Maria Shutz, cea care a falimentat Sere Codlea, va sta zece ani la închisoare pentru o fraudă de 13 milioane de euro

Maria Shutz, cea care a falimentat Sere Codlea, va sta zece ani la închisoare pentru o fraudă de 13 milioane de euro

Soluţia dată de judecătorii Curţii de Apel în acest dosar este definitivă şi a fost pronunţată la aproape 7 ani de când Maria Schutz a fost trimisă în judecată de procurorii DNA Oradea pentru trei infracţiuni de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi două infracţiuni de bancrută frauduloasă

Acuzată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea de o fraudă de 13 milioane de euro, dar şi de falimentarea serelor din Oradea precum şi a celor din Codlea,  Maria Schutz va sta 10 ani după gratii, anunță publicația Vocea Transilvaniei. Judecătorii Curţii de Apel Oradea s-au pronunţat în dosarul care urma să se prescrie în luna noiembrie, şi au menţinut pedepsele date de judecătorii Tribunalului Bihor în urmă cu aproximativ o lună.

Procesul s-a judecat în regim de urgenţă, iar sentinţa definitivă s-a dat după doar patru termene.

Condamnări

Ne puteți urmări și pe Google News

Complicii, Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu, fostul director general respectiv şeful Direcţiei Urmărire Contracte din cadrul Administrației Domeniilor Statului (ADS), au de executat câte șase ani de închisoare. Mai norocos a fost Ion Dascălu, partenerul de afaceri al lui Schutz care a fost achitat pentru prescrierea faptelor. Reamintim că ADS, reprezentantul statului, rămăsese asociat la Sere Codlea și după privatizare.

Soluţia dată de judecătorii Curţii de Apel în acest dosar este definitivă şi a fost pronunţată la aproape șapte ani de când Maria Schutz a fost trimisă în judecată de procurorii DNA Oradea pentru trei infracţiuni de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi două infracţiuni de bancrută frauduloasă, în formă continuată, alături de ea fiind inculpaţi şi cei doi responsabili ai ADS şi Ion Dascălu, asociat la SC Sere Codlea SA.

Metoda

În urma unei licitaţii cu dedicaţie bine puse la punct de Popa şi Ciobanu, a fost încheiat un contract de vânzare-cumpărare de acţiuni aparţinând SC Orser SA Oradea şi de concesiune a 104 ha de teren  cu societatea agricolă Worldsert Ţuglui, jud. Dolj, reprezentată de Maria Schutz

Contractul a fost încheiat în urma unei licitaţii, câştigate de această societate agricolă care, deşi oferise un preţ pe acţiuni mai mic decât cel al contra-ofertantului, şi-a asumat obligaţia de a realiza un program de investiţii din surse proprii de peste două milioane dolari în doar doi ani, în condiţiile în care societatea s-a înscris la licitaţie după mai puţin de o lună de la înfiinţare, mai anunță publicația Vocea Transilvaniei.

Ulterior, deşi nu fuseseră realizate obligaţiile investiţionale asumate prin contract,  Popa sprijinit de Ciobanu a încheiat un act adiţional, fără aprobarea Consiliului de Administraţie al A.D.S, prin care a prelungit la cinci ani termenul de realizare a investiţiei, menționează procurorii DNA.

În perioada derulării contractului, Schutz a prezentat date nereale care atestau realizarea investiţiilor asumate. În realitate, majoritatea activelor Orser Oradea au fost înstrăinate către Gini Transcom Craiova, fiind la data respectivă una din societăţile care făceau parte din grupul celor controlate Schutz,  iar înstrăinarea a fost posibilă deoarece Schutz a creat aparenţa unor contracte comerciale.

Operațiuni fictive

Când inspectorii fiscali şi furnizorii de servicii au cerut executarea Worldser pentru neplata datoriilor, Schutz a avut grijă să pună la adăpost restul activelor. Astfel a vândut cantina, atelierele, remizele şi căminul de nefamilişti către o altă firmă de-a sa, cu doar 50.000 lei, sumă mult sub valoarea reală a acestora.

Aceeaşi “reţetă” a fost folosită cu ocazia adjudecării licitaţiei şi încheierii, în septembrie 2000, a contractului de privatizare a SC Sere Coldea.În primă fază, regina serelor a fost condamnată la 12 ani de închisoare de către Tribunalul Bihor, în timp ce Popa şi Ciobanu au primit câte 10 ani de închisoare, iar Dascălu 2 ani de închisoare cu executare.Procesul a ajuns la Curtea de Apel Oradea unde judecătorii au invocat vicii de procedură, astfel că, în iarna acestui an,  dosarul a ajuns din nou pe masa judecătorilor Tribunalului Bihor, care s-au pronunţat în luna august a acestui an.