Marea Britanie ar putea fi următoarea țintă a ISIS

Marea Britanie ar putea fi următoarea țintă a ISIS

Marea Britanie este bine echipată pentru a preveni atacurile teroriste similare celor din Europa, dar problema este „când, nu dacă”, va avea loc un atac, avertizeză șeful poliției metropolitane londoneze

Sir Bernard Hogan-Howe spera să liniștească cetățenii, în urma atacurilor din Franța și Germania, dar a recunoscut că nu prea poate să facă asta dacă ținem cont de situația reală.

Teama e de înțeles

„Știu că odată cu fiecare nou atac, în special cele care au loc la ușa noastră, crește sentimentul de teamă că Marea Britanie va fi următoarea victimă în acest val de cruzime și crime în masă iraționale”, a spus el. „Simt și înțeleg acea teamă, fiind ofițerul de poliție responsabil cu prevenirea unui astfel de atac și știu că ați vrea să vă liniștesc. Mă tem că nu pot face pe deplin asta”, a explicat oficialul. El a mai spus că nivelul de alertă a fost, în ultimii doi ani, „grav” și rămâne la fel, ceea ce înseamnă că riscul producerii unui atac este foarte probabil.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este vorba despre când, nu dacă”

„Am putea spune că este vorba despre când, nu dacă se va produce un atentat”, a spus Hogan-Howe.

Comisarul a explicat că „există multe avantaje, totuși, ale Marii Britanii”. Relația dintre serviciile secrete interne și externe (MI5, MI6) și poliție este extrem de bună, de aceea au putu fi prevenite incidente teroriste, după uciderea militarului Lee Rigby, în 2013. Marea Britanie este o insulă și are un control strict al armelor, lucru esen­țial. „În primul rând, majoritatea ofițe­ri­lor noștri sunt ne­înar­mați. Acest lucru face ca relația poli­țiș­tilor cu oamenii să fie mai bună. Polițiștii de proximitate - cei care cunosc străzile, mediul și multe nume din comunitate - sunt armele noastre majore. Ei sunt ochii și urechile de pe stradă”, a explicat el.

Toleranță față de musulmani

„În al doilea rând, este vorba despre toleranța și acceptarea noastră. Poziția noastră față de musulmani nu este diferită pentru că aceste atacuri ar fi comise în numele Islamului. Noi nu stigmatizăm milioane de musulmani britanici ale căror valori și credință resping total ura teroriștilor”.

Hogan-Howe a amintit și măsurile luate în țara sa, după atacul din noiembrie 2015, de la Paris, în care au murit 130 de oameni: numărul ofițerilor de poliție înarmați a crescut cu 600, ajungând la 2.800, iar numărul specialiștilor disponibili în cazuri de urgență, s-a triplat.