantă: Lucy a căzut din copac! Nu oricum ci de la cel puţin 20 de metri, a căzut întâi în picioare şi apoi a vrut să amortizeze şocul cu mâinile. Nimic de spus, AŞA CADE UN OM. Dar Lucy era mai mult maimuţică decât om, părerea mea este că era o maimuţică şi atât.


Ceilalţi savanţi nu au acceptat teoria Universităţii din Austin, statul Texas, cercetătorii americani uită de urmele de colţi, de prădător, de pe oasele lui Lucy!

Greşelile şi falsurile sunt monedă curentă în paleontologie. Trebuie să vă amintesc de afacerea craniului Piltdown, un fals de la începutul secolului XX care voia să demonstreze existenţa celebrei “missing link”. Trebuie să ştiţi dragi lupi, padawani şi hobbiţi, că, niciodată, nu s-au descoperit fosilele omului-maimuţă, care să aibă caracteristici clare de la ambele specii.

Legătura dintre tot felul de maimuţoi şi umanitate.

Eu cred că se caută degeaba “missin link” în istorie şi fosile. Dacă se deschide televizorul, se poate observa, de către savanţi o largă prezenţă simiască, de diferite grade de animalitate. Cea mai bună dovadă că omul s-a tras din maimuţă. Mai mult, unii nu s-au tras, de tot! Spuneam, mai demult că pe unii oameni  i–a făcut Dumnezeu, alţii se trag din maimuţe. Cu regret constat că Dumnezeu a făcut numai doi oameni, cu puţini urmaşi.

Dar când este 23 septembrie vă spun aceiaşi poveste, o s-o repet mereu pentru că este frumoasă, este un moment când omul a fost mai aproape de Dumnezeu decât de Lucy.

"Evenimentul Zilei" din 23 septembrie 1846 a fost că astronomul german Johann Gale a descoperit planeta Neptun. Mare lucru, o să spuneţi, s-a uitat prin lunetă şi a descoperit! Nu, nu este deloc aşa, dragi lupi, padawani şi hobbiţi. Când te uiţi printr-o telescop, un refractor sau un reflector, vezi imens de puţin din bolta cerească, un punct acolo, mai puţin de un grad de con solid, uneori nici 0,10 dintr-un grad.

Trebuie să ştii unde să te uiţi!

Iar onorabilul astronom german avea o bănuială... trimisese cu un an mai înainte o scrisoare şi teza lui de doctorat marelui matematician (în secret şi mare astrolog) specializat în mecanica celestă, francezul Urban Le Verrier, care observase, prin compararea efemeridelor planetei Uranus ca aceasta are o perturbaţie în mişcare ei, care însemna existenţa încă unei planete exterioare. Pe 23 septembrie, dimineaţa, în anul 1846, Johann primeşte răspunsul francezului, trimis pe 18 septembrie (ce bine mergea poşta pe atunci) cu indicaţia precisă unde să se uite pe boltă în preajma momentului echinocţiului de toamnă, la o oră foarte precisă.

Johann Gale era asistentul lui Johann Franz Encke la Observatorul Astronomic din Berlin. Dispuneau de un refractor celebru, un Fraunhofer de 22,5 cm. O bijuterie, cum astăzi nu se mai fac, cu lentile polizate manual prin metoda franjurilor de interferenţe şi lipite cu celebrul balsam de Canada.

Ecke era sceptic, i-a spus tânărului Johann cu ironie: "Uită-te unde a zis francezul, dacă vezi ceva, o planetă, să ştii că-i dau numele tău, sau ce nume vrei tu!"

A rămas în istorie relatarea făcută de Johann. Stătea singur, bun, era şi studentul care îl ajuta, dar el se simţea singur în faţa Cosmosului. Simţea ostilitate în noapte, omul avea să mai fure o taină şi întotdeauna demonii se opun. Noaptea, în cupola observatorului din Berlin, ce aventură! Aparatele sclipeau rece şi misterioase, în întuneric. Pentru că, dacă nu ştiţi, astronomii, astrologii, amatorii, în fine toţi care care observă cerul direct, fac nişte exerciţii de adapatare a vederii, la întuneric complet, ca să-şi ascută vedera să poată descoperi corpurile cereşti ce abia scânteiază undeva departe la distanţe imposibil de cuprins cu mintea noastră, cea omenească.

