A început MECIUL Iohannis vs. Iordache, după SCRISOAREA AMBASADELOR privind Legile Justiției. „TREBUIE să îmbunătăţească sistemul”

A început MECIUL Iohannis vs. Iordache, după SCRISOAREA AMBASADELOR privind Legile Justiției. „TREBUIE să îmbunătăţească sistemul”

Atât președintele Klaus Iohannis, cât și șeful Comisiei parlamentare pentru Legile Justiției, Florin Iordache, au reacționat, după apariția în spațiul public a unei scrisori semnate de 12 ambasadori care atrage atenția asupra posibilului impact negativ al modificării legislației penale.

Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, că scopul modificării Legilor Justiției ar trebui să fie îmbunătățirea sistemului.

„Legile Justiţiei se pot modifica, dar ele trebuie să îmbunătăţească sistemul. (...) Aceste atenţionări sunt lucrurile pe care le spun şi eu şi le spun mulţi români”, susține șeful statului, conform AGERPRES.

În același timp, Iordache susține că legile sunt în continuare în faza de dezbatere și, în cazul în care există nevoie, ar putea fi atacate prin control de constituționalitate la CCR, prerogativă care aparține președintelui Iohannis.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Înțeleg că a apărut o scrisoare din partea ambasadelor care își manifestă o serie de îngrijorări. Eu consider că aceste îngrijorări nu au nicun fel de motiv. Cei care și-au manifestat aceste îngrijorări, atât timp cât nu sunt niște precizări concrete, cele care vizează Codul de procedură penală e supus controlului de constituționalitate la CCR și dacă CCR va constata că anumite articole nu sunt în concordanță cu Constituția, fără îndoială le vom modifica.

Așa cum sunt făcute nu dau niciun motiv pentru a fi îngrijorați, pentru că în niciun caz, prin acel Cod de procedură penală nu am făcut decât să punem în concordanță legislaţia noastră, atât cu Directivele europene, cât şi cu deciziile Curţii”, a spus Florin Iordache.

Deputatul a ținut să precizeze că, în ciuda îngrijorărilor, Codul penal nu este încă finalizat și poate să mai sufere modificări.

„În ceea ce privesc îngrijorările faţă de Codul penal, Codul penal este în dezbatere. Codul penal, aşa cum ştiţi, cred că am parcurs jumătate din el, vom continua săptămâna viitoare. Nici noi nu ştim cum va arăta în urma dezbaterilor, dar aşa cum ieşi din Comisie şi va fi dezbătut întâi în Senat apoi în Camera Deputaţilor, va fi suspus controlului de constituţioalitate şi asigur că lupta anti-corupţie va continua", a mai spus deputatul, joi, după finalizarea dezbaterilor parlamentare pe această temă.

Reacțiile lui Iohannis și Iordache vine în contextul în care, joi, Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti a transmis că „importante ţări partenere” fac apel la România să ia în considerare „potenţialul impact negativ al amendamentelor la legislaţia penală”.

SUA susţin această poziţie alături de Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia.