Medicii se cearta pe ochii romanilor

Medicii se cearta pe ochii romanilor

Un doctor american vrea sa-i vindece pe romani de boli grave ale ochiului cu celule stem, o metoda contestata de medicii de la noi.

Medicul Alfred Sapse, un american de origine romana, a programat cateva sute de romani pentru operatii oftalmologice cu celule stem, metoda contestata de oftalmologii de la noi din tara. Interventiile urmeaza sa aiba loc intre 7 si 17 septembrie.

Desi doctorul Sapse, specialist in bacteriologie, sustine ca poate vindeca boli oftalmologice considerate pana acum incurabile, cu ajutorul implantului de celule embrionare, specialistii romani avertizeaza ca o astfel de practica este doocamdata in stadiu experimental. Medicul de origine romana sustine ca interventiile au rezultate sigure si cere in schimbul lor 5.000 de euro. Lista cu doritori este completa, iar multi dintre pacienti au achitat deja jumatate din suma.

Medicul are reprezentanti in tara care intocmesc liste

Ne puteți urmări și pe Google News

Doctorul Sapse sustine ca poate vindeca retinopatia pigmentara (boala mostenita, prin care pacientul nu vede noaptea) sau degenerescenta maculara mostenita (afectiune din cauza careia se distruge retina in copilarie).

In timp ce Stelian Gradinaru, reprezentantul medicului american si administrator al firmei „Celule Stem SRL”, spune ca a incheiat deja programarile pentru septembrie, Colegiul Medicilor din Romania si Ministerul Sanatatii atrag atentia ca nu exista nicio cerere in vederea obtinerii acordului pentru desfasurarea interventiilor chirurgicale.

Nici Agentia Nationala pentru Transplant nu a autorizat importul de celule stem in Romania. „Doctorul Sapse nu a depus nicio cerere de eliberare a avizelor pana acum”, subliniaza Victor Zota, presedintele Agentiei Nationale de Transplant.

Doctorul Sapse nu a cerut nici acordul Ministerului Sanatatii din Romania. „Daca doctorul va opera in tara, fara avizele noastre, vom avea de-a face cu un caz penal”, subliniaza profesorul Vasile Astarastoae, presedintele Comisiei de Bioetica din cadrul Ministerului Sanatatii Publice.

5.000 de euro operatia

Specialistii romani contesta si taxa de 5.000 de euro perceputa de medic pentru desfasurarea operatiei. Metoda de implantare a celulelor stem este in faza experimentala, in studii care se desfasoara in intreaga lume.

„Drept urmare, doctorul nu ar trebui sa opereze in tara decat in cadrul unei cercetari clinice (pe oameni). In aceste conditii, pacientii nu ar trebui sa plateasca”, subliniaza Victor Zota.

Implantul de celule stem se foloseste in lume doar intr-o singura afectiune a ochilor, spun medicii. „Luam de la ochiul sanatos celule stem, care se pot transforma in orice alta celula, dar numai in cazul unor arsuri si al unei cornei distruse”, explica doctorul Mircea Cristian Moraru, medic oftalmolog la Centrul Oculus.

Metoda lui Sapse presupune prelevarea celulelor embrionare din placenta altei persoane. „Surprinzator este ca implanteaza celulele pe burta. Intrebarea este cum stiu ele sa se duca la ochi?”, se intreaba doctorul oftalmolog Benone Carstocea, care a primit din partea lui Sapse o cerere de colaborare pentru interventiile din septembrie.

„Ideea implantarii celulelor stem pentru vindecarea diferitelor afectiuni este una de viitor, dar acum in lume exista numai studii, nimic cert. In plus, desi Alfred Sapse mi-a spus ca se va ocupa de obtinerea avizelor, am vazut ca nici macar o cerere nu a depus”, adauga medicul Carstocea.

Cu toate ca acesta i-a solicitat lui Sapse sa-i trimita studii stiintifice despre aceasta metoda, medicul de origine romana nu i le-a expediat pana acum prin posta.