Johann Gale se uita neliniştit la cele două ceasuri, extrem de precise, pe care le avea observatorul, ceasuri cu limbile fosforescente. Trebuia să se uite pe cer exact la ora stabilită de Le Verrier, în exact punctul de pe cer indicat de francez.

Se uită din nou la ceas. Îşi dă seama că nu a potrivit refractorul. Se ridică repede şi varsă ceaşca de cafea parfumată. "Semn rău!" se gândeşte el. Apoi, cu ajutorul studentului Heinrich Louis, pune la punct refractorul de 22,5 cm.

Apoi nu se mai gândeşte la nimic. Exact la momentul precizat, la numai un grad de arc de cerc diferenţă, la limita dintre constelaţiile Capricorn şi Vărsător, Johann vede o... planetă!

Timp de patru nopţi, toţi astronomii din Berlin urmăresc corpul celest descoperit de Johann la coordonatele respective şi apoi spun într-un cor: da, este o nouă planetă!

Şeful lui Johann îi aduce un tort şi îi spune că îşi va respecta promisiunea, ceea ce a şi făcut-o comunicând descoperirea lui Johann Gale la prestigioasa Academie germană.

Toată viaţa Johann Gale a luptat ca descoperirea să-i fie atribuită şi francezului Urban Le Verrier spunând: "este uşor să ajungi cu ochii, acolo unde altcineva a ajuns înaintea ta cu mintea!" Ţineţi minte vorbele acestea, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, sunt vorbele unui om înţelept şi modest! De aceea a refuzat ca numele lui să fie asociat cu numele noii planete descoperite de el şi a ales un nume din mitologie: Neptun, puternicul săpân al oceanelor, fratele lui Jupiter-Zeus. Doar şi celelalte planete purtau numele unor zei greco-romani!

Neptun este ceea ce astronomii numesc o planetă grea, iar astrologii o planetă colectivă. Are o masă de 17,24 de ori mai mare ca a Pământului. Un bărbat de o sută de kilograme ar cântări pe suprafaţa lui Uranus aproape două tone. Practic, oasele astronautului nu ar rezista şi nici inima, ar fi strivit. NASA a proiectat, visătoare la lungi călătorii interplanetare, deocamdată interzise din cauza tehnologiei primitive, ei bine, a desenat nişte exoschelete, nişte armuri electromecanice care să-i ajute pe astronauţi într-o posibilă, dar puţin probabilă, vizită pe Neptun. Să mai menţionăm că „anul” pe Neptun are 164,8 ani tereştri iulieni, iar distanţa maximă de Pământ este de 4,738 milioane kilometri, cea minimă este de 4,274 milioane kilometri.

Din punct de vedere astrologic, Neptun a fost descoperit când existau în lume mai mulţi astrologi de foarte bună calitate, oameni de ştiinţă, majoritatea astronomi şi matematicieni. Aşa încât a fost uşor să se dea o personalitate astrologică noii planete descoperite. Sigur, a durat cam trei ani de zile, pe atunci nu existau computere şi baze de date. Astrologii jumătăţii de secol XIX au folosit efemeridele, formule de mecanică crească, rigla, compasul şi raportorul şi multe enciclopedii şi cronologii istorice. Au văzut, în decursul istoriei omeneşti scrise, retroactiv, în ce zodie se afla Uranus când s-au petrecut diferitele evenimente istorice. Şi au făcut corelaţiile respective.

Unii astrologi moderni sunt de părere că nu se poate lua în consideraţie perioada dinaintea descoperirii. Ei cred că o planetă influenţează, direct sau sincronic, numai dacă este cunoscută de toată lumea. Ţine un pic de principiul practicii magice, în care o prezicerile, sau un blestemele nu funcţionează decât dacă sunt cunoscute. Ştiute de cât mai multe persoane. Carl Gustav Jung spunea că, în acest caz, subconştientul colectiv funcţionează ca un amplificator psihic în vederea realizării actului respectiv. Cam teatral, pentru gustul meu, dar să nu ignorăm puterea maselor!

După cum arată Derek Parker, tutorele şi profesorul meu în studiul astrologiei, Neptun este asociat cu: inspiraţia artistică şi religioasă, dansul, poezia, mima, domenii şi probleme maritime, droguri şi otrăvuri, medicamente, gaze, anestezice, procesele mentale şi nervoase, canalul coloanei vertebrale, talamusul.

