Marian Vanghelie poate sta liniştit. Colegii de partid veghează ca mititeii româneşti să nu dispară de pe piaţă

Marian Vanghelie poate sta liniştit. Colegii de partid veghează ca mititeii româneşti să nu dispară de pe piaţă

Anul trecut, ca urmare a intrării în vigoare a unui regulament alimentar cu privire la aditivii alimentari permişi la nivel european pentru preparatele din carne, inclusiv a mititeilor româneşti, s-a vorbit despre dispariţia acestora.

Practic, autorităţile nu i-au informat la timp pe cei de la Bruxelles că la prepararea mititeilor se folosesc carbonaţi de sodiu şi un conservant şi un antioxidant., care astfel nu şi-au găsit loc pe lista celor admişi în Uniunea Europeană. Cum aceşti trei aditivi alimentari sunt elemente esenţiale pentru prepararea mititeilor, aceste produse care generează annual vânzări de circa 50 de milioane de euro riscau să dispară de pe piaţă. Autorităţile şi producătorii de profil au cerut o păsuire de la Comisia Europeană, care a fost de acord în septembrie 2013 cu revizuirea listei cu aditivii alimentari permişi la nivel european pentru preparatele din carne.

Până acum, lista nu a fost revizuită. Europarlamentarul Minodora Cliveti, colegă de partid cu primarul Marian Vanghelie, a adresat o întrebare scrisă Comisiei Europene în acest sens.

"În luna septembrie 2013, Comisia a informat statele membre că există o deviere de la calendarul iniţial şi că procedura de revizuire va fi prelungită, dar până la această dată nu avem încă un termen limită precis. Dată fiind importanţa pentru România a modificării cât mai rapide a listei aditivilor alimentari permişi, am considerat necesar să-i solicit Comisiei Europene, printr-o întrebare scrisă, să precizeze care sunt motivele întârzierii procedurii de revizuire a acestui regulament şi care este termenul de finalizare preconizat", a declarat europarlamentarul Minodora Cliveti.

Ne puteți urmări și pe Google News

Regulamentul UE nr. 1129/2011, intrat în vigoare la data de 1 iunie 2013, stabileşte în cadrul Anexei II aditivii alimentari autorizaţi la nivel european pentru categoria preparatelor din carne. Acest regulament afectează în mod direct produsul specific românesc "mititei", deoarece printre aditivii care nu au mai fost autorizaţi se regăsesc şi anumiţi aditivi folosiţi în mod tradiţional la prepararea pastei pentru mititeii româneşti.

România, prin Asociaţia Română a Cărnii şi autorităţile guvernamentale, a făcut imediat demersurile necesare, solicitând Comisiei ca produsul "mititei" să fie inclus în categoria produselor tradiţionale care nu sunt supuse acestui regulament, alături de burger şi de cârnatul spaniol chorizo. În urma solicitărilor venite din partea României, dar şi a altor state membre, Comisia a fost de acord să revizuiasca Regulamentul nr. 1129/2011, anunţând disponibilatea de a finaliza acest proces până la sfârşitul anului 2013.

Primarul Marian Vanghelie este celebru pentru petrecerile publice la care a servit mititei votanţilor. De exemplu, în luna aprilie 2011, el declara că "micii şi vanghelioanele sunt o etapă depăşită a carierei mele politice". O lună mai târziu, Marian Vanghelie s-a întâlnit cu românii stabiliţi în Statele Unite. Cei care s-au adunat la petrecerea organizată într-un parc din Washington au fost omeniţi cu bere şi mititei.