Medicul personal, PREMIERĂ în România: TRATAMENTE CROITE pe bolnav şi consultaţii NECONVENŢIONALE

Medicul personal, PREMIERĂ în România: TRATAMENTE CROITE pe bolnav şi consultaţii NECONVENŢIONALE

Bazându-se pe faptul că fiecare om este unic prin istoricul medical, alimentaţia, stilul de viaţă, mediul în care trăieşte şi lucrează, un medic român, cu peste 20 de ani de experienţă atât în spitalele de stat, cât şi în privat, lansează un proiect unic în ţara noastră. Este vorba de medicină personalizată, o abordare care îşi propune să analizeze ţintit pacientul şi foarte populară în străinătate.

Consultaţii în locuri care nu au nimic în comun cu atmosfera de spital, la biroul pacientului sau la restaurant, şi un specialist care să ghideze pacientul către investigaţiile, medicii şi tehnologiile cele mai potrivite în cazul său. Pentru bolnav român, obişnuit să aştepte ore în şir în faţa unui cabinet, într-un spital aglomerat, şi să fie plimbat de la o uşă la alta, pare mai degrabă un concept „science-fiction”.

Medicul Ioan Florin Bălănică face acest lucru posibil, lansând un proiect medical nou în ţara noastră, în care doctorul devine „personal health specialist”. Pe baza unui dosar medical personalizat, medicul personal stabileşte programul potrivit de prevenţie pentru un pacient, dar şi pe cel de tratament, de la furnizarea de informaţii corecte, până la programări la cei mai potriviţi specialişti din ţară şi din afară.

Repetenţi la tratamentul bolilor cronice

Ne puteți urmări și pe Google News

Primul pas în medicina personalizată este anamneza, care are rolul de a scoate în evidenţă moştenirea ereditară şi istoricul medical, din copilărie până în prezent. „În unele cazuri, este nevoie de una-două sau chiar trei şedinţe pentru a finaliza anamneza”, explică medicul generalist Ioan Florin Bălănică. Pe baza anamnezei, care poate implica diverse analize şi investigaţii medicale, medicul stabileşte un plan de prevenţie personalizat, adaptat profilului de sănătate al pacientului (ereditate, alimentaţie, stil de viaţă, serviciu şi alţi factori-cheie care pot influenţa evoluţia stării sale de sănătate, pe viitor).

În momentul în care apare o afecţiune, medicul personal îl poate îndruma către cea mai bună soluţie de tratament, pe baza unor investigaţii complete, şi către cei mai potriviţi specialişti în domeniu. „Această etapă poartă numele de management-integrat al cazului şi reprezintă o verigă cheie în abordarea personalizată a individului. Un singur medic nu deţine adevărul absolut. De exemplu, în cazul unei operaţii, nu contează doar chirurgul, ci şi pregătirea pre-operatorie, cât şi recuperarea post-operatorie. Este nevoie de o echipă multidisciplinară”, mai spune medicul Bălănică. Lipsa unei astfel de abordări medicale se reflectă şi în statistici: România se află pe ultimele locuri în ceea ce priveşte gestionarea bolilor cronice (cancer, boli cardiovasculare, diabet etc.) şi pe primele locuri la mortalitatea provocată de acestea.

Internetul, „junglă” de informaţii

Sistemul de consultaţii în regim personalizat este mai puţin obişnuit. „În România, uzanţa este să mergi la un cabinet plin. Sistemul meu este altul: pot folosi pentru consultaţii cabinetele din diverse centre medicale sau pot merge într-un loc informal, ales chiar de pacient. În momentul în care are nevoie de o programare, mă ocup de asta, de la început până la sfârşit, iar cabinetele unde îi trimit sunt verificate personal înainte”, adaugă medicul. Costurile diferă de la caz la caz şi ar putea fi acoperite de asigurările facultative, în momentul în care vor fi reglementate legal, după implementarea  pachetului de bază. Peste o sută de persoane au beneficiat până acum de aceste servicii, iar tendinţa este de creştere, a precizat specialistul.

Printre partenerii medicului român se numără şi specialişti străini renumiţi, care aplică de mai mulţi ani acest concept. Unul dintre ei, prof. Dr. Wolfgang Wieland, urolog la Universitatea Regensburg, remarcă faptul că „atunci când vrei să afli o informaţie medicală, ca pacient, primul lucru este să intri pe Internet sau să întrebi o cunoştinţă care s-a confruntat cu o problemă asemănătoare, uitând că ceea ce a funcţionat la el nu este neapărat varianta cea mai potrivită pentru tine. Rolul meu este tocmai acesta, de a ghida pacientul să aibă acces la tehnologii noi, potrivite pentru el, de a alege cea mai bună opţiune terapeutică- operaţie sau alternativă la operaţie”.

Şi medicul nutriţionist şi diabetolog Simona Tivadar le recomandă pacienţilor „să înceteze să mai creadă că există cinci alimente miraculoase care vindecă de cancer,nici aparate minune care te ajută să slăbeşti fără să faci nimic, nici medicină cuantică sau apă vie. Singura medicină corectă este cea bazată pe dovezi ştiinţifice”.

Medicul Ioan Florin Bălănică şi-a început cariera la Institutul Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială din cadrul Spitalul Clinic de Urgență Militar Central, unde a petrecut opt ani, iar ulterior s-a aflat la conducerea mai multor unităţi medicale private.