Marian Vanghelie trebuie exclus pe veci din PSD, din politică şi din lumea civilizată

Marian Vanghelie trebuie exclus pe veci din PSD, din politică şi din lumea civilizată

Unul dintre principalii lideri ai partidului de guvernământ din România are un comportament violent de interlop sadea şi singura reacţie este o gingaşă “suspendare”, după ce Victor Ponta s-a decis să facă “ordine şi disciplină”. În ce ţară trăim?

Poate că  “interlop” ar putea fi considerat un cuvânt prea dur pentru primarul unui sector important din capitala României, totodată vicepreşedinte al partidului aflat la guvernare în România. Cum  altfel ar putea fi caracterizat un individ cu un astfel de comportament: “Băă, ştii ce să.. 'm...îţi rupem picioarele, mă! Fii atent ce-ţi spun: că am şapte maşini pe voi acum, am trimis! Dacă vă mai prind o dată, vă bag în spital! Băă, dă-te dracu-n m..ţii m..tii!”.

Să facem un mic exerciţiu şi să ne imaginăm cam cine ar fi putut veni atât de rapid pentru a pune în practică ameninţările lui Vanghelie. Să fi fost membri ai PSD, puţin probabil, la ora aceea din noapte clasa proletară doarme. Să fi fost asistaţii social din sectorul 5, recunoscători pentru pomana lunară venită de la primărie, iar nu prea se potriveşte, aceşti necăjiţi n-au atâtea maşini. Noaptea, îmbarcaţi urgent în şapte maşini, gata de băgat oameni în spital, nu pot fi decât nişte urâţi din lumea interlopă.

Unde mai întâlnim asemenea comportamente ale unor lideri precum Vanghelie? Nicăieri în lumea cu apă caldă la robinet, nici măcar în Rusia sau Bulgaria, unde interlopi cu tupeu îşi făceau de cap în anii '90 prin politică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numele lui  Vanghelie este asociat cu teroarea şi frica,  şi-a construit un renume de temut pe baza antecedentelor. În 2003, actualul vicepreşedinte "suspendat" al PSD l-a ameninţat pe un jurnalist de la Adevărul, care îi investiga afacerile dubioase din primărie, cu “pun nişte băieţi să te urmărească şi apoi trimit alţii să te bage în portbagaj”. Ziaristul, Titus Ioan Vulpe, a mai spus că Vanghelie l-a sunat de mai multe ori la telefon şi i-ar fi spus că „te împuşc în cap”. În plină guvernare Năstase, PSD şi-a iertat omul, cică ar fi avut „o exprimare nefericită, impulsivă”

Un an mai târziu, în 2004, Vanghelie scotea iarăşi portbagajele din arsenal, victime fiind atunci doi contracandidaţi ai acestuia în alegeri.  "O s-o păţeşti şi tu, şi familia ta! O să ajungeţi într-un portbagaj!", astfel i s-a adresat actualul lider „suspendat” din PSD unei femei, Tatiana Croitoru de la fostul PUR, după o dezbatere la TV. Un alt politician care a sărit în apărarea femeii, Călin Chiriţă, a fost şi el ameninţat cu portbagajul.

De ochii lumii, PSD l-a dat atunci afară din partid, dar a avut grijă să-i asigure un necunoscut ca şi contracandidat la primărie, pentru ca apoi să îl recupereze şi să îl promoveze chiar la vârful partidului. La congresul PSD din aprilie 2013, Marian Vanghelie a fost ales din nou vicepreşedinte, situându-se pe locul patru ca număr de voturi, după Victor Ponta, Liviu Dragnea şi Nicolae Bănicioiu. Ponta spunea atunci că că PSD este „partidul care va moderniza România”.

Băgatul în portbagaj sau în spital se pare că face parte din tehnicile de modernizare a ţării, din moment ce PSD consideră că singura atitudine faţă de mafiotismele lui Marian Vanghelie este „suspendarea” din partid. Adică o măsură care ar putea fi revocată mai apoi. „Am o experienţă cu ‘autosuspendările’, deci n-am nicio problemă! Am avut o discuţie normală şi colegială. După campanie există viaţă”, a declarat foarte relaxat şi miştocar Vanghelie la finalul şedinţei cu ceilalţi lideri ai PSD.

Privind înapoi la întâmplările din 2003 şi 2004, ne putem aştepta ca Marean să reapară curând la vârful PSD şi al politicii, cu tot cu obiceiurile lui de a da de lucru spitalelor. De ce un partid de talia PSD, care guvernează o  ţară membră a Uniunii Europene, nu poate adopta o atitudine tranşantă faţă de acest Al Capone de cartier  este greu de explicat. Poate ştiu să răspundă acei paparazzi speriaţi de Vanghelie,  care şi-au cerut scuze şi au fugit,  în loc să cheme poliţia ca să facă „ordine şi disciplină”.