Medicii și asistenții șpăgari de la Bihor, trimiși în arest la domiciliu pe motiv că i-a condamnat deja presa

Medicii și asistenții șpăgari de la Bihor, trimiși  în arest la domiciliu pe motiv că i-a condamnat deja presa

Curtea de Apel Oradea și-a motivat hotărârea de a-I cerceta în arest la domiciliu pe cei 10 medici și asistenți de la Casa De Pensii Oradea, acuzați de luare de mită. Potrivit judecătorului Antik Levente, cadrele medicale trebuie trimise acasă după 30 de zile de arest deoarece nu pot influența martorii și că, oricum, au fost făcuți de rușine în presă, deci au plătit moral pentru faptele lor.

Magistratul mai consideră că fenomenul șpăgilor către medici pentru dosare de pensionare este atât de răspândit încât nu mai reprezintă o noutate pentru nimeni. Scandalul de corupţie de la Casa de Pensii Bihor a izbucnit pe 16 iunie, când, în urma unor percheziții au fost reținuți Vasile Sălăjan, şeful Serviciului, colegii săi Anca Domnica Grigorescu, Ovidiu Pleşa, Emilia Mariana Cun, Ana Guţ, respectiv asistenţii Ioana Precup, Monica Teodora Ignat, Ladislau Johannis Pelle, Violeta Dorina Coşa şi Gianina Mihaiela Adriana Ţigan.  O zi mai târziu, ei erau arestaţi pentru 30 de zile de Tribunal. Gruparea a fost acuzată că a condiţionat emiterea deciziilor de pensionare de şpăgi pe care le percepeau atât de la bolnavii închipuiţi, cât şi de la oameni cu probleme de sănătate reale şi deci îndreptăţiţi să beneficieze de pensii.

Cerere respinsă

În aceste condiții, procurorii au cerut prelungirea arestului preventiv având în vedere că prin activitatea lor, cele 10 cadre medicale au adus județul Bihor în topul beneficiarilor de pensii de invaliditate. Nu de aceeași părere a fost judecătorul Antik Levente care consideră că ”nu se poate omite faptul că, într-adevăr, această stare de fapt a fost de notorietate şi totuşi tolerată de autorităţi, deşi se ştia faptul că o bună parte a populaţiei beneficiază pe nedrept pe pensii de boală”, arată magistratul, citat de ebihoreanul.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

El continuă și susține că arestul la domiciliu pentru medicii implicați în această megafraudă este indicat deoarece ei au fost deja „pedepsiți” de mass-media. "De altfel, inculpaţii au fost sancţionaţi moral, mediatizarea cauzei fiind de natură a supune oprobriului comportamentul acestora".

Comoara din șpăgi

Mita cerută de cele 10 cadre medicale reprezenta echivalentul unei pensii lunare și se oferea atât la evaluarea iniţială, cât şi ulterior, la reevaluările periodice. În timp s-a creat o adevărată regulă nescrisă: Cine nu cotizează, nu primește pensie! Percheziția a scos la lumină adevărata dimensiune a fenomenului. De la cele 10 persoane au fost ridicaţi 1.402.081 de lei, 190.880 de euro, 125.386 de dolari, 10.640 de franci elveţieni şi 89.000 de forinţi în numerar, iar în conturi au fost indisponibilizaţi 1.143.733de  lei, 38.940 de euro şi 40.100 de  dolari.

Mită generalizată

Gruparea de medici și asistenți a fost filmată două săptămâni iar rezultatele sunt uluitoare: din 738 de persoane care au intrat în cabinete, 733 au dat şpagă.  În opt zile de serviciu, şeful Vasile Sălăjan  a fost probat cu 185 de fapte, iar Ovidiu Pleşa, adjunctul său, a colectat 136 de şpăgi în 11 zile.