Maria Grapini, europarlamentar: „Dacian Cioloș m-a dezamăgit și m-a revoltat”

Maria Grapini, europarlamentar: „Dacian Cioloș m-a dezamăgit și m-a revoltat”

Europarlamentarul Maria Grapini povestește într-un interviu acordat „Evenimentului zilei” de ce s-a certat cu premierul Dacian Cioloș la ultima întâlnire de la Palatul Victoria. Totodată, europarlamentarul spune că nu s-a tolănit printre maci și explică de ce scrie cu greșeli gramaticale pe Facebook

- Evenimentul zilei: La ultima întâlnire la Guvern a premierului cu europarlamentarii ați avut un schimb de replici cu Dacian Cioloș. Ce s-a întâmplat?

- Maria Grapini: Am avut schimb de replici cu premierul legat de alt subiect decât cele propuse unilateral de domnia sa (Brexit, migrație şi acordul cu Canada). I-am cerut permisiunea să ridic câteva probleme, care mi-au fost sesizate de cetățeni sau oameni de afaceri, la cabinetul de europarlamentar pe care îl am în ţară. Deşi a fost de acord, ulterior a avut un răspuns care m-a dezamăgit şi m-a revoltat. Am ridicat problema unicului spital din Sulina, închis din timpul guvernului Boc (pacienții din Sulina fiind transportați pe apă până la Tulcea, am considerat o urgenţă deschiderea spitalului), criza din sănătate, pensii, educație etc. În același timp, există o investiție românească la Săcele, pe baza unui brevet de invenţie românesc, o investiție de circa 20 milioane de euro, care stă de doi ani şi așteaptă avizul de mediu. Soluţia acestei investiții este ideală pentru România: transformă gunoiul menajer şi cărbunele de suprafață în gaz şi apoi în energie, fără emisii. Răspunsul l-a descalificat pe premier din punctul meu de vedere. Mi-a răspuns că nu-l interesează investițiile private din circumscripția mea, el este aici ca să se ocupe de afaceri europene şi de stat. Un prim-ministru care nu este interesat de capitalul autohton, de investiții, nu are ce căuta într-o ţară europeană. Evident că nu voi mai merge la întâlniri la care se discută numai ce dorește o parte

- Poate că domnul premier a avut rezerve să se pronunțe în privința investițiilor private, având în vedere scandalurile DNA din ultima vreme.

Ne puteți urmări și pe Google News

- Nu cred că acesta este motivul. Un premier trebuie să fie preocupat de investiții. De 7-8 luni investițiile sunt 0. M-a deranjat și sunt surprinsă că nu a știut că nu am o circumscripție. Am avut un schimb de scrisori cu Ministerul Mediului, apoi mi s-a părut firesc să-l informez și pe premier. Nu era o intervenție să ajut pe cineva să ia nu știu ce teren. Era strict legat de activitatea Guvernului. Nu, nu acesta e motivul: teama de DNA. După ton și mimică a fost deranjat că i-am adus în față o problemă.

-Au trecut doi ani de când sunteți europarlamentar. Activitatea românilor din PE este foarte puțin cunoscută acasă. De ce se întâmplă asta?

- Mă bucură întrebarea, aveţi dreptate. Activitatea europarlamentarilor este prea puţin cunoscută. Aici sunt mai multe cauze: în primul rând canalele de comunicare aflate la îndemâna europarlamentarilor sunt puţine. Nu avem televiziuni, nici măcar cea publică, interesate să aibă măcar o emisiune dedicată activității europarlamentarilor români. Recent, a început Antena 3 să facă o emisiune pe săptămână, dar este dedicată tuturor eurodeputaților, nu numai celor români. Apoi, comunicatele de presă-eu dau chiar două, trei pe săptămână dar nu sunt preluate de toată media şi este greu să ajungă la cetățean ştirea. Pe de altă parte, nu toţi eurodeputații spun ce fac. Eu am deschis mai multe cabinete şi transmit la nivel local, prin asistenții locali, rapoartele mele de activitate, comunicatele de presă. La sfârșitul fiecărui an am făcut o sinteză a activității mele şi am publicat- o şi online şi sub formă de broșură tipărită.

- Care este cea mai mare reușită a dumneavoastră în Parlamentul European?

- Sunt reușite cu efect imediat și reușite cu efect în viitor. Cred că una dintre reușite pe care aș putea să o evidențiez a fost suspendarea pretenției Germaniei de a impune salariul minim din Germania transportatorilor români, care făceau tranzit și staționau pentru predat și preluat marfa.

- În primăvară au avut loc atacuri teroriste la Bruxelles. V-ați gândit vreo clipă să renunțați, să vă întoarceți acasă? Cum au trecut oamenii peste acea tragedie, care este atmosfera acum?

- Când au fost atacurile la Bruxelles, în acea dimineață așteptam un grup de 30 de români care urmau să viziteze PE, la invitația mea. Cursa a fost redirijată din zbor la Amsterdam. Recunosc, a fost o zi foarte grea, apăsătoare, primele patru ore după atentat neștiind nimic despre grupul de români. Seara, noaptea, nu am putut dormi, locuința mea fiind foarte aproape de locul unde a fost a doua explozie. Dar nu m-am gândit să plec definitiv acasă.

- De ce v-ați retras din funcțiile deținute în cadrul Partidului Puterii Umaniste ?

- Eu voi rămâne la Bruxelles până în 2019 și va fi greu să coordonez un partid la nivel național.

Greșelile gramaticale și poza din maci

-Nu de puține ori ați fost ținta ironiilor presei urmare a postărilor dvs de pe Facebook presărate cu greșeli gramaticale. Cum s-au strecurat acele greșeli în postările dvs?

- Este o întrebare la care am răspuns de mai multe ori și nu aș vrea să mă repet. Greșeli fac mulți oameni când se grăbesc, scriu în fugă, nu verifică...Cei care m-au criticat au uitat de fondul problemei și au tratat forma! A fost alegerea lor!

- Fotografia cu dumneavoastră printre maci a devenit virală pe internet. De ce credeți că s-a întâmplat acest lucru? Vi s-a părut ulterior a fi una nepotrivită?

- Nu, nu am considerat nepotrivită o poză în care eram întrun câmp cu maci, îmbrăcată în ie românească. Nepotrivit mi s-a părut titlul: „Europarlamentarul Maria Grapini, tolănit într-un câmp cu maci”! Probabil, cel care a scris înțelege altceva prin cuvântul tolănit, decât explicația din Dicționar!

„Am salariu mare, dar și costuri”

- Parlamentarii de acasă, nemulțumiți de salarii, au dat mereu exemplu veniturile europarlamentarilor. Considerați că aveți un salariu exorbitant?

- Discuția cu salariile nu se va termina niciodată. Cred că am fost printre puținii nominalizați pentru PE care au refuzat să meargă. Am acceptat, în final, considerând că într-un partid lucrezi în echipă și trebuie să accepți și responsabilități pe care nu ți le-ai propus. Acum îmi place! Salariul este mai mare decât al unui parlamentar român, dar și costurile sunt altele. Eu plătesc chirie la un apartament cu un dormitor și o cameră de zi, 1.200 euro/lună la care se adaugă energia electrică, internet, încălzire, gunoi. Apoi, am văzut cât costă masa la restaurantul Parlamentului din România, și vă pot spune că la PE o masă de prânz nu poate fi mai ieftină de 30 de euro. Eu nu cred că trebuie să comparam salariile, ci mai degrabă să fim atenți la responsabilități și modul cum își face fiecare treaba.