Marius Mihalache: "Stilul dance face parte din familia muzicii"

Marius Mihalache: "Stilul dance face parte din familia muzicii"

Cunoscutul ţambalist Marius Mihalache a vorbit, într-un interviu pentru EVZ, despre muzică, viaţa de artist şi a dezvăluit câteva dintre planurile sale.

Marius Mihalache se pregăteşte pentru un an intens, cu noi proiecte muzicale. Pe lângă spectacole, acesta se ocupă şi de restaurantul său din Bucureşti, Şarpele Roz.

Vedeta a vorbit pentru EVZ despre pasiunea pentru muzică, în special pentru instrumentul care îl defineşte ca artist: ţambalul.

EVZ: Ştim că plănuieşti un proiect special pentru acest an. Dă-ne mai multe detalii. Marius Mihalache: Am în plan mai multe proiecte. La unele am început repetiţiile, altele aşteaptă să le vină vremea. Din principiu, nu vorbesc niciodată public despre lucruri pe care le am în plan. Vă pot spune că unele dintre ele vor avea un efect major asupra muzicii din România.

Ne puteți urmări și pe Google News

De-a lungul timpului, ai cochetat cu mai multe genuri muzicale. Ce stil se potriveşte cel mai bine cu ţambalul? Ţambalul este un instrument complex, are calităţi şi posibilităţi încă neexploatate. Muzica clasică sună extrem de interesant la ţambal, anumite stiluri de jazz se pot adapta foarte bine pe ţambal, muzica abstractă, new age, acid music, clubbing şi multe alte genuri. Depinde foarte mult de felul cum îl abordezi, de ceea ce vrei de la instrument, de cunoştinţele muzicale pe care le ai, de deschiderea ta spre nou şi de dorinţa de a inova.

Ce alt stil vrei să asociezi cu ţambalul? Orice gen muzical, cu condiţia să sune bine şi ţambalul să-şi găsească rolul potrivit.

Cu cine ţi-ai dori să colaborezi? Sunt foarte mulţi artişti cu care aş vrea să cânt. Unii dintre ei ar fi Richard Bona şi Bobby McFerrin.

Ai colabora cu artişti debutanţi? Sigur... A lansa pe piaţa muzicală artişti debutanţi este unul dintre proiectele mele de viitor.

Ce te defineşte ca artist? Spontaneitatea, improvizaţia, pasiunea...

Ai declarat că hip-hop-ul nu este muzică. În acest caz, ce părere ai despre muzica dance, de club? Hip-hop-ul nu este muzică şi asta poate spune oricine... Muzica se compune din nişte elemente obligatorii. Elementul crucial în muzică este tema, adică linia melodică. În urma acesteia, se ataşează armonie şi, după caz, ritm.

În plus, un alt element primordial: melodia trebuie să aibă trei părţi: a, b, c sau a, b, a etc. Niciunul dintre aceste elemente, cu excepţia ritmului care este facultativ în muzică, nu se regăseşte în hip-hop. Din acest motiv, spun că hip-hop-ul nu este muzică.

Muzica dance întruneşte toate elementele esenţiale din muzică. Ea poate fi mai bună sau mai proastă, dar face parte din familia muzicii.

Pe cine admiri din muzica de azi? Admir acei artişti care îşi găsesc identitatea în muzică, care slujesc muzica cu pasiune şi devotament, care nu asociază muzica cu banii şi care nu renunţă la primele piedici.

Cum te afectează lanţul de proteste din Bucureşti? Nu mă afectează în niciun fel.

După ce ai călătorit în mai multe ţări, cum vezi România? România este ca un aspirator care absoarbe tot ce îi stă în cale. Sigur că printre aceste lucruri absorbite sunt foarte puţine lucruri bune.

Care este cea mai mare performanţă a ta din ultimii ani? Fiul meu.

Ce meserie i-ai recomanda fiului tău? Nu i-aş recomanda nimic. Fiului meu îi arăt cât de minunată e lumea muzicii, dar l-aş lăsa pe el să aleagă dacă vrea să meargă pe drumul ăsta.

Spune-ne ceva ce nu se ştie public despre Marius Mihalache. Sunt foarte multe lucruri pe care publicul nu le ştie despre mine şi aşa trebuie să rămână un artist: enigmatic, misterios.

Am aflat că ai fost internat în spital. Cum te simţi acum? Mi-a scăzut tensiunea din cauza ultimei perioade aglomerate pe care am avut-o, atât cu spectacolele, cât şi cu restaurantul Şarpele Roz. S-a acumulat o stare de oboseală şi am avut probleme cu tensiunea. M-am simţit rău acum câteva zile şi am chemat salvarea. În urma unui consult, medicul a constatat că trebuie să merg la spital pentru a face câteva analize amănunţite. Acum sunt bine, dar a trebuit să mai rămân încă vreo două zile în spital, mai aveam de făcut nişte analize. De regulă nu am probleme de sănătate, îmi fac analizele o dată pe an. Acum am fost extrem de solicitat.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/_N3mCqWEUYE?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/MTcwYer13j4?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> "Muzica dance poate fi mai bună sau mai proastă, dar face parte din familia muzicii.“ MARIUS MIHALACHE, ţambalist