„Masa caldă pentru elevi”, proiect ratat din start

„Masa caldă pentru elevi”, proiect ratat din start

Elevii din învățământul primar și gimnazial din 50 de școli din țară ar fi trebuit, la începutul anului școlar 2016-2017, să primească o masă caldă pe zi în cadrul unui proiect pilot impus, printr-o Ordonanță de Urgență, de fostul guvern. Însă, acesta nu poate fi pus în practică

Proiectul pilot „Masa caldă pentru elevi” ar fi trebuit să se desfășoare pe durata anului școlar în curs. Ordonanta de Urgență a apărut în Monitorul oficial, dar autoritățile nu s-au grăbit să-i facă și normele metodologice de aplicare, așa că, primul semestru școlar a fost ratat, din start.

Teoretic, rolul acordării unei mese calde este acela de a stimula prezența la cursuri și de a reduce abandonul școlar în rândul elevilor afectați de sărăcie. Chiar dacă între timp, mai exact la sfârșitul lunii ianuarie, normele metodologice au apărut, situația a rămas aceeași.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu știu cum să aplice legea!

Practic, nimeni nu știe cum să aplice legea. Cel puțin în Constanța, unde două școli, una de la oraș și cealaltă de la țară, au fost incluse pe lista unităților școlare care fac parte din proiectul pilot.

Dacă în oraș, Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” s-ar putea descurca, cel puțin teoretic, cu acest program, la țară, în satul Văleni, la Școala Gimnazială nr 1 din localitate, este imposibil. Normele metodologice arată că masa caldă trebuie să fie în valoare de 7 lei per elev, că se oferă gratuit și se prepară, în regim propriu, pentru unitățile de învățământ în care există cantină cu avize de funcționare și spațiu adecvat de servire.

Practica omoară teoria

Aceleași norme arată că masa caldă pentru elevi se poate servi și în regim catering, pentru școlile în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, dar în care există un spațiu de servire a mesei. Iar dacă primele două variante nu sunt posibile, atunci elevii vor primi câte un „pachet alimentar”.

Directorul Colegiului Pedagogic din Constanța, Anamaria Ciubotaru, a declarat, pentru EVZ, că masa caldă pentru cei 1.145 de elevi poate fi asigurată, în teorie, pentru că școala are cantină de 100 de locuri unde oricum mănâncă elevii de la internat, After School și programul Step by Step. Contra cost, bineînțeles. Practic, însă, va fi cam greu să dai masă, în ture, pentru peste o mie de copii.

„Nu avem încă nicio veste. Am vorbit și la Cluj, nici acolo nu este implementat acest proiect pilot”, spune Anamaria Ciubotaru.

„Nu avem nici apă rece, d-apoi masă caldă!”

În satul Văleni, care aparține de comuna Dobromir, cea mai săracă din județul Constanța, directorul Școlii Generale nr. 1, Adrian Stănică, reacționează râzând atunci când reporterii EVZ îl întreabă despre asigurarea mesei calde pentru elevi.

„Nici pentru „Cornul și laptele” nu avem spațiu de depozitare, d-apoi pentru hrană caldă pentru 711 elevi! Cine a avut ideea asta strălucită să ne pună pe listă habar nu are că aici, noi nu avem apă curentă, WC-ul este în curte, aducem apă cu bidoanele de la cișmeaua din sat”, spune el. Apoi, profesorul Stănică întreabă „cum va fi adusă mâncarea dacă iarna drumul este blocat de zăpezi iar primăvara, plin de noroaie?” Oricum, dascălul a întrebat la Primăria Dobromir, iar cei de acolo au dat din umeri. Nu știu ce să facă. Mai ales că nu prea au bani. Sumele aferente derulării programului- pilot trebuie suportate din bugetele locale ale unităților administrativ- teritoriale. Adică, de la primării. Or, așa cum spuneam, comuna Dobromir este cea mai săracă din județul Constanța.

În paralel, nici Primăria Constanța nu a putut oferi vreun răspuns legat de programul buclucaș.