„Medicul își va băga în față clientul, nu pacientul amărât”

„Medicul își va băga în față clientul, nu pacientul amărât”

Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților, dar și unii manageri de spitale consideră că proiectul de lege privind prestarea de servicii medicale în regim privat în spitalele de stat va conduce la discriminarea pacienților fără bani

Senatul a aprobat, săptămâna trecută, propunerea legislativă privind realizarea unor venituri suplimentare de către unitățile medicale publice, urmând ca proiectul să intre în dezbaterea Camerei Deputaților. Proiectul de lege permite prestarea de servicii și de acte medicale, în regim privat, la cererea pacientului, în spitalele publice.

Serviciile medicale prevăzute de proiect pot fi asigurate numai de personalul medical cu contract de muncă din spitalul public respectiv, cu excepția cazurilor în care, la cererea șefului de secție din spital, cu acordul directorului medical și cu avizul favorabil al managerului, sunt solicitați alți medici din sistemul public sau privat.

Chetuielile vor fi facturate

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, aceste servicii medicale pot fi acordate numai în limita specialităților medico-chirurgicale pentru care spitalul în cauză este avizat, clasificat și acreditat. Dacă va fi aprobată de Camera Deputaților (n.r. - forul decizional), prestarea serviciilor medicale la cererea pacienților, în regim privat, ar urma să fie facturată și să includă următoarele cheltuieli: remunerația personalului medical implicat direct în prestarea serviciului solicitat, amortizarea aparaturii și echipamentelor, cazarea, consultații, investigații și analize medicale, materiale sanitare, dispozitive medicale, medicamente, hrană, utilitățile, eliminarea și neutralizarea deșeurilor, documentarea fizică și informatică, întocmirea și arhivarea documentelor.

„Proiectul este o aberație”

Proiectul de lege nu este văzut cu ochi buni de către reprezentanții Asociației pentru Protecția Pacienților (APP). Aceștia spun că inițiativa este o simplă aberație care ar urma să încurajeze discriminarea bolnavilor în spitale, în sensul că unii medici ar putea să-i neglijeze pe pacienții care nu plătesc, în favoarea celor cu bani! „Noi nu susținem un astfel de proiect, care este o aberație din toate punctele de vedere. În primul rând, legea ar urma să detoneze discriminarea în spitale. În momentul de față, în multe unități medicale de stat este un haos de nedescris, cu liste interminabile de așteptare, atât pentru paturi, cât și pentru aparatură medicală sau pentru medicamente. Normal că această lege va conduce la situații în care medicul îl va băga în față pe cel care plătește, nu pe pacientul amărât, care așteaptă să fie consultat în baza trimiterii de la medicul de familie. Există spitale unde se așteaptă luni întregi pentru o consultație cu un aparat de specialitate. Dacă legea trece și de Camera Deputaților va fi un dezastru și mai mare”, ne-a declarat Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților (APP).

Cale liberă pentru abuzuri

Potrivit șefului APP, proiectul de lege nu ar avea instrumente împotriva abuzurilor ce s-ar putea crea, în cazul în care se va aplica. „Am discutat cu mulți dintre cei care susțin această lege și nu am înțeles de la ei care vor fi instrumentele care vor împiedica abuzurile medicilor. Vrem să știm cum se va face prioritizarea în ceea ce privește atenția medicală ce trebuie oferită pacienților, atât celor care nu plătesc, cât și pentru clienții medicilor. Nu au fost în stare să răspundă. Din ce am aflat eu, nici Vasile Ciurchea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, nu este de acord cu acest proiect, însă, dumnealui se abține și nu face comentarii publice pe acest subiect”, ne-a mai declarat Vasile Barbu.

Carmen Orban, manager Fundeni: „Se poate crea discriminare!”

„Inițiativa legislativă este foarte bună, ca și idee de bază, și mai poate salva ceva din acest sistem medical, care, oricum, este la pământ. Trebuie să începem de undeva, să-i motivăm pe medici să nu mai plece din spitalele de stat către cele private, sau în alte țări. Legea intră în concurență directă cu spitalele private, pentru că mulți pacienți, care, în prezent, își permit să meargă acum la privat, vor dori să vină la medicii de la stat, care sunt mai bine văzuți. Va fi însă o problemă dacă nu vor fi și niște norme foarte bune pentru aplicarea legii, adică să fie niște reguli foarte stricte. Altfel, e posibil să se ajungă la discriminarea pacienților”,ne-a declarat dr. Carmen Orban (foto), managerul Institutului Clinic Fundeni.

FOTO : Carmen Orban

„Legea ajută doar spitalele performante”

Șefa de la „Fundeni” crede că legea nu va veni în ajutorul spitalelor mici. „Pacienții care vor dori să plătească serviciile medicale vor veni către spitalele mari, dar mai ales către cele performante, unde există medici buni sau aparatură modernă. Este normal să reacționeze așa și să nu meargă la o unitate medicală unde nu există un tomograf. Dar, repet, vreau să văd și normele de aplicare ale acestei legi!”, ne-a mai declarat dr Carmen Orban.