Editura Evenimentul si Capital

Mărturii din vremurile în care Fiscul şi Antenele „încercau să se placă reciproc” | Procesul ZILEI

Sorin Alexandrescu, director al Antena Group
Autor: | | 0 Comentarii | 750 Vizualizari

Un fost şef al Fiscului a fost audiat, ieri, în dosarul în care Dan Voiculescu, fiica sa, Camelia, şi directorul Antenelor sunt acuzați de şantaj, ultimii doi ascultând mărturii de pe vremea când primeau de la „vârful” ANAF documente şi solicitări de sprijin în loc de somații de evacuare

Şerban Pop, fost şef al ANAF, a apreciat că relația pe care o avea cu directorul Antenelor Sorin Alexandrescu era una între doi reprezentanți ai unor instituții care „încercau să se facă plăcuți reciproc”. De altfel, fostul şef al Fiscului a recunoscut că pe vremea lui era o practică uzuală ca el să bată drumurile între redacțiile ziarelor şi ale televiziunilor din Capitală pentru a menține o relație bună cu mass-media, acesta fiind şi purtător de cuvânt.

Viața după Blejnar

„Mă aflam într-un mandat post-Blejnar, iar comunicarea era importantă. În fiecare zi aveam întâlniri, da, era o practică: am mers în redacție la Adevărul, la România Tv şi la restaurant cu cei de la Realitatea”, a declarat Şerban Pop.


FOTO: Camelia și Dan Voiculescu, acuzați de șantajFostul şef al Fiscului a dat aceste detalii întrebat fiind în legătură cu contractul încheiat între salonul de nunți al lui Mitică Dragomir şi RDS&RCS, administrată de Ioan Bendei (parte vătămată în dosar), document pe care i l-a pus la dispoziție lui Sorin Alexandrescu. Documentul– în baza căruia „Mitică de la Ligă” ar fi primit o mită disimulată de milioane euro – fusese folosit apoi de directorul Antenelor pentru a-l strânge cu uşa pe administratorul RDS&RCS, în vederea obținerii unui alt contract, de zeci de milioane de euro, aşa cum reiese din interceptări: „Ăla (n.r. - Dragomir) fierbe! Ăla îi vine să sară de pe clădire!(...) Ştie! Ştie! L-am sunat eu. Ăla e înnebunit!”.

Presa, mai tare ca Fiscul

Şerban Pop a susținut că reprezentantul Antena Group i-a cerut să îi confirme că există o anchetă a Gărzii Financiare cu privire la acest contract. Pentru ca „reprezentantul media” să nu rămână cu impresia că „organul fiscal” are o atitudine „pasivă”, Pop i-a înmânat acestuia documentul, susținând că acesta deținea deja contractul şi, în plus, actele adiționale . „(...) Arăt că, potrivit Codului de procedură fiscală, organelor media nu li se putea opune secretul fiscal. În aceste condiții, având în vedere că Sorin Alexandrescu deținea contractul respectiv, ba chiar mai mult decât aveam eu – apreciind că şi dacă nu îl avea, putea să îl obțină – i-am dat copia...”, a declarat fostul şef al Fiscului.

Cum se disculpă Pop

Versiunea susținută de acesta este că el ar fi primit contractul-cadru dintre firma lui Dragomir şi RDS&RCS, fără actele adiționale. Pop susține că a mers personal la sediul Antena şi şi-a comparat documentele cu Alexandrescu, constatând că acesta are întreg contractul, pe când el doar o parte. La plecare, Şerban Pop i-a lăsat directorului Antenelor şi propriul contract, văzând că acesta oricum îl deține în formă completă. Întrebat de judecător de ce a făcut acest lucru, Şerban Pop a răspuns: „Nu îmi pot explica”.

Ancheta l-a surescitat

Procurorul l-a întrebat pe Pop când a spus adevărul: la urmărirea penală, când a spus că deținea întreg contractul (n.r. – cu tot cu actele adiționale) sau acum, când susține în instanță că avea doar o parte. Şerban Pop a răspuns că depoziția dată în fața instanței reflectă adevărul şi că în timpul anchetei a fost „surescitat”.

Cine e „colegul de palier”

Şerban Pop a susținut că nu şi-a negociat niciodată locul de pe fotoliul ANAF cu Victor Ponta – pe atunci premier – prin intermediul lui Sorin Alexandrescu. Explicația lui Şerban Pop a fost că Dan Voiculescu – cel care ar fi fost în poziția de a-i pune o vorbă bună pe lângă Ponta – rupsese legăturile cu fostul premier.

„Alexandrescu nu putea să-i ceară lui Dan Voiculescu să facă demersuri pentru menținerea mea în funcție deoarece cu aproximativ 6 luni înainte (...) prim-ministrul Ponta semnase pactul de coabitare cu Traian Băsescu, ceea ce a dus la o ruptură totală între premier şi Dan Voiculescu”, a declarat fostul şef al Fiscului. Pop a susținut că singurele demersuri pe care le-a făcut pe lângă directorul Antenelor au fost legate de păstrarea unui „ton neutru” în contextul conflictului pe care acesta îl avea cu şeful Finanțelor, Daniel Chițoiu – „colegul de palier”, cum îl numea într-un SMS interceptat. Totodată, acesta a mai explicat că sintagma „Doamna cu camelii” pe care a folosit-o în interceptări nu se referă la Camelia Voiculescu, ci era o simplă glumă, cu referire la romanul „Dama cu camelii” al lui Alexandre Dumas-fiul.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro