Lupta pentru șefia Comisiei Europene se ascute

Lupta pentru șefia Comisiei Europene se ascute

Premierul britanic David Cameron a avertizat că țara sa ar putea ieși din UE, dacă Jean-Claude Juncker devine președintele Comisiei, pentru că numirea lui ar destabiliza guvernul de la Londra.

Formațiunea care îl propune pe Jean-Claude Juncker, Partidul Popular European (PPE), a câștigat cele mai multe mandate în Parlamentul European, în scrutinul din mai. Gruparea de centru-dreapta, care îi include și pe creștin-democrații Angelei Merkel, a obținut 213 locuri din cele 751 ale PE și l-a propus ca succesor al portughezului Jose Manuel Barroso.

Dar David Cameron, ca și alți lideri europeni, și-a manifestat opoziția față de această propunere, care a primit, însă, susținerea cancelarului german.

Britanicii vor un reformator

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul britanic și-ar fi afirmat foarte clar poziția la întâlnirea informală a UE de săptămâna trecută, susținând că dorește un reformator la cârma Comisiei Europene. Primministrul britanic a transmis această avertizare Angelei Merkel în timpul reuniunii de la Bruxelles. Citând „surse apropiate participanților”, revista Der Spiegel scrie că David Cameron i-a spus lui Merkel că alegerea lui Juncker „va destabiliza guvernul britanic”, iar referendumul privind ieșirea din UE ar trebui grăbit. „Un personaj din anii 1980 nu poate rezolva problemele din următorii cinci ani”, ar fi argumentat Cameron.

O sursă guvernamentală britanică a negat, însă, într-o declarație pentru BBC, că acestea ar putea fi cuvintele folosite de David Cameron. Povestea a apărut în presă la o zi după ce Angela Merkel și-a declarat deschis susținerea pentru Juncker.

Juncker are cele mai mari șanse de a ajunge șeful CE pentru că, în mod tradițional, funcția revine partidului cu cei mai mulți deputați în PE. Guvernul britanic a subliniat, însă, că guvernele naționale, și nu Parlamentul European, trebuie să cadă de acord asupra noului lider european.

Principalul rival al lui Juncker este candidatul socialiștilor, fostul președinte al PE, Martin Schultz.

Printre cei care nu-l susțin pe Juncker se numără liderii Suediei, Ungariei și Franței. Totuși, Juncker s-a arătat încrezător în șansele sale. „În Consiliul European, o majoritate importantă de şefi de stat şi de guvern creştin-democraţi şi socialişti mă sprijină”, a spus el.