Maraton Cultural pentru 2021

Maraton Cultural pentru 2021

1, 5 milioane de euro reprezintă premiul „Melina Mercouri”, acordat de Uniunea Europeană orașului din România care va fi desemnat Capitală Culturală Europeană 2021. 10 octombrie este ultima zi în care orașele care vor să primească acest titlu mai pot depune dosarele de candidatură. În 2021, România și Grecia au dreptul de a găzdui acțiunea

În anul 2021, există oportunitatea ca numele unui oraș din România să se alăture listei lungi de orașe din diverse state europene ce au purtat, de-a lungul timpului, vreme de un an, titlul de Capitală Europeană a Culturii. Pentru 2021, România și Grecia sunt cele două țări care au dreptul de a găzdui acțiunea.

Competiția națională s-a deschis în decembrie 2014. La acest titlu candidează: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Craiova, Arad, Sfântu Gheorghe, Oradea, Alba Iulia, Brăila și Brașov. Dar lista poate fi cu totul alta, după data de 10 octombrie.

Până pe 30 septembrie, niciun oraș din cele de pe listă sau altul nu își depusese dosarul la Ministerul Culturii, după cum ne-a declarat Miruna Dicu, consilier la Departamentul Afaceri Europene.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Craiova 

Succes

Procesul de accedere la titlul de Capitală Europeană a Culturii începe cu 6 ani înainte și este văzut ca un proces de transformare reală a unui oraș prin cultură, pentru imaginea lui, pentru infrastructura sa, pentru sectorul său cultural și pentru locuitorii săi, iar aceste schimbări generează, de obicei, efecte pozitive durabile, timp de mulți ani după ce Anul Capitalei Culturale s-a încheiat.

FOTO: Alba-Iulia

Candidați

Chiar dacă nu s-au depus oficial dosarele la Ministerul Culturii, mai multe orașe din România și-au anunțat candidatura. Acestea sunt: București, Arad, Târgu Mureș, Craiova, Iași. Pentru a duce la îndeplinire obiectivele pe care și le propun, orașele vor trebuie să aloce bani de la bugetul local și să atragă și bani din sectorul privat. La Arad, de exemplu, administrația locală spune că va cheltui peste 50 de milioane de euro, banii urmând a fi investiți în infrastructura culturală și în oferta pentru Europa. Scriitorii Matei Vișniec, Dan Lungu și actorul Ion Caramitru au fost anunțați drept ambasadori ai Iașiului. La Târgu Mureș, campania se va derula în cinci limbi, în premieră în România: în engleză, germană, română, maghiară și romani. La Craiova, campania va ține cont de ceea ce doresc oltenii și de propunerile lor. În București, de candidatură se ocupă ARCUB – Centrul de proiecte culturale al orașului București.

FOTO: Iași

Preselecție

Orașele care au trecut de faza de preselecție vor fi anunțate în luna decembrie 2015, iar orașul ce va fi desemnat câștigătorul competiției din România va fi anunțat în septembrie 2016.

Beneficii

Ce beneficii au avut orașele care, de-a lungul timpului, au deținut acest titlu onorabil? Titlul a acționat ca un catalizator pentru o schimbare majoră a orașului sau a unei zone a urbei. A crescut respectul de sine și mândria față de oraș în rândul cetățenilor. A apărut o implicare mai mare în raport cu oferta culturală a orașului. A dus la dezvoltarea unor noi oferte culturale, a unor noi competențe și a unor noi oportunități pentru artiști și pentru organizațiile culturale. O mai bună înțelegere și un profil mai bine definit la nivel internațional, care se traduc adesea prin dezvoltarea turismului și o reputație mai bună, se arată pe site-ul dedicat evenimentului.