Lupta între Palate ține România fără buget

Lupta între Palate ține România fără buget

Preşedintele Klaus Iohannis întârzie adoptarea bugetului de stat, invocând motive de securitate națională. PSD acuză o manevră electorală a Cotroceniului

Guvernul a amânat adoptarea bugetului de stat pe 2017 până după şedinţa CSAT de mâine, în care aşteaptă să primească un aviz cerut de preşedintele Klaus Iohannis. Disputa dintre Palatul Victoria şi Cotroceni a început după ce Executivul a tăiat bugetele SRI-ului şi al Administraţiei Prezidenţiale. „Nu ne putem juca niciodată cu siguranţa cetăţenilor, cu securitatea României”, a acuzat Iohannis.

PSD vede şicane

Premierul Sorin Grindeanu a declarat aseară că bugetul pe 2016 a fost acceptat fără probleme în lipsa unui aviz prealabil al CSAT şi că în şedinţa de mâine e hotărât să nu cedeze. „Vă spun cu toată fermitatea, ne susţinem punctele de vedere şi nu există schimbări, asta e viziunea noastră pentru 2017”, a zis el. Premierul s-a declarat „sceptic” că Iohannis nu-şi va folosi mâine dreptul de veto să blocheze avizul favorabil. Avizul CSAT este consultativ, iar deciziile se iau prin consens.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sume alocate

În prima variantă de buget a Guvernului, SRI a primit 1,88 miliarde lei, dar în proiectul actual suma a scăzut la 1,7 miliarde lei. Și Administraţia Prezidenţială are un buget redus, de la 46,3 milioane lei în forma iniţială, la 41 de milioane lei. MApN va avea un buget de 2,18 % din PIB, comparativ cu 1,7% din PIB în 2016. Bugetul SIE rămâne la 247,06 milioane lei. Ministerului Public i-a fost alocat un buget mai mare cu 18,5% comparativ cu 2016.

Sevil Shhaideh - „Împărat peste Guvern”

Deputatul USR Cristian Ghinea a afirmat, ieri, că Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) beneficiază de o „expansiune aiuritoare”, iar Ministerul Dezvoltării care îl gestionează, condus de Sevil Shhaideh, devine „împărat” peste Guvern. „Există un risc uriaş ca primarii şi consiliile judeţene să înceapă proiecte şi contracte la o valoare de 30 de miliarde de lei să nu avem de unde să dăm în anii următori aceşti bani şi toate aceste proiecte vor rămâne în aer începute şi nefinalizate”, a explicat fostul ministru al Fondurilor Europene.