„Medicii ar mai rămâne cu jumătate din banii luați acum!”

„Medicii ar mai rămâne cu jumătate din banii luați acum!”

Legalizarea plăților informale continuă să stârnească controverse în rândul medicilor. Doctorii care profesează în spitale de stat și private au păreri diferite asupra subiectului, însă cei mai mulți nu văd cu ochi buni inițiativa

Dacă unii medici văd în măsura propusă de Ministerul Sănătații, de legalizare a actualelor șpăgi, o formă de constrângere a bolnavilor, care ar fi puși în situații jenante, alții consideră că doctorii ar fi stimulați să lucreze mai atent, având în vedere că plata se face la externare, și nu la spitalizare. De cealaltă parte, doctorii care lucrează în privat și care nu de puține ori se confruntă și ei cu „fenomenul plicului”, se așteaptă deja la o mare rezistență a halatelor albe vizavi de legalizarea „șpăgii”. Dacă acum banii pacienților intră integral în buzunarul medicilor, odată cu legalizarea, abia dacă ar mai rămâne cu jumătate.

Cele trei variante de mărire a salariilor

Ministerul Sănătății (M.S.) lucrează, în prezent, la un proiect de lege pentru creșterea salariilor medicilor, care cuprinde trei variante: legalizarea „șpăgii”, acordarea sporurilor de fidelitate și practica privată în spitalul de stat, după program, o idee intens vehiculată în ultimele luni. Varianta finală ar urma să fie lansată în dezbatere publică în următoarele zile. La ce se referă concret legalizarea plăților informale? Dacă e mulțumit de îngrijirile primite, pacientul poate face o donație medicului și echipei sale sau poate lăsa atenția direct la casieria spitalului, după cum declara, recent, Dorel Săndesc, secretar de stat în MS. Un procent de 20% din sumă ar urma să intre în bugetul spitalului, iar restul, în buzunarul medicului. Plățile informale ar urma să fie făcute doar la externare, și nu din prima zi de spitalizare, tocmai pentru a nu fi percepute ca o condiționare a actului medical. Ideea ar fi ca nici medicii, nici pacienții să nu se mai simtă rușinați în vreun fel de această practică. Un medic pediatru de la Spitalul „Marie Curie” îi contrazice pe oficiali și spune că se va ajunge la situații aberante în care doctorii vor deveni mai selectivi cu pacienții. „Se dă undă liberă la condiționarea actului medical. Pentru naivi: condiționarea se poate face și prin insinuare, nu presupune neapărat ca medicul să ceară de la obraz. De exemplu, îi spui ce somitate ești tu, că numai tu îl poți vindeca (sic!), tu cu echipa ta dedicată, și asta în condițiile în care serviciile medicale pe care i le oferi sunt decontate într-un procent infim, îi arunci la plesneală o sumă colosală care ar reprezenta costul spitalizării lui și... omul trebuie să se simtă și să dea, că doar este pentru o cauză nobilă. De fapt, dă ciubucul, atât!”, spune medicul. Soluția constă în salarii decente, și „nu în idei cel puțin amorale!”, este de părere pediatrul.

Ne puteți urmări și pe Google News

De la stimulare spre perfomanță la bătaia pe împărțirea banilor

De cealalată parte, medicul cardiolog Florin Mitu, de la Spitalul de Recuperare din Iași, vede în legalizarea „plicului” o formă de stimulare a medicilor spre performanță. „Medicii ar simți că munca lor este apreciată, iar atâta timp cât plata nu e obligatorie, pacienții nu ar avea de ce să se simtă constrânși. Dacă au și vor dau, dacă nu au sau nu vor, nu dau. Faptul că plata ar fi făcută la externare cred că i-ar face și pe medici să lucreze mai atent. Deși nu știu dacă se pune problema de așa ceva, pentru că medicii noștri sunt oricum foarte apreciați și în afară”, consideră medicul ieșean. Sunt însă slabe ș a n s e l e ca o astfel de măsură să se concretizeze, pentru că în sistemul medical există o mare rezistență la orice măsură anti-corupție, crede medicul Marius Uscatu, care are și experiența practicii în străinătate, iar acum lucrează exclusiv în privat. „Am citit un articol vizavi de faptul că la noi se produce o democratizare mai forțată decât ne-am dori, pentru că 70% din populație nu e de acord cu lupta anti-corupție, pentru că fiecare se simte vizat într-un fel sau altul. Nu avem această cultură a cadourilor transparente, nu cred că doctorii vor accepta să nu mai primească aceste venituri 100% și să rupă din ele o parte și pentru spital, iar alta pentru taxe. Acesta este și motivul pentru care, dacă ar fi să aleagă între a lucra la stat sau la privat, mulți ar alege statul. Vezi medicii de la Spitalul de Arși, care preferau să opereze la spitalul public, că acolo era o vacă de muls”, mai comentează medicul Marius Uscatu.

Plățile suplimentare există și în Franța și Germania

Sisteme similare de plăți informale există și în străinătate, sub diverse forme. „În Franța s-a introdus acest sistem de privat în spitalul public, iar pacientul poate alege să îi ofere medicului o depășire de onorariu, care e transparentă, dar medicul îi dă chitanță, plătește impozite pentru acești bani. Însă acolo se obișnuiește să fii operat de rezident, iar pacienții oferă banii ăștia tocmai ca să-l determine pe doctor să îi opereze el”, adaugă medicul Uscatu. Și în Germania, pacienții care doresc să fie operați de un anumit medic, plătesc o taxă suplimentară.