Martin Harris: DNA și ANI au reacționat ferm la fenomenul de corupție din Romania

Martin Harris: DNA și ANI au reacționat ferm la fenomenul de corupție din Romania

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, a afirmat că nu se așteaptă la o schimbare de politică externă după alegerile prezidențiale din acest an, adăugând că România este un punct de stabilitate în zonă.

"Eu nu aştept să fie o schimbare importantă în politica externă a României, pentru că am văzut o poziţie consistentă care este a tuturor partidelor din România, este o alianţă fermă în NATO cu o poziţie transatlantică, care este foarte aproape de poziţia noastră şi integrarea în Uniunea Europeană.(...)Avem, este clar, provocări importante de securitate în această regiune. Este regiunea Mării Negre, este şi regiunea Balcanilor (…) şi noi am sprijinit aderarea României la NATO şi la UE, fiindcă noi considerăm România un punct de stabilitate într-o zonă unde este o lipsă de stabilitate. Aceasta a fost şi logica lui Tony Blair şi este în continuare un punct important pentru noi", a spus acesta, la emisiunea "După 20 de ani", de la Pro TV.

În ceea ce privește situaţia din Ucraina, Harris a afirmat că așteaptă de la Rusia o deescaladare a conflictului. Martin Harris va prelua o poziție în cadrul Ambasadei de la Moscova începând cu vara acestui an.

"Situaţia este evident una periculoasă şi ce aşteptăm noi de la Rusia este să vedem o deescaladare a conflictului, ca Rusia să retragă trupele de la frontiera cu Ucraina şi că vom vedeam un dialog direct şi diplomatic între Ucraina şi Rusia pentru a rezolva situaţia şi pentru a încuraja stabilitatea economică şi politică în Ucraina", a mai afirmat Harris.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a precizat că speră să existe "un grup de contact" care să includă Rusia, Ucraina şi partenerii occidentali, care să ducă la o soluţie diplomatică.

Harris a lăudat ANI și DNA

 Martin Harris este de părere că - în ultimii patru ani - DNA, ANI și instituțiile din domeniul justiției au reacționat "în mod ferm" la fenomenul de corupție din România, stabilind aun principiu important, că nimeni nu este deasupra legii”, important pentru un parteneriat strâns între România și Marea Britanie. Astfel, ambasadorul Mării Britanii la București susține că DNA, ANI, precum și celelalte instituții din sistemul judiciar "au reacționat ferm la fenomenul de corupție din Romania”.    "Cred că DNA, ANI și Înaltă Curte (de Casație) și Justiție au reacționat în mod ferm la fenomenul de corupție în România. Ambasada Mării Britanii a sprijinit aceste eforturi fiindcă este foarte important pentru noi să avem un climat de business potrivit pentru firmele britanice și pentru a avea în România un aliat puternic, cu perspective de prosperitate", a afirmat Martin Harris.    Întrebat ce părere are despre lupta cu corupția, care în ultimele săptămâni a dus la anchetarea și arestarea mai multor reprezentanți ai administrației publice, ambasadorul Mării Britanii la București a lăudat instituțiile de justiție din România, arătând cum a crescut numărul persoanelor condamnate pentru corupție în ultimii ani.   "In acești patru ani, ceea ce au făcut instituțiile de justiție este foarte important și impresionant. Dacă nu greșesc, în 2011 un număr de 298 de oameni au fost condamnați în cazuri de corupție datorită DNA-ului, în 2012 un număr de 743 de persoane, iar în 2013, 1.051 de oameni au fost condamnate pentru corupție. Este o dezvoltare foarte importantă pentru România, instituțiile de justiție au stabilit un principiu foarte important, că nimeni nu este deasupra legii și acest principiu este important și pentru un parteneriat strâns între România și Marea Britanie”, a afirmat reprezentantul Mării Britanii la București, Martin Harris.