Editura Evenimentul si Capital

Ludmila Uliţkaia prezintă la București „Un superb roman despre fidelitate şi totalitarism”

Ludmila Uliţkaia, o scriitoare de succes
Autor: | | 0 Comentarii | 1283 Vizualizari

Ludmila Uliţkaia, una dintre cele mai cunoscute și apreciate scriitoare ale momentului, va fi prezentă la București pentru a vorbi despr eromanul său de succes „Imago” (Cortul verde), o poveste despre iubire, destine, caractere.

Romanul scris de Ludmila Uliţkaia- „Imago”- a fost tradus în 18 limbi şi primit elogios de presă internaţională, „Imago”, un mare roman despre iubire, destine şi caractere, acoperă peste o jumătate de secol de istorie, de la funeraliile faraonice ale lui Stalin până la moartea poetului exilat Iosif Brodski.

Editura Humanitas Fiction invită cititorii la Librăria Humanitas de la Cişmigiu joi, 27 octombrie, ora 19.00, la o întâlnire-eveniment cu Ludmila Uliţkaia, una din cele mai importante voci ale literaturii contemporane, prilejuită de lansarea romanului „Imago”, recent apărut în colecţia „Raftul Denisei“ la Editura Humanitas Fiction, în traducerea Gabrielei Russo.
La lansare vor participa, alături de Ludmila Uliţkaia, scriitoarea şi criticul literar Ioana Pârvulescu, traducătoarea romanului Gabriela Russo şi Ioan Stanomir, scriitor, publicist şi politolog. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.
Ludmila Uliţkaia propune o frescă a Rusiei într-o epoca în care teroarea se îmblânzise doar întrucâtva, dăinuind în diverse forme: un dezgheţ pervers în cultură, o acceptare de faţadă a libertăţii de opinie, sancţionată drastic apoi cu procese şi condamnări. Pe acest fundal apar portretele câtorva tineri care aderă la noile tendinţe artistice, pendulând totodată între idealism şi cinism, curaj şi laşitate, dragoste şi trădare. Destinele lor sunt urmărite cu adâncă înţelegere şi pătrundere psihologică ale marii romanciere, obsedată de condiţia oamenilor într-o lume strâmb croită: „oameni reali, azi dispăruţi, care au stat în spatele personajelor mele, al celor care s-au purtat ireproşabil şi al celor care au călcat greşit, striviţi în maşină de tocat a vremurilor, al celor care au rezistat şi al celor care au cedat, martori, şi eroi, şi victime, a căror amintire va rămâne în veci“.
„O saga scrisă cu măiestrie despre destinele retezate a trei prieteni în timpul comunismului. Un superb roman despre fidelitate şi totalitarism.“ (Le Monde)
„Frumuseţea şi bogăţia acestui român, plin de întâmplări şi personaje, în tradiţia marilor prozatori ruşi, constă în zugrăvirea unei lumi contradictorii, care visa la schimbare, dar s-a trezit cu milioane de destine strivite sub o stăpânire întunecată.“ (Îl Mattino)
Ludmila Uliţkaia s-a născut într-un sat din Urali în 1943. După ce îşi ia licenţa în biologie la Universitatea din Moscova, lucrează în cadrul Institutului de Genetică. La sfârşitul anilor ’70 se angajează consilier la Teatrul Evreiesc din Moscova şi scrie scenarii de film. Primul sau roman, „Soniecika” (1995; Humanitas, 2004), îi aduce instantaneu notorietatea, fiind nominalizat pe lista scurtă la Premiul Booker pentru Literatură Rusă şi recompensat cu premiile Médicis Étranger şi Giuseppe Acerbi. Următorul roman, „Medeea şi copiii ei” (1996), îi sporeşte renumele cu o nouă nominalizare la Premiul Booker, pe care şi-l adjudeca în 2001 pentru „Cazul Kukotki”, roman încununat şi cu Premiul Penne (2006). „Înmormântare veselă” (1997; Humanitas, 2005), unul dintre cele mai apreciate romane ale autoarei, este tradus în peste douăzeci de limbi. De acelaşi succes se bucură volumul de povestiri „Fetiţele” (2002; Humanitas Fiction, 2013), precum şi romanele „Minciunile femeilor” (2003; Humanitas, 2005) şi „Al dumneavoastră sincer, Şurik” (2003; Humanitas Fiction, 2008), câştigător a mai multe premii: Romanul anului 2004 în Rusia, Premiul Naţional pentru Literatură în China (2005) şi Grinzane Cavour în Italia (2008).

„Daniel Stein, traducător”, apărut în 2006, a fost încununat cu premiile: Bolsaia Kniga (Marea Carte), Părintele Alexandru (Germania–Rusia, 2008) şi Simone de Beauvoir pentru libertatea femeilor (Franţa, 2011). În 2010, Uliţkaia publică romanul „Cortul verde”, tradus în română cu titlul „Imago”, iar în 2015, „Scara lui Iacov”.

 Cărţile Ludmilei Uliţkaia s-au vândut până în prezent în peste două milioane de exemplare. În 2013 i s-a acordat distincţia Officier de la Légion d’honneur şi în 2014, Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură Europeană.
Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro