Șeful masonilor din Timiș, rectorul UVT, acuzat de plagiat

Șeful masonilor din Timiș, rectorul UVT, acuzat de plagiat

Mai multe articole științifice care poartă semnătura rectorului Universității de Vest din Timișoara (UTV), Marilen Pirtea, publicate între 2008 și 2015, prezintă suspiciuni de plagiat

Articolele, care îl au ca prim autor pe Marilen Pirtea, sunt scrise în engleză și au fost publicate în revista „Annales Universitatis Apulensis, Series Oeconomica”, potrivit pressone.ro

„Veți vedea că acuzația de plagiat este nedreaptă. Nu m-am pus în viața mea la biroul de lucru pentru a copia un text. Am încercat tot timpul să aduc elemente de noutate, originale, textelor mele științifice. Țin la prestigiul meu profesional, prin urmare, chiar eu voi sesiza comisia de etica”, a răspuns pentru EVZ, prin sms, rectorul UVT.

Cine este Marilen Pirtea

Ne puteți urmări și pe Google News

După moartea deputatului PSD Ghiță Ciobanu, Marilen Pirtea a preluat funcția de șef al masonilor din Timiș care fac parte din Marea Lojă Națională din România, structură în rândurile căreia rectorul UVT se găsea de mai mulți ani, fără a deține funcții de conducere.

Profesor de economie, Pirtea a urcat trepte profesionale importante în ultimii ani. În 2008 a devenit decan. Tot în același an a ajuns șeful Comisiei de Educație a PDL Timiș, fără să fie membru de partid.

La 39 de ani, în anul 2012, a devenit rector. Doi ani mai târziu a fost cât pe ce să candideze din partea PSD ca deputat pe Colegiul 3, dar înțelegerea nu s-a finalizat, iar candidatul social-democraților a fost un doctor.

Anul acesta, după ce și-a negociat prima poziție pe listele cu candidați la Deputați din partea PNL, rectorul Pirtea a semnat și adeziunea, intrând în partid pe 5 octombrie.

Rectorul UVT este unul dintre cei mai bogați șefi de instituții de învățământ superior din țară. În topul realizat toamna aceasta de Career Center, Pirtea se clasează între primii cinci, anul trecut încasând, lunar, peste 5.200 de euro. Are terenuri, apartamente, vilă, conturi cu șase cifre în lei și euro.

Joi aflăm dacă a plagiat sau nu Kovesi

Consiliul General al CNATDCU va vota, joi, raportul Comisiei de științe Juridice referitor la acuzația de plagiat în cazul șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Teza de doctorat susținută în decembrie 2012 la UVT a fost analizată de Comisia de Etică a instituției și de trei experți contactați de CNATDCU. Timișorenii au găsit un grad de similaritate de 4,9%. Oficial, însă, au spus că își vor asuma concluziile experților de la București, după ce toți profesorii universitari de Drept penal din România au refuzat să analizeze teza lui Kovesi. CNADTCU a găsit totuși trei specialiști: prof. univ. dr. Vlad Constantinesco, de la Facultatea de Drept a Universității „Robert Schumann” din Strasbourg (Franța), prof. univ. dr. Claudia Ghica-Lemarchad, de la Facultatea de Drept a Universității din Rennes 1 (Franța), și prof. univ. dr. Radu Chiriță, de la Facultatea de Drept a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Jurnaliștii de la stiripesurse.ro au scris că, deși verdictul nu a fost făcut public oficial, opinia celor trei experți la care a apelat CNATDCU ar fi unanimă, aceea că șefa DNA nu poate fi acuzată de plagiat.