Medicii din Slatina, concediaţi pe capete

Medicii din Slatina, concediaţi pe capete

DESTITUIRI. Conducerile Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, cât şi cea a Autorităţii de Sănătate Publică Olt au fost concediate după ce un pacient a murit din cauza medicilor.

Medicii responsabili de moartea lui Mihai Constantinescu, pacientul Spitalului de Urgenţe din Slatina care a decedat joi în urma unui infarct, după patru ore de umblat prin spitale, au fost daţi afară în urma unei vizite a ministrului sănătăţii Ion Bazac, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Potrivit acestuia, cei lăsaţi fără contract de muncă pot profesa doar cu acordul Colegiului Medicilor.

Sosit în jurul orei 22.30 la sediul unităţii sanitare, însoţit de subsecretarul de stat Raed Arafat, ministrul Bazac a avut nevoie de mai bine de patru ore pentru a lua o decizie în situaţia numită „adevăratul caz Lăzărescu“.

În timpul audierilor, au fost chestionate asupra evenimentelor din după-amiaza zilei de joi toate persoanele implicate: doctorii de gardă de la Unitatea Primiri Urgenţe (UPU) şi alte câteva secţii, asistentele medicale de serviciu şi personalul de pe ambulanţa care a transportat pacientul. Nimeni dintre cei audiaţi nu a recunoscut că ar fi greşit în vreun fel.

Ne puteți urmări și pe Google News

Asistenta care a alertat presa, felicitată de ministru

Ministrul şi-a motivat duritatea sancţiunilor prin faptul că pacientul care a decedat joi la spitalul din Slatina a fost tratat cu superficialitate crasă. „Decesul bărbatului a survenit la UPU fără ca cineva să încerce vreo manevră de resuscitare, ca să nu mai spun că fişa de examinare a fost modificată ulterior sosirii comisiei de la Ministerul Sănătăţii. Atitudinea doctorului Fulga a fost una de indolenţă şi una extrem de negativă faţă de viaţa unui om“, a declarat ministrul Bazac.

Comportamentul asistentei medicale de pe ambulanţa care l-a transportat pe pacient la Slatina şi a solicitat intervenţia presei a fost apreciat de către ministru, care a recunoscut că a fost impresionat de curajul ei: „A acţionat exemplar şi am felicitat-o pentru acest lucru. A pus extrem de mult suflet şi a făcut tot ce a putut ca să mobilizeze personalul medical de la Spitalul Judeţean Slatina pentru ca acest om să trăiască“.

Spitalul din Slatina a fost dat în supravegherea Craiovei

Pentru ca activitatea UPU de la spitalul slătinean să nu fie afectată, s-a hotărât ca, pentru o vreme neprecizată, secţia în cauză să funcţioneze sub coordonarea secţiei similare din cadrul Spitalului de Urgenţă de la Craiova, astfel încât să existe non-stop personal calificat care să asigure urgenţele medicale din judeţul Olt. Săptămâna viitoare, o altă comisie de la Ministerul Sănătăţii va sosi la Slatina pentru a analiza în amănunt activitatea de până acum a vechii conduceri a spitalului.

În urma necropsiei, s-a stabilit că Mihai Constantinescu a murit în urma unui infarct, urmând ca probele să fie trimise la Institutele de Medicină Legală din Bucureşti şi Craiova, pentru raportul final al decesului.

RECORD

Soacra unui şef de secţie, de cinci ani internată

Un alt caz care va fi anchetat după vizita ministrului Bazac este cel al soacrei unui şef de secţie al Spitalului Judeţean Slatina. Femeia este mama directorului adjunct al Autorităţii de Sănătate Publică a judeţului Olt, Victoriţa Diaconescu, şi soacra şefului de secţie şi membru PSD Renică Diaconescu. De cinci ani, aceasta se află internată în spital, deşi nu suferă de o afecţiune care să necesite supravegherea permanentă a medicilor. Ministerul Sănătăţii va declanşa o anchetă pentru a vedea cine a plătit zilele de spitalizare a pacientei.

LISTA DESTITUIŢILOR

  • Florian Dumitrescu - managerul spitalului
  • Marinela Madan - directorul executiv al ASP Olt
  • Ion Brătoi - directorul medical al Spitalului Judeţean Urgenţă Slatina
  • Cornel Fulga - medicul de gardă
  • Doru Pârvu - medicul de gardă
  • Anişoara Păun - asistenta medicală şefă
  • Ana Corboş - medic de gardă la secţia Boli cronice
  • Toate asistentele medicale de la Urgenţe din după-amiaza zilei de joi