Manualele de clasa I ajung la elevi în clasa a II-a

Manualele de clasa I ajung la elevi în clasa a II-a

Contestațiile în cascadă la manualele digitale i-au lăsat pe cei mici fără cărți. Părinții sunt siliți să dea bani din buzunar pentru auxiliare, iar învățătorii vin la ore cu xeroxuri.

Deși școala a început de câteva săptămâni, pe băncile elevilor din primele clase nici vorbă să ajungă vreun manual digital așa cum promisese ministrul Educației, Remus Pricopie. Și nici nu sunt șanse ca situația să se schimbe curând, întrucât primei serii de contestații la licitația organizată de Ministerul Educației vara trecută i-a urmat o alta cu termen pe 2 octombrie. În prima fază, au fost depuse 11 contestații, pentru ca în etapa a doua numărul acestora să scadă la două.

Motivul pentru care firmele au renunţat să facă contestaţii a fost lipsa banilor. Claudiu Istrate, reprezentantul Uniunii Editorilor din România, este cel care a adus lămuriri în acest sens: „Știu sigur că au depus contestații editurile Humanitas și Aramis, alții încă mai evaluează, pentru că această contestare implică plata unei garanții, iar suma de bani este scoasă din buzunarul editurilor“.

100 de lei pe auxiliare

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, în timp ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor se pregăteşte pentru o nouă reevaluare, profesorii fac eforturi să-şi susţină orele în lipsa materialelor didactice necesare.

În Capitală, soluția găsită de dascăli a fost să apeleze la buzunarul părinților, în ciuda recomandărilor venite de la Ministerul Educației prin care se interzice achiziționarea materialelor didactice. „La ședința cu părinii, am fost informați de doamna învățătoare că trebuie să plătim în jur de 70 de lei pe diverse auxiliare, iar alți 30 de lei pentru manualul de engleză, care nici el nu e oferit de școală. Pe lângă auxiliare, doamna mai lucrează după fișe diverse, deja le-a dat note și teste destul de serioase, au trecut de liniuțe și bastonașe și au ajuns la litere. Toate se fac însă pe caiete și cărți cumpărate de noi”, ne-a povestit o mămică al cărui copil învață în sectorul 3.

Învăţătorul Ionel Diaconu care predă la Școala nr 10 din Bacău a declarat că în lipsa manualelor învățătorii s-au bazat pe banii părinților: „Ne-au ajutat foarte mult părinţii care au cumpărat auxiliare“.

O altă învăţătoare din judeţul Teleorman adaugă că absenţa manualelor este o adevărată provocare pentru dascăli: „În funcţie de programă, elaborăm nişte fişe pe care le împărţim elevilor. Este însă destul de greu pentru că ei au nevoie de ilustraţii, altfel doar discutăm“.

„Istoria se va repeta și la manualele de-a III-a”

Reprezentantul Uniunii Editorilor mai spune că data aproximativă de rezolvare a noii serii de contestații este 5 octombrie. După această dată, dacă lucrurile merg bine manualele vor fi disponibile online pe o platformă de unde profesorii și învățătorii le vor putea evalua astfel încât pe 12 octombrie să poată fi cunoscut necesarul. Câteva zile ar mai dura până se dă comanda după care urmează și tipărirea propriu-zisă. Claudiu Istrate avertizează că istoria se va repeta: „Ne aflăm în octombrie și nu a apărut nicun proiect de programă școlară pentru clasele a III -a și a IV-a. Cred că Ministerul Educației trebuie să învețe din experiența dezastruoasă din prezent“.