Maestrul inoxului, singurul artist român cu muzeu la Vatican

Maestrul inoxului, singurul artist român cu muzeu la Vatican

Sculptorul Constantin Lucaci, maestrul inoxului și creatorul fântânilor cinetice are un muzeu în România și unul sub custodia Vaticanului, în Calabria. Miercuri, la Teatrul Național din București va avea loc vernisajul unei expoziții realizată cu donații ale lui Constantin Lucaci.

 Într-un gest de nobilă generozitate, doamna Irina Lucaci, văduva lui Constantin Lucaci, unul din marii maeştri români ai sculpturii, a donat recent Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti o valoroasă colecţie alcătuită din 21 de piese de sculptură din inox. Lucrările au rămas în atelierul artistului după  dispariţia sa. Vor fi expuse pentru prima dată în public la Teatrul Naţional, în Foaierul Sălii Mari.  Colecţia e completată de o expresivă sculptură în piatră, precum şi de una din celebrele „fântâni”, amplasată la una din intrările teatrului dinspre Bulevardul Carol.

     Sculptorul Constantin Lucaci, un maestru al artei monumentale româneşti, s-a născut la Bocşa, în Banat, în data de 7 iulie 1923 și a murit la 21 iulie 2014, în vârstă de 91 de ani. I-a avut ca profesori pe  Camil Ressu, Alexandru Ciucurencu și Corneliu Medrea.

Așadar, cine este Constantin Lucaci și cum de are un muzeu în Italia?

Ne puteți urmări și pe Google News

Constantin Lucaci este celebru, în special pentru fântânile sale cinetice, ca şi pentru extraordinarele valenţe artistice pe care le-a dat inoxului, material din care a realizat sute de lucrări sculpturale de diverse dimensiuni, până la acelea monumentale.  Una dintre creaţiile sale, „Dialogul undelor”, este din 1972 emblema Televiziunii Române. Lucrarea, înaltă de aproape 12 metri, aşezată în curtea TVR, poate fi admirată de oricine trece pe Calea Dorobanţi din Bucureşti.

     A fost laureat al Premiului Herder, acordat în 1984 de Universitatea din Viena pentru întreaga sa operă. În afara României, lucrările maestrului mai pot fi văzute la Veneţia, alături de opere ale lui Picasso, Mark Tobey sau Marc Chagall. Alte lucrări ale artistului se găsesc în colecţii particulare sau publice din oraşele Antwerp, Copenhaga, Ferrara sau Milano. Din 2012 există un muzeu – „Spațiu și lumină” - dedicat operei lui Constantin Lucaci, la Bocşa, locul în care s-a născut. În anul 2007, primul muzeu dedicat maestrului - Muzeul „Constantin Lucaci”- s-a inaugurat sub egida Vaticanului, și se află în Sanctuarul San Francesco di Paola, Calabria, Italia.

     Vernisajul Donației Constantin Lucaci de la TNB va avea loc miercuri, 25 mai 2016, la ora 18.30, în foaierul Sălii Mari a TNB, în prezenţa doamnei Irina Lucaci şi a prietenilor maestrului. Prezintă criticul de artă Pavel Şuşară. Intrarea este liberă.

Spaţiul unde lumina prinde viaţă şi creează artă

Acesta este Muzeul Constantin Lucaci „Spaţiu şi Lumină”, din Bocșa. Muzeul “Spaţiu şi   Lumină” a fost inaugurat la 5 iunie 2012 prin donaţia unor sculpturi lucrate în inox ale maestrului Lucaci. Constantin Lucaci şi-a manifestat dorinţa de a inaugura un astfel de muzeu în localitatea sa natală, unde a început, din adolescenţă să studieze desenul şi arta modelării alături de Tiberiu Bottlik. În fiecare lucrare, maestrul reuşeşte să îmbine perfect cele trei mari pasiuni ale sale: arta, muzica şi studiul universului. Operele sale, adevărate zămisliri cosmice reuşesc să creeze prin formă şi cromatică o atmosferă selenară, celestă în care lumina are un rol covârşitor în definirea artistică: vizuală, prin umbre, reflexii şi culori, dar şi a celei muzicale, prin unde şi vibraţii nesfârşite. În cadrul muzeului există o expoziţie permanentă de sculptură în oţel inoxidabil, rulare filme şi documentare privind viaţa şi activitatea maestrului Constantin Lucaci.