Caracteristicile pozitive neptuniene dau nativului: spiritualitate, idealism bine temperat, imaginaţie, sensibilitate, creativitate artistică.

Caracteristicile negative sunt: neglijenţa, tristeţea nemotivată, confuzia, indecizia, agresivitatea, lipsa de perspectivă, spirit nepractic.

În prezent, Neptun este în domiciliu, în zodia Peştilor, retrograd, la 10 grade şi 5 minute. Va sta până pe 30 martie 2025, într-o duminică, când va intra în zodia Berbecului. Ca toate planetele transaturniene, Neptun trebuie privit cu prudenţă, într-o temă nativă sau globală. Este o planetă care descrie o generaţie, o planetă colectivă, care arată un eveniment continuu, sau de timp foarte lung. Stă mult în fiecare zodie, zeci de ani.

Să vedem, până atunci, în anul 2025, ce va aduce Neptun nativilor din zodia Peştilor şi lumii, în general, fiind ferm convinşi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi că mâine este, în definitiv, o altă zi! 

BERBEC  Ai trecut printr-o perioadă mai dificilă. Dar începe să se vadă luminiţa de la capătul tunelului... sau, poate să fie un tren ce vine dimpotrivă! Astăzi se decide dacă este bal, sau spital! Astăzi trebuie sa dai curs incapăţânării care te caracterizeaza. Incăpăţânare care bine investita se numeste tenacitate si va aduce in viitor dividente foarte frumoase. Spirituale sau materiale, depinde in ce investesti. In nici un caz sa nu fii zgarcit(ă), patima care te apuca cand nu trebuie. In primul rand la sentimente. Apoi la râs. Că despre bani nu putem vorbi, pentru că nu prea există! Treci printr-o perioada de schimbari, poate de aceea banii sunt mediocru aspectaţi. Iar banii sunt  o energie, un mijloc, nu un scop în sine. 

TAUR     Atenţie, nişte "prieteni" s-au coalizat împotriva ta şi încearcă să îţi facă necazuri. Nu te repezi ca taurul la o cârpă roşie, aşteaptă să vezi ce fac inamicii şi apoi, treci la represalii! Apare un aspect malefic, o cuadratura, dar se poate să fie doar o influenta negativa generala, o perioada mai neconfortabila care se intinde pe cateva zile, o indispozitie, ca sa zicem asa, si mai putin un necaz concentrat. Trebuie sa fii foarte atent la cheltuielile facute aiurea si cu gandul in alta parte. Cel mai bine ar fi sa iesi in oras fara bani si carti de credit. Plimba-te, nu cheltui! Ai oarece probleme cu nişte potenţiali ostili, dar lasă-i mai întâi să-şi dea arama pe faţă! Poate mai dereanjează şi altă lume, aşa ca să ai aliaţi.

GEMENI    Nu reuşeşti să te încadrezi în ritm, eşti încă în vacanţa de vară. Îţi este dor de o evadare, să fii liber şi independent! Vrei altceva - dorinţele tale sunt legitime, pentru un om normal! Incepi ziua cu greutate şi o să tragi de tine toata perioada, pentru ca ai de facut niste comisioane familiale sau personale. Care nu iti fac nici o placere. Există o conştiinţă ascunsă a zodiei care te împinge înainte şi te păzeşte de necazuri - care functioneaza bine şi astăzi. Ai nevoie permentă de bani ca sa-ti satisfaci micile si mai marile capricii, dar acest lucru este un motor si o motivatie. Vremea capricioasă te avantajeaza şi te inspiră să începi noi proiecte, să ai noi idei. Esti intr-o perioada creativa.

RAC    O zi liniştită, de toamnă melancolică. Nu ai griji şi nici nu vrei să ai!  Moralul tău este bun, oferă-ţi un moment de pauză şi de relaxare. Poate pe seară, la un concert cu muzică bună! Eşti făcut din pulbere de stele. Azi eşti cât poţi tu de interesant, vesel şi inteligent - convinge-i de aceasta şi pe cei din jur. După o dimineaţă densă şi evident obositoare, stelele îţi recomandă să te relaxezi, să faci puţin sport, poate alergătură prin parc, poate sală, poate sauna. Uneori ai nevoie de putina solitudine. Este o perioadă perfectă să-ti iei de lucru acasa si sa te bucuri de „căldura” caminului. 

