Masacrul de la Colegiul din Oregon: Cifrele arată că Obama avea dreptate - armele ucid mai mulți americani decât terorismul

Masacrul de la Colegiul din Oregon: Cifrele arată că Obama avea dreptate - armele ucid mai mulți americani decât terorismul

Într-un interviu cu o televiziune locală din Philadelphia, în august, președintele Obama a făcut distincție între efectele violenței armelor și terorism. „Ceea ce știm”, a spus el pentru ABC, „este că numărul oamenilor care mor din cauza incidentelor armate in țara noastră este mult mai mare decât orice deces care a avut loc din cauza terorismului”.

Dincolo de contextul interviului, este greu de spus ce dorea, de fapt, să sublieneze Obama, scrie publicația britanică The Independent. Putem, totuși, să ne gândim că este vorba despre strategia democraților împotriva armelor de foc și dorea să aducă în discuție câtă ernegie și resurse se concentrează pe amenințarea terorismului din SUA, față de atenția care se acordă violenței armelor. 

Este dincolo de orice îndoială faptul că mult mai mulți oameni din America mor din cauza violenței armat, în fiecare an, decât din cauza atentatelor teroriste. Datele puse cap la cap de Global Terrorism Database de la Universitatea  Maryland relevă următoarele: 18 oameni au murit în atacuri teroriste în SUA, în 2014 din cele 3.521 în total, între 1970-2014. Spre comparație, datele organizației neguvernamentale  Gun Violence Archive arată că 9.948 de oameni au fost uciși, în violențe armate, până acum, doar în 2015

Ne puteți urmări și pe Google News

Este valabil și la nivel global. Sigur că numărul victimelor terorismului au crescut mult în ultimii 5 ani, ca urmare a conflictelor din Orientul Mijlociu, dar comparând datele Global Terrorism Database cu cele ale United Nations Office on Drugs and Crime - care nu include toate țările și sunt din 2010 - arată o discrepanță clară. 

Datele arată efectul mic al terorismului față de cel pe care îl are faptul că oamenii dețin arme, legal, în special în SUA, unde au loc cele mai multe atacuri în masă. 

Sigur trebuie luate în calcul alți factori, precum: dacă pot fi evitate, care sunt tendințele și definițiile celor două fenomene. Deși terorismul are un rol extrem de important în dezbaterea politică, din cauza amenințării pe care o pune la adresa vieții cetățenilor americani, conform informațiilor și datelor care există la ora aceasta, se poate spune că violența armelor ar trebui, de fapt, să constituie o prioritate a autorităților. 

Datele au apărut în Washington Post și The Independent, în urma comentariilor făcute de președintele Barack Obama, după incidentul armat din Oregon.