Marea DEZINFORMARE occidentală din care a apărut ISIS. Tony Blair riscă un PROCES răsunător și pierderea titlului de Premier!

Marea DEZINFORMARE occidentală din care a apărut ISIS. Tony Blair riscă un PROCES răsunător și pierderea titlului de Premier!

Raportul comisiei de anchetă privind implicarea Marii Britanii în războiul din Irak, comandat acum șapte ani, va fi publicat miercuri. Tony Blair este acuzat că a provocat intervenția fără motive valabile.

Șapte ani după ce a fost demarat, raportul comisiei de anchetă privind controversata intervenție a Marii Britanii în războiul din Irak, în 2003, va fi publicat miercuri 6 iulie și se anunță extrem de critic la adrsa fostului premier Tony Blair.

Ordonat în 2009, raportul a fost el însuși subiect de controversă de-a lungul anilor, împingând familiile exasperate ale militarilor uciși în Irak să dea un ultimatum autorităților pentru limpezirea scandalului, sub amenințarea cu urmărirea penală.

Comisia Chilcot, după numele președintelui său, John Chilcot, trebuia să-și facă publice concluziile după numai un an. Până la urmă, lucrările comisiei au durat mai mult decât războiul însuși, au supraviețuit decesului unuia din cei cinci membri ai comisiei și au costat 10 milioane de lire sterline.

Ne puteți urmări și pe Google News

Raportul, care conține 2,6 milioane de cuvinte – de patru ori mai multe decât Război și Pace – analizează condițiile foarte controversate de intrarea Marii Britanii în război împotriva Irakului, decisă de Tony Blair.

Acesta, șef al guvernului între 1997 și 2007, este acuzat că i-a înșelat pe britanici vorbind despre existența, niciodată dovedită, a armelor de distrugere în masă în posesia lui Saddam Hussein.

Zeci de mii de irakieni au murit în timpul războiului și în violențele interconfesionale care au urmat. Circa 45.000 de militari britanic au participat la război, între 2003 și 2009, din care 179 au murit.

Un prim raport oficial, publicat în 2004, concluzionase că Tony Blair a exagerat în fața Parlamentului amenințarea reprezentată de liderul irakian Saddam Hussein, deși autorul documentului, Robin Butler, a declarat luni că, la vremea respectivă, fostul premier „credea cu adevărat” ceea ce spune.

De atunci, Tony Blair s-a scuzat în repetate rânduri pentru viețile pierdute și și-a recunoscut responsabilitatea în apariția ISIS în Irak și Siria.

Deși raportul comisiei Chilcot nu are scopul de a spune dacă intervenția în Irak a fost legală, el îi poate provoca lui Tony Blair prejudicii serioase. Mai mulți deputați, avându-l în frunte pe Alex Salmond (Partidul Național Scoțian) vor să folosească documentul pentru a iniția o procedură de „impeachement”, având drept posibilă consecință privarea a posteriori a lui Tony Blair de titulatura de prim-ministru.

Bazându-se pe o lege, invocată pentru ultima dată în 1806 și considerată perimată, inițiativa are mai ales un caracter simbolic, care trebuie să pecetluiască proasta reputație a lui Tony Blair.

Echipamentul și dotările, judecate ca insuficiente, ale trupelor britanice, ar putea constitui al doilea unghi de atac pentru tabăra anti-Blair. În primul rând, utilizarea Land Roverelor cu blindaj prea subțire pentru a rezista la mine și alte obiecte explozive. Soldații le numeau „coșciuge pe roți”.

Avocații familiilor a 29 dintre militarii morți în Irak au anunțat că vor „purica” raportul Chilcot. Casa de avocatură McCue and Partners a declarat pentru AFP:

„(Documentul – n.r.) ar putea fi folosit ca bază pentru o acțiune în justiție împotriva lui Blair, a miniștrilor săi sau a guvernului în general.”

După ce regimul lui Saddam Hussein a fost înlăturat, astăzi, în Irak, domnește un haos mai mare ca niciodată. Din acest haos a apărut ISIS, care terorizează întregul Occident.