LEU    Astăzi munceşti cât toată săptămâna!   Ziua aceasta aduce o zi de muncă densă, fie la serviciu, fie acasă. Vremea se schimbă, trebuie să faci aranjamentele necesare pentru sezonul rece.  O mică supărare, dar pe total ziua iti este favorabilă. Vorbe şi bârfe, dar nu trebuie să le dai nici o importanţă. Ia, din timp, masurile care se impun, ca sa nu intri în criză de timp. Din trecutul tău apare o situatie uitata, dar pe care poti sa o rezolvi rapid cu ajutorul anturajului, colegii sau prietenii. Nu te baga in sufletul si problemele altora. Ofera-ti ajutorul numai daca este cerut cu insistenta. Pentru un timp este bine sa pastrezi judecatile de valoare si sentintele pentru uzul propriu. 

FECIOARA  Soarele a părăsit zodia ta, dar norocul, nu! Ai un noroc bine temperat, adică nu prea mare, nici prea mic, cum stă bine în perioada aceasta echilibrată. Atenţie, o veste care te interesează! Aspectele benefice sunt in cumpană astazi cu influenţe mai puţin favorabile, asa că ai astăzi o zi obositoare, dar placută! La serviciu, sau unde activezi, fii pragmatic şi nu contrazice şefii şi colegii seniori. Un zâmbet cu subânţeles este mult mai indicat. O zi bună în care este bine să vorbeşti mai puţin şi să asculţi mai mult. Poţi afla o mulţime de noutaţi care iţi vor fi de folos.  Astăzi trebuie sa stai linistit si sa astepti ca ziua sa treacă.

BALANŢĂ  Pentru rezolvarea unei situaţii trebuie să recurgi la cunoştiinţe şi prieteni din trecut. Parcă a fost o altă viaţă! Nu pleca, seara pe întuneric, într-o destinaţie de weekend, e periculos! Eşti într-o formă fizică bună şi într-o dispoziţie pozitivă. Încerci să faci parte dintr-o poveste de succes, dar parcă ai fi invizibil! Insistă, convinge-i, norocul ajută pe cei curajoşi! De dimineaţă ai impresia că este o zi cam amestecată, dar trece repede, şi devine doar o amintire. După amiază asta o poţi petrece făcând ceva sport, bazin sau sauna, ca să te relaxezi, scoţi toxinele şi poţi să mai dai jos din kilograme. O zi plăcută, până la urmă, în care totul pare OK. Necazurile au încetat, norocul îţi surâde din nou!

SCORPION    O zi bună, spune conjunctura! Eşti binedispus şi obstacolele cotidiene nu îţi mai par aşa de teribile. Reuşeşti să molipseşti de optimismul tău şi pe cei cu care te întâlneşti astăzi. Astăzi ai o intuiţie, un fler deosebit! Poţi să descifrezi unele motive ascunse ale celor din jurul tău. Aşa poţi să-i ajuţi, sau să-i eviţi, dacă sunteţi pe curs de coliziune a intereselor! Te simţi bine şi zâmbeşti tot timpul. Promovează propriile interese, bazându-te pe prietenii vechi. Astazi eşti plin de energie - energia de care ai atâta nevoie. Pe de altă parte este bine să foloseşti cât mai multe ocazii şi să te relaxezi. Pe total:  bune rezultate în domeniul sentimental!

SĂGETĂTOR    Nu prea ai linişte în ziua echilibrată a primei zile de Balanţă pentru ca eşti în urmă cu multe treburi şi nici banii nu te dau afară din casă. Drept pentru care îţi cam ploua, în gânduri! În ultimul timp întâmplările şi evenimentele s-au bulucit în viaţa ta şi tu ai acţionat automat, fără multă gândire. Azi a venit timpul să-ţi faci un plan, să analizezi şi să decizi. Regaseşti un obiect pe care l-ai crezut pierdut. Sinceritatea şi spontaneitatea ta cuceresc imediat, doar ai tot interesul să fi plăcut de colegii de la serviciu. Lucrurile sunt foarte clare şi simple dacă doreşti să te simţi bine astăzi. Zâmbeşte şi soarele va străluci din nou! Nu e greu! „Festina lente”, adică grăbeşte-te încet, sau în versiunea folclorică, graba strică treaba! 

