Medicii au decis să opereze un copil fără a avea acordul părinților

Medicii au decis să opereze un copil fără a avea acordul părinților

Caz fără precedent în România! Un băiat în vârstă de 7 ani va fi operat, chiar dacă mama lui refuză categoric să-și dea acordul! Altfel, micuțul își poate pierde ochiul și vederea, susțin medicii. Cei de la Protecția Copilului au deschis o anchetă

Pacientul este un băiețel din Lehliu, județul Călărași, lăsat de mamă în grija mătușii sale. Tatăl copilului este în închisoare, fiind condamnat pentru crimă.

„Este un caz fără precedent. Copilul acesta s-a înţepat - duminică - în ochi cu o sârmă ghimpată și este în pericol să-şi piardă ochiul. Mama lui este plecată la muncă, în Spania, iar când a fost contactată telefonic, a refuzat internarea și tratamentul băiatului. Cu toate acestea, medicii îl vor opera, în speranţa că îi vor putea salva ochiul și vederea”, a declarat, în conferință de presă, doctorul Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftamologice din București.

Operația este legală!

Ne puteți urmări și pe Google News

Intervenția este posibilă în aceste condiții și nu încalcă legea, a explicat avocatul Artin Sarchizian. „Este, practic, o stare de necesitate. Există o prevedere în lege care le dă dreptul medicilor să facă astfel de intervenții, fără a avea a c o r d u l p ă r i n ț i l o r, dacă pacientului îi este pusă viața în pericol sau îi este afectată calitatea vieții. Cu atât mai mult cu cât, în acest caz, este în interesul și spre binele copilului. Reprezentanții spitalului fac, întâi, o comisie medicală, care analizează situația și decide dacă operația este necesară sau nu. Evident, în cazul de față comisia a decis deja că da, iar intervenția este, astfel, legitimă, legală și firească! Și e normal așa. Obstacole de acest gen nu pot sta în calea actului medical! Evident, părinții pot da în judecată spitalul, dar nu cred că ar putea câștiga ceva”, a declarat avocatul.

Copilul, fără acte, operat pe banii spitalului

Spitalul va suporta cheltuielile operației, care este costisitoare, întrucât copilul nu are acte de identitate și, implicit, CNP, așa că intervenția nu va putea fi decontată de Casa de Asigurări de Sănătate. „Este al treilea caz în care copiii ajung la spital cu răni la ochi, din joacă”, a mai spus Monica Pop. „Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului a declanșat o anchetă pentru a vedea ce măsuri trebuie să luăm”, a declarat pentru EVZ Gabriela Coman, directorul acestei instituții. Părinții riscă să fie decăzuți din drepturi.

Drama copiilor cu părinți plecați

„Vorbim deja de un fenomen al copiilor lăsați acasă de părinții plecați la muncă în străinătate, lăsați în grija vecinilor ori chiar a nimănui”, ne-a declarat prof. univ. dr. Anca Irina Tănăsescu, psiholog. Conform statisticii ANPDC, la 31 decembrie 2014, 82.339 de copii români se aflau în această tristă situație. 49.855 au doar un părinte plecat peste hotare, copiii rămânând în grija rudelor de până la gradul IV, fără vreo măsură de protecție.