Mai rabdă Dreapta de foame după prezidențiale?

Mai rabdă Dreapta de foame după prezidențiale?

Hai să ne jucăm puțin. Sunt destul de optimistă azi: să spunem că Dreapta câștigă alegerile prezidențiale.

Mai exact, un liberal: Crin Antonescu sau Klaus Iohannis, în condițiile în care alți candidați cu șanse reale nu se întrevăd până în acest punct.

Este util pentru Dreapta ca PNL, PMP și PDL să formeze guvernul din noiembrie 2014 sau varianta mai inteligentă ar fi ca Dreapta să refuze să vină la guvernare până în 2016?

Scenariul 1: O alianță formată din PNL, PDL, PMP, la care se adaugă UDMR și eventuali alți parlamentari atrași de putere se instalează la Palatul Victoria. Premier: Klaus Iohannis sau oricum, cineva din PNL, scenariu realist, liberalii având de departe numărul cel mai mare de parlamentari. Din a doua zi de la pierderea alegerilor prezidențiale, PSD va începe campania pentru parlamentarele din 2016. Poate recupera teren și profită de erodarea unei guvernări de Dreapta pentru a reveni în forță la alegerile din 2016. În schimb, singurul partid care va crește din arcul guvernamental este PNL care va avea de câștigat pentru că are și președintele. Practic, am asista la repetarea scenariului din 2005, atunci când PNL și PD erau la guvernare, dar doar democrații creșteau  datorită lui Traian Băsescu, aflat la Cotroceni. Cel mai probabil, PMP și PDL, aflate în umbra PNL, ar scădea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scenariul 2: PSD-UNPR-PC, susținuți de UDMR, rămân la Palatul Victoria, iar PNL, PDL, PMP rămân în Opoziție. Liberalii pot construi o majoritate electorală în jurul Președintelui pentru 2016, situație care le-ar asigura aproape cert creșterea, ca principal partid aflat în Opoziție, în condițiile în care PSD ar fi partidul care ar pierde pe fondul erodării inevitabile guvernării. Și Partidul Mișcarea Populară ar fi într-o situație similară cu PNL, având mai degrabă posibilitatea să crească în Opoziție, atacând Puterea, și în condițiile în care președintele Traian Băsescu a afirmat deja, în repetate rânduri, că își dorește ca PMP să atingă 30% în 2016. Chiar dacă este puțin probabil să se ajungă la această cifră, Partidul Mișcarea Populară poate crește substanțial în Opoziție, dacă va continua în ritmul de până acum.

Știu că prima variantă este cea mai apropiată de realitate, în eventualitatea în care un candidat al Dreptei va câștiga prezidențialele, măcar pentru că dorința de a avea acces la resurse este imensă. Dar este cea mai oportună pentru partidele de Dreapta?