CAPRICORN   Trebuie să te bazezi numai pe propriile forţe şi să faci planuri serioase de viitor, prima zi de toamnă îţi dă idei bune. Mai lasă gândurile negre şi bombăneală şi zâmbeşte, nu e nimic grav! Cei din jurul tău, partenerul, au atitudini care te surprind. Totuşi, oferă-le credit şi treci mai departe. Nu ridica tu primul piatra! Zvonurile din presă te îngrijorează şi te enervează. O zi obişnuită in care rutina te cam plictiseşte. O veste mai pe seara, dar nimic interesant, pâna la urma. Nu te enerva, oricum nu este la îndemana ta rezolvarea problemei cu care te confrunţi. Nimeni nu te obliga să le faci pe toate impecabil şi în timp record. Dar trebuie să te străduieşti mai mult, aşa, pentru imagine si posibilele laude pe care poti sa le primesti!

VĂRSĂTOR   Îţi faci griji. Chiar nu merită! Mâine este o nouă zi, mereu este o nouă zi! O să ai timpul necesar să rezolvi problemele care te obsedează. Banii nu contează, ci solidaritatea familiei! De ce să-ţi faci probleme? Fie că te enervezi, fie nu, eşti în aceiaşi situaţie! Fii calm, competent şi o să găseşti, cu siguranţă, o soluţie! Nu te repezi ca Eva la fructul cunoaşterii! Totuşi, o zi plină de satisfacţii pentru tine. Cei din jur recunosc că ai dreptate si iţi acceptă argumentele. O zi calmă şi fără prea mult efort. Te simţi excelent, puţin obosit, iar la serviciu lucrurile par că merg mai bine. Horoscopul iţi arată că astăzi nu trebuie să incepi nimic nou, mai ales in domeniul serviciului, sau să faci cheltuieli exagerate.

PEŞTI   Acţiunile tale sunt eficiente, azi. Reuşeşti să împingi o maşinărie economică, firma, instituţia, încă câţiva paşi pe drumul ei. Domeniul sentimental e aspectat mediocru, nu insista degeaba! Dimineaţa este dedicată in special lucrarilor urgente în care vei risipi multă energie. Stelele favorizează o seara relaxantă şi odihnitoare. Cerul înstelat deasupra şi adevărul in inimă - daca adaugi si puţin mai multă dragoste ai tabloul zilei de azi pictat de astre. Mai multa prudenţă nu a stricat nimănui. Ai timp, in sfârşit, să stai de vorba îndelung cu prieteni pe care nu i-ai vazut de mult şi pentru care eşti gata să pui masa. Evită, pe cât poţi, grijile şi enervarile, nimic nu este mai important pentru sănătate decat o judecata clara şi echilibrul interior.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tag-uri: Horoscopul lui Dom' Profesor, horoscop, horoscop septembrie, horoscop zodii, horoscop saptamanal, horoscop lunar, horoscop 2016, radu stefanescu, horoscop radu stefanescu
În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lucy a căzut din copac? Cum a fost descoperită planeta Neptun | Horoscopul lui Dom' Profesor.
SPUNE-TI PAREREAAcum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>

Libertatea

RTV

B1

Ziare.com

Unica

Capital

Fanatik

Alte articole EVZ pe aceeasi tema

spune-ti parerea Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>

Pentru a instaura un cadru civilizat de discuţii, de eliminare a "postacilor" de partid sau a celor plătiţi ca să blocheze un articol civilizat, am adoptat următoarele soluţii, în privinţa comentariilor:
  • 1) Moderarea comentariilor lăsate în formularul de la finalul articolelor o dată la o oră – în acest caz, comentariile nu vor apărea instant.
  • 2) Postarea instant a comentariilor lăsate prin intermediul contului de facebook – în acest caz comentariile vor fi postate imediat. Puteţi să vă faceţi cont de Facebook aici.
Orice critică este acceptată pe site-ul evz.ro, cu condiţia păstrării unui limbaj civilizat, toate aceste măsuri fiind şi în sprijinul celor interesaţi să-şi expună punctele de vedere fără a mai fi hărţuiţi.
Sperăm că veţi înţelege adevărata valoare a demersului evz.ro şi vă veţi asuma responsabilitatea alături de noi.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul EVZ.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

CITEŞTE Şi