Mărturia unuia dintre cei 77 de oncologi cercetați. „Am acceptat sponsorizarea pentru congres și oportunitatea de a vedea altă lume”

Mărturia unuia dintre cei 77 de oncologi cercetați. „Am acceptat sponsorizarea pentru congres și oportunitatea de a vedea altă lume”

DNA cercetează firma de distribuție a medicamentelor Romastru Trading SRL și 77 de medici care au participat, în 2012, la un congres din India

Reproducem fragmente din mărturia unuia dintre medicii oncologi suspectați de luare de mită în dosarul congresului din India. Nu o să-i dăm numele, așa cum nu am dat nici numele funcționarilor de la firma Romastru Trading SRL. Mărturia suspectului este asemănătoare cu cea a altor medici audiați și învinuiți în lucrarea penală și de aceea nu e nevoie să dăm și altele. Oricare dintre ele spune totul despre mecanismul atragerii medicilor în plasa excursiei plătite de un distribuitor de medicamente. Menționăm că declarația e dată în fața anchetatorilor la începutul lunii martie, când „dosarul-mamă” al companiilor farmaceutice și al sponsorizărilor oferite medicilor de diferite specializări a fost preluat de Direcția Națională Anticorupție.

De început

DNA are în lucru un dosar mare, format din cercetări din mai multe zone ale țării care au ajuns la un moment dat la Parchetul Înaltei Curți. Este vorba despre delapidări din companii mari sau sponsorizări oferite de diverși distribuitori de medicamente. Cum speța vizând sponsorizarea participării a 77 de medici oncologi la un congres din 2012 era mai avansată, ea va fi prima trimisă în judecată, cercetările urmând să continue pentru celelalte companii.

Ne puteți urmări și pe Google News

De la Romastru sunt învinuite 4 persoane, cei care s-au ocupat efectiv de deplasare.

La al 3-lea Congres asiatic de cancer la sân au participat 77 de medici, unii cu însoțitori. Congresul a fost în Bangalore, India, în perioada 3-4 martie 2012, dar totul s-a prelungit pe perioada 29 februarie – 3 martie, cu o excursie în Nepal.

Fără diferențe

La început, medicul vorbește despre relația cu reprezentanții distribuitorilor de medicamente. Spune că nu face diferență între ei, pentru simplul fapt că fișa postului o obligă să prescrie pe rețetă doar substanța activă, nu și numele produsului. „În cadrul întâlnirilor cu reprezentanții medicali nu mi s-a solicitat niciodată să îndrum pacienții spre medicamentele distribuite de Romastru. În ceea ce privește întrebările puse de reprezentanții medicali, în general, legate de numărul de pacienți, de patologie, de diagnostic, de tratamente, refuz să dau astfel de informații, pentru că aceste lucruri le consider confidențiale.”

Apoi, în continuare: „Cred că atunci când s-a organizat acest eveniment reprezentantul medical al Romastru era (...). Nu pot preciza data, poate cu 2-3 luni înainte de plecare, am primit o invitație din partea ei, în cadrul unei vizite. Mi-a spus că e vorba de un congres legat de cancerul la sân, însă nu pot spune dacă mi-a făcut vreo precizare cu privire la perioada deplasării sau la perioada congresului.”

Congresul se desfășura la Bangalore, dar cazarea medicilor și a persoanelor care-i însoțeau s-a făcut la New Delhi, la 2.000 de kilometri distanță. La congres s-a mers doar pe 3 martie, câteva ore, când s-a făcut și o prezentare de produs nou, medicamentul Xanepra, nou intrat în portofoliul firmei de distribuție.

Mărturia medicului „curge”: „Anterior plecării nu am fost informată că Romastru urma să organizeze un eveniment atașat congresului, în care să lanseze produse sau să facă o prezentare a portofoliului pe cancer. Pentru viză, cred că i-am dat pașaportul (...). Am plecat de la București și am ajuns la New Delhi. Până în ziua congresului, am vizitat niște temple. La aceste vizite neam deplasat cu autocarul. La Bangalore (unde era congresul - n.r.) am stat doar o zi. Ne-am înregistrat și am intrat la două-trei lucrări, cu teme diferite. La sfârșitul zilei, cred că organizatorii au solicitat diplome de participare (necesare obținerii gradelor profesionale - n.r.), dar nu s-au putut elibera, fiind informați că ni se vor elibera ulterior”. Diplomele au ajuns la participanți la mult timp după întoarcerea în țară.

Medicul a recunoscut o cerere de sponsorizare depusă pe numele său la firma Romastru, dar susține că datele și costurile nu sunt completate cu scrisul său: „Cheltuielile Romastru au fost biletele de avion, cazarea, masa și, bănuiesc, taxa de participare la congres. Deplasările suplimentare în India (autocare, ghid) au fost suportate de Romastru, cred. Singurele cheltuieli făcute de noi au fost acele intrări la temple, partea referitoare la Nepal și cheltuieli personale.”

Spre finalul mărturiei, medicul spune încă o dată că deplasarea nu l-a influențat, pentru că prescrie substanțele generice și nu produsele, fie că sunt vândute de Romastru sau de altă firmă.

Întrebat de ce a acceptat sponsorizarea, spune: „Participarea la congres și oportunitatea de a vedea altă lume, pentru că, subliniez, nu mi s-a părut nimic ilegal.”

Au fost și în Nepal

„După congres, nu îmi amintesc ce s-a întâmplat. Știu că am călătorit foarte mult, dar nu pot spune unde am ajuns. Cred că distanțele erau foarte mari. Ulterior congresului, am plecat în Nepal. Înainte de a pleca în India am aflat de posibilitatea unei excursii în Nepal. Știu că am achitat o sumă de bani pentru asta.” Suma achitată de fiecare participant la călătoria în Nepal a fost de 250 de euro, foarte mică, în comparație cu prețul drumului, cazării și meselor de acolo.