Magistrați: "Cele şapte hectare din Parcul Herăstrău revin domeniului public". Decizia este definitivă!

Magistrați:  "Cele şapte hectare din Parcul Herăstrău revin domeniului public". Decizia este definitivă!

Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv marţi ca şapte hectare de teren din Parcul Herăstrău vândute de Biroul de Turism şi Tranzacţii (BTT) SA unei firme să revină Primăriei Capitalei.

Instanţa a admis recursul declarat de Clubul Sportul Studenţesc Bucureşti şi Primăria Municipiului Bucureşti şi a constatat nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor seria M 15 nr. 0053/ 22.12.1999 emis de Ministerul Tineretului şi Sportului, potrivit Agerpres.

"Constată nulitatea absolută a contractului de vânzare cumpărare autentificat sub nr. 2152/ 28.07.2003 de către notarul public Marinca şi Eugen încheiat între SC Biroul de Turism pentru Tineret SA şi SC Domino 94 Impex SRL cu privire la imobilul teren din şos. Nordului nr. 7-9, sector 1. Respinge cererea de intervenţie accesorie formulată în interesul pârâtelor de SC Domino 94 Impex SRL, ca neîntemeiată. Păstrează din sentinţa apelată dispoziţia privind respingerea excepţiei lipsei interesului reclamantului în formularea cererii. Înlătură din sentinţa apelată menţiunea privind respingerea cererii reclamantului privind cheltuielile de judecată şi ia act că acesta şi-a rezervat dreptul de a solicita cheltuieli de judecată pe cale separată. Înlătură din decizia recurată dispoziţia privind obligarea apelantului reclamant la plata cheltuielilor de judecată către intimatul pârât SC BTT SA şi către intimatul intervenient accesoriu SC Domino 94 Impex SRL. Ia act că recurenţii si-au rezervat dreptul de a solicita cheltuieli de judecată pe cale separată. Respinge cererea intimaţilor SC BTT SA şi SC Domino 94 Impex SRL privind acordarea cheltuielilor de judecată. Irevocabilă", se arată în decizia instanţei.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Povestea procesului

 

În anul 1999, printr-un ordin al Ministerului Tineretului şi Sportului, Biroul de Turism şi Tranzacţii SA (BTT) a primit un certificat de proprietate asupra unui teren în suprafaţă de şapte hectare din Parcul Herăstrău, unde se afla o bază sportivă pe care îşi desfăşura activitatea Clubul Sportiv Sportul Studenţesc, secţia de Iahting.

La scurt timp, BTT s-a asociat cu firma Domino 94 Impex SRL pentru exploatarea bazei sportive şi realizarea unor investiţii.

Domino 94 Impex SRL a dat în judecată BTT, susţinând că nu şi-a respectat obligaţiile luate prin asociere şi a cerut instanţei să oblige BTT să-i vândă activele şi terenul.

Instanţa a dat câştig de cauză firmei Domino 94 Impex SRL şi a obligat BTT să vândă clădirile pentru 100.000 de dolari iar terenul de şapte hectare, pentru 1,5 milioane de dolari.

În anul 2002, reprezentanţii Clubului Sportiv Sportul Studenţesc, secţia de Iahting (club ce se afla în subordinea Ministerului Educaţiei), au dat în judecată BTT şi Ministerul Tineretului şi Sportului, susţinând că înstrăinarea terenului s-a făcut ilegal, deoarece nu a aparţinut niciodată MTS.

La sfârşitul lui 2008, Tribunalul Bucureşti - Secţia a IV-a civilă a constatat nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor emis de Ministerul Tineretului, precum şi nulitatea contractului de vânzare-cumpărare.

BTT şi SC Domino Impex SRL au făcut recurs iar, din anul 2009, Primăria Municipiului Bucureşti a intrat în proces alături de clubul de iahting Sportul Studenţesc, având calitatea de intervenient accesoriu.

Reprezentanţii Primăriei susţin că acest teren le aparţine de pe vremea regelui Carol I, cel care a înfiinţat Parcul Herăstrău, iar la vremea respectivă toate persoanele care au deţinut terenuri în zonă au fost despăgubite, parcul fiind trecut în domeniul public al statului.

Ulterior, în anul 2010, Curtea de Apel Bucureşti a admis recursurile făcute de Ministerul Tineretului şi Sportului, BTT şi SC Domino 94 Impex SRL iar dosarul a fost trimis spre rejudecare.

În anul 2014, Tribunalul Bucureşti a decis că cele şapte hectare din litigiu nu fac parte din Parcul Herăstrău iar Primăria Capitalei şi Clubul Sportiv Sportul Studenţesc au declarat